Fix Vista selv

Windows Update skal holde datamaskinen din oppdatert, men ofte bruker den litt vel lang tid på det. Visste du at du selv kan laste ned de ferskeste fiksene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som de fleste vet er Windows Vista programvarekjempen Microsofts nyeste operativsystem, og om et par måneder vil vi i DinSide Data ha brukt den "ferdige" (i ordets videste forstand) versjonen av Vista i ett år. I løpet av den tiden har vi fulgt operativsystemet fra en nokså vaklende start til i dag - etter et lite hav av såkalte hotfixes (altså feilrettinger) - når den i stor grad står trygt på sine egne ben.

Likevel er det fremdeles en del å sette fingeren på med det noe utskjelte operativsystemet, og det fremdeles en del der ute som sliter med både direkte feil og problemer med ytelse på tross av innsatsen til Windows Update, en innebygd funksjon i Windows som skal holde operativsystemet relativt oppdatert. Saken er den at Windows Update tar seg god tid før de nyeste fiksene blir lastet opp til alle brukerne. Men du MÅ ikke vente på godsakene.

image: Fix Vista selv


KOMMENTAR: - Vista kom minst et år for tidlig.

Den o'store SP1 (Service Pack 1) er en av tingene vi har ventet på mer eller mindre siden Vista kom ut, og vil nå i følge Microsoft ikke slippes før i første kvartal 2008.

Om ønskelig kan du lese hele Microsofts white paper på SP1, men for deg som ikke overmåte interessert i alle detaljene kan vi kort fortelle at det er snakk om forbedret sikkerhet, bedre pålitelighet og fikser som tar seg av ytelse, nettverk og Internett. I tillegg kommer støtte for ny maskinvare.

Last ned selv

For utålmodige sjeler med Vista-problemer er selvfølgelig det å måtte vente på Windows Update eller SP1 litt dumt - spesielt med tanke på at flere av fiksene som vil etterhvert vil inkuderes i disse oppdateringene allerede ligger tilgjengelig for nedlasting.

Som et eksempel kan vi nevne update KB941649 som forbedrer stabiliteten, påliteligheten og kompatibiliteten - dersom vi skal tro Microsoft. Blant annet lover de med denne oppdateringen:
* Lenger batterilevetid for bærbare enheter
* Bedre stabilitet for trådløse tjenester
* Kortere oppstartstid

image: Fix Vista selv


Denne ligger altså ute hos Microsoft Support, også kjent som Microsoft Knowledge Base. Her har muligheten til å finne og laste ned en rekke nye fikser for Vista (og for så vidt andre Microsoft-produkter). Merk at du må velge rett versjon, altså 32-bit (x86) eller 64-bit (x64), pluss språk før du laster ned aktuell fiks.

Andre fikser som er aktuelle akkurat nå er KB941600, som tar for seg en rekke problemer relatert til USB - noe mange har problemer med. Sliter du med Media Player 11 har vi KB941651, og bruker du Media Center med Xbox 360 vil nok KB941229 være av stor interesse.

If it ain't broke...

Som du nå forstår er du altså nødt til å søke i eller holde et lite øye med Microsoft Knowledge Base for å være noenlunde oppdatert med det siste innen fikser og oppdateringer på Windows. Men Microsofts nettsider - og spesielt supportsidene - kan vel ikke akkurat kan beskrives som enkel surfing. Og hvem gidder har vel uansett tid til å drive med slikt, bortsett fra en håndfull journalister og entusiaster?

Derfor er det selvfølgelig noen som foretrekker å la andre gjøre jobben for seg, og det har av den grunnen dukket opp noen mildt sagt spesialiserte nettsteder som følger med på hva som skjer på den fronten. TheHotfix.net er et eksempel på et slikt sted. Her kan du sågar få lastet ned mer enn 100 fikser i en og samme fil (kalt Vista SP1 Preview Pack - noe ikke de høye herrer i Microsoft setter pris på), men det er ikke akkurat noe vi direkte anbefaler.

Det beste er å installere oppdateringer relatert til dine eventuelle problemer - som du sikkert vet er det slett inne noe poeng i å fikse noe som fungerer utmerket.

Kilder:
maximumpc.com
support.microsoft.com
thehotfix.net