Du kan kjøpe det meste som lar seg gjøre, eller bevises at det er gjort, over internett for fem dollar. Foto: Per Ervland
Du kan kjøpe det meste som lar seg gjøre, eller bevises at det er gjort, over internett for fem dollar. Foto: Per ErvlandVis mer

Fiverr - Ta eller gi oppdrag for 30 kroner

Hva er du villig til å gjøre for 30 kroner?

«... en herlig internett-cocktail av folk som gjør nesten hva det skal være for tretti kroner. »


Internett er et merkelig sted som kobler sammen alt av mennesker som finnes på kloden. Det finnes alltid noen et sted i verden som er villige til å gjøre dumme, morsomme eller nyttige ting og putte det på internett.

Legger du til penger i den miksen får du en herlig internett-cocktail av folk som gjør nesten hva det skal være for tretti kroner.

Her er Fiverr, nettstedet hvor hvem som helst kan tilby sine tjenester for fem dollar - omtrent tretti kroner.

På fiverr kan du få folk til å gjøre alt fra latterlige ting - som å gå med en valgfri tekst i panna en hel dag eller slå opp med kjæresten din, til å lage en logo eller sette opp en Wordpress-blogg for deg. Du kan til og med leie en programmerer for fem dollar, altså 30 kroner timen!

Slik fungerer det

Konseptet er enkelt: Hvem som helst kan registrere seg til å gjøre en jobb. Jobben kan bestå av nesten hva som helst - seriøse ting som å lage en logo eller sette opp en Wordpress-blogg, til å sende en e-post fra en katt - kort sagt, det meste går an.

Les også: Platekompaniet vs. iTunes

Tjenestene er delt opp i ulike kategorier, og når du finner en du liker trykker du på «Order now». Da blir du videreført til en Paypal-betalingsside, hvor du kan betale med Visa eller bruke Paypal-kontoen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at du har betalt kan du kommunisere med selgeren for å avtale eventuelle detaljer rundt jobben eller lignende. Du kan også sende filer via fiverr, slik at du slipper å gi bort e-postadressen din.

Hvilken som helst sang, sa du? Hva med litt Heino? Foto: fiverr.com
Hvilken som helst sang, sa du? Hva med litt Heino? Foto: fiverr.com Vis mer


Selgeren får ikke pengene før begge to er enige om at jobben er gjort. Ender det opp med å bli en konflikt vil fiverr megle, og eventuelt få siste ordet. Det er også verdt å merke seg at de beholder 20 prosent, altså en dollar, av de fem du betaler. Det betyr at den som lager det får omtrent 24 kroner for jobben.

Her i Norge er ikke det nok til en skikkelig lunsj engang, men andre steder i verden kan det fint være en respektabel sum. Derfor er det nok av folk som også tilbyr ordentlige jobber på nettsiden. Det er riktignok få norske tjenester.

Les også: Slik svindler de deg

En liten advarsel før du setter i gang: du kan fort bli avhengig og bestille litt for mange teite ting.

Våre jobber

Vi måtte selvsagt teste ut dette selv, og ehh ... det tok litt av. Her er alt vi har bestilt og fått på fiverr:

Det første vi fant var en fyr som ville knuse fem egg mot hodet. Han svarte aldri på vår henvendelse om at vi ville ha bevis for at han gjorde dette på vår bestilling, men fikk bare en video. Han lovte imidlertid at det var for oss, og la oss være ærlige - er du villig til å gjøre dette for 24 kroner er du nok ikke den skarpeste kniven i skuffen, han kan snakke sant:

Vi har litt dilla på Heino her i DinSide. Hvorfor ikke bestille to tolkninger av slageren Karamba, karacho, ein whisky av Heino - på fiolin og i sangform?

Dessverre forsøkte han som skulle synge å lure oss ved å bruke et stemmeprogram på datamaskinen til å synge for seg. Heldigvis gikk det rimelig smertefritt å få tilbake investeringen vår på 30 kroner.

Her er lydfilen vi fikk fra en fjorten år gammel jente som måtte lære seg å spille Heino på fiolin.

Karamba (wma 629 kB)


Vi bestilte et lite profilbilde i japansk stil, basert på dette bildet:

Likheten er slående. Tegnet av en femtenåring.
Likheten er slående. Tegnet av en femtenåring. Vis mer


Les også: Tjen penger på det du lager

Andre ting

Det er en del tvilsomme jobber på Fiverr - du kan kjøpe trafikk til nettsider, Facebook-fans og lignende. Men det er de morsomme som gjør nettsiden verdt å bruke tid på. Her er noen av de bedre/tvilsomme vi kom over:

- Redd en høne fra å bli middagsmat
- Få en jente til å la være å barbere seg under armene i tre uker, og sende bilde til deg etterpå
- Slå opp med kjæresten din for deg
- Profesjonell modell som vil være kjæresten din på facebook i tre dager. Det er også mulig å få det for en uke
- Forklare deg hva de kinesiske tegnene du har tatovert på overarmen virkelig betyr
- Skrive navnet ditt på et riskorn