Blant mange nyttige funksjoner i Fireworks finner du muligheten for å eksportere filer i fiks ferdig Flash-format. Du har naturligvis ikke like mange muligheter for å lage avanserte Flash-løsningen når du arbeider med Fireworks som når du benytter Flash' eget utviklingsverktøy, men dette kan allikevel være en nyttig funksjon i mange tilfeller.
Blant mange nyttige funksjoner i Fireworks finner du muligheten for å eksportere filer i fiks ferdig Flash-format. Du har naturligvis ikke like mange muligheter for å lage avanserte Flash-løsningen når du arbeider med Fireworks som når du benytter Flash' eget utviklingsverktøy, men dette kan allikevel være en nyttig funksjon i mange tilfeller.Vis mer

Fireworks enda bedre i versjon 3

Fireworks fra Macromedia har kommet langt etter en noe famlende start. Med versjon 3 innføres flere nyttige funksjoner som gjør programmet nesten uunnværlig for utviklere av avansert webgrafikk. Men det har samtidig blitt et program som krever svært mye av PCen.

Da vi testet versjon 1 av Fireworks i januar 1999, fant vi mange svakheter som gjorde at programmet stort sett ikke var godt nok for avanserte brukere. Mye av dette ble rettet opp i versjon 2, som kom midtveis i 1999. Nå har versjon 3 kommet, og det er med en viss skepsis vi tar fatt på testen når det går så kort tid mellom versjonene.

Fireworks 3 er primært et program for utvikling av grafikk for bruk på webben. Det byr på middels avanserte løsninger for å lage vektorgrafikk og punktgrafikk, men støtter de fleste grafikkformater. Selve redigeringen er bygget opp i lag (layers) tilsvarende det som finnes i Adobe Photoshop. En sterkt punkt i Fireworks er avanserte muligheter for å komprimere grafikk på en god måte.

En oversikt over nyhetene i Fireworks 3 og samspillet med den grafiske HTML-editoren Dreamweaver 3 finner du her.

Hjelp til å lage knapper

Button Editor er en svært imponerende nyhet. Button Editor brukes til å lage knapper som skal endre seg alt etter om brukere fører musa over knappen eller klikker. Du står helt fritt til å lage dine egne knappeformer, og er ikke bundet til et sett med forhåndsdefinerte knapper, slik det tilfellet ofte er i en del andre programmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Button Editor er effektiv i bruk, og det er enkelt å kopiere en knappeform uten at lagdelt informasjon går tapt. Det som likevel imponerer mest, er at resultatet vises selv i vinduet som brukes til å redigere. Programmet kutter til og med grafikken rundt. Dette betyr at knappene blir eksportert som egne grafikkfiler, og all grafikk rundt blir plassert korrekt.

I Fireworks kan du bygge opp egne biblioteker av objekter med transparens. Disse objektene kan benyttes så mange ganger du ønkser det i ulike grafiske filer.
I Fireworks kan du bygge opp egne biblioteker av objekter med transparens. Disse objektene kan benyttes så mange ganger du ønkser det i ulike grafiske filer. Vis mer

Elegant kompresjonsvindu

Allerede i versjon 2 av Fireworks var kontrollen over kompresjon godt utviklet. Men Macromedia har ikke ligget på latsiden, og det som var veldig bra har blitt enda bedre. Vi er særlig imponert over muligheten til å kunne arbeide med originalen samtidig som programmet forhåndsviser tre forslag til kompresjon.

Alt i alt gir Fireworks 3 deg muligheten til å velge mellom tre forhåndsvisninger: Ett kompresjonsnivå, original pluss ett kompresjonsnivå eller original pluss tre kompresjonsnivåer. Samtidig er alle gode funksjoner fra versjon 2 tatt vare på, slik som låsing av farger, justerbar fargeblanding (eng. "dithering", to eller flere farger plasseres ved siden av hverandre for å skape illusjonen om en annen farge) og kvalitetsreduksjon, full styring over antall farger og mye mer.

Masse smått og godt

Hvis du oppgraderer fra versjon 2 til versjon 3, vil du ikke trenge å lære deg særlig mye nytt for å ta programmet effektivt i bruk. De fleste nyhetene kommer som tillegg uten at grensesnittet er endret.

Av nyheter kan nevnes et bedre historievindu som gir deg oversikt over operasjoner du har utført, men dette er fortsatt ikke på høyde med det du får i Paint Shop Pro og Adobe Photoshop.

Gamma-kontroll gir deg innsikt i hvordan grafikk vil vises på "motsatt" plattform. Dermed kan utviklere på Mac lett finne ut hvordan grafikken deres ser ut på en vanlig PC, noe som kan være svært nyttig siden det er mange utviklere av webløsninger som bruker Mac.

Fireworks har fått bedre kontrollmuligheter med punktgrafikk, og dette har nok vært et savn for mange brukere av versjon 1 og 2. Selv om avstanden til programmer som Corel PhotoPaint og Adobe PhotoShop fortsatt er stor, gir Fireworks deg nå bedre muligheter til å arbeide med punktgrafikk uten andre støtteprogrammer.

Tregt eller stort?

Vi har én alvorlig innvending mot Fireworks 3: Programmet er ganske tregt. Operasjoner som i andre programmer (som Paint Shop Pro og Smart Saver Pro) tar kort tid, varer såpass lenge at det blir irriterende. Vi har testet Fireworks 3 på tre ganske nye maskiner med klokkehastighet fra 333 til 466 MHz, og selv på den raskeste av disse maskinene er ventetiden for enkelte operasjoner irriterende lang.

Og dessverre er det kompresjonsvinduet som er tregest. Dette er kanskje den funksjonen som er mest interessant for de fleste brukere. Her kan én operasjon fort ta 10-15 sekunder, og det er ikke akseptabelt for deg som benytter en ny og solid PC.

Vi mistenker Macromedia for å ha utviklet Fireworks først og fremst for MacOS, og oversatt programmet til PC på en dårlig måte. Derfor er det mulig at Mac-brukere vil oppleve Fireworks 3 som et betydelig raskere program enn det PC-brukere gjør, men akkurat dette har vi ikke hatt mulighet til å teste.

Konklusjon

Med unntak av vår ene innvending om treg prosessering av selv middels krevende operasjoner, er det bare å konkludere med at Fireworks nå er blitt et nesten komplett miljø for utvikling av Internett-grafikk. Men pakken er krevende, og du trenger minst en PC med 300 MHz-prosessor og 64 MB internminne.

Det viktigste med denne oppgraderingen er altså at Fireworks har fått komplettert mange basisfunksjoner slik at det i mye større grad enn tidligere kan fungere som det eneste grafikkprogrammet du trenger. Men programmet er selvsagt ikke like komplett som CorelDRAW, Adobe Photoshop og Paint Shop Pro er på sine spesialområder.

For deg som er på jakt etter ett enkelt miljø for utvikling av Internett-grafikk, kan vi trygt anbefale denne pakken.

Prisen for Fireworks 3 er 2.290 eks. mva (2816 inkl.mva). Norsk importør er Demo AS, tlf. 226 07 12 90, som kan gi informasjon om nærmeste forhandler.