FireWire på bærbar - like bra som på stasjonær PC?

Vi har testet ekstern harddisk med FireWire på bærbar og stasonær PC, grabbet video og mikset lydopptak. Er dette en god løsning? Les hva vi fant ut.

I mange situasjoner har vi bruk for mye lagringsplass som også er flyttbar. Noe av poenget er at vi skal slippe å kopiere over data fra en PC til en annen, vi vil heller ta med oss enheten som inneholder dataene. Selvsagt skal den også være rask og praktisk, derfor skaffet vi oss et FireWire-kabinett til en av våre harddisker.

Kabinettet kommer fra Storewell, som også selger komplette løsninger med egnede harddisker. Det er ikke alle disker som trivs like godt i et slikt kabinett, pga. varmeutvikling og følsomhet for støt under transport.

I kabinettet sitter det en Oxford 911-brikke, som sikrer rask konvertering mellom EIDE og FireWire. Dette er viktig for ytelsen, du kan lese mer om dette i vår test av StoreWell IceCube 75.

Harddisken er en IBM 75GXP på 46 GB, som tidligere var vår systemdisk. I vår nye PC er denne funksjonen ivaretatt av et RAID med to disker fra Western Digital – WD400.

Stasjonær vs bærbar PC

Først testet vi løsningen på vår nybygde stasjonære PC basert på AMD Athlon 1800+, koblet til vår FireWire-kontroller fra Tekram med en Nec FireWire-brikke.

Under Windows XP, med disken formatert i NTFS, fikk vi en leseytelse på 35 787 KB/sekund og en skriveytelse på 19 181 KB/sekund.

Vår tidligere test, riktignok på en svakere PC med 850 MHz Pentium III, FAT32 format og Windows Me, ga en lesehastighet på 32 645 KB/sekund, men en skrivehastighet på 20 523 KB/sekund.

Så testet vi disken på vår bærbare Dell Latitude, med 850 MHz Pentium III under Windows XP. FireWire-kortet var fra Billionton med en FireWire-brikke fra Texas Instruments.

Her fikk vi en leseytelse på 35 813 KB/sekund og en skriveytelse på 13 260 KB/sekund.
Altså en like høy leseytelse men en vesentlig lavere skriveytelse.

Til sammenligning klarte den interne Fujitsu MHN2200AT-disken, som vi satte inn for anledningen til erstatning for IBM-disken som sitter som standard, en lesehastighet på 19 071 KB/sekund og en skrivehastighet på 13 750 KB/sekund.

Trenger du rask og portabel lagring er en FireWire disk med andre ord et svært godt alternativ.

Hva med praktisk bruk?

For å sjekke et par praktiske bruksområder, hvor lagringsbehovet er helt typisk, koblet vi først til vårt DV-kamera til den bærbare.

FireWire på bærbar - like bra som på stasjonær PC?

Billionton-kortet har bare én FireWire-kontakt, men på selve harddisken sitter det to kontakter. Vi koblet derfor kameraet til den ledige FireWire-kontakten på harddisken.

Windows XP oppdaget kameraet, og alt så ut til å være klart.

Så startet vi Pinnacle Studio 7 og satte i gang overføring av video fra kameraet.

Det virket på et vis, men vi fikk mengder av ”frames dropped”-meldinger – hundrevis faktisk, på en tre-minutters sekvens.

Seriekobling på en FireWire-buss var rett og slett ubrukelig.

Vi prøvde så å overføre til den interne disken i den bærbare, og dette gikk problemfritt – ingen ”frames dropped” her.

Så sjekket vi det samme på den stasjonære PCen, kameraet koblet til Firewire på harddisken, og denne koblet rett i PCen.

Det gikk en del bedre, men vi mistet likevel en mengde ruter. Dermed var det egentlig like ubrukelig, siden det ikke er akseptabelt å miste noen bildeinformasjon.

Vi prøvde så en annen vri:

Tekram-kortet i PCen har 3 FireWire-kontakter og tre busser, så vi koblet kameraet til en av disse, og harddisken til en annen.

Parallellkobling med 2 separate FireWire-busser fungerte helt utmerket!

Altså har vi erfart at det kreves to uavhengige FireWire-buser for å grabbe DV til FireWire-disk. To enheter på samme enhet klarer ikke dette på våre maskiner uten å miste data.

Vi kommer til å teste videre på dette, med andre tilleggskort og maskinkonfigurasjoner. Dessuten vil vi også teste det på Mac, nærmere bestemt en PowerBook G4, i løpet av kort tid.

Lydmix

Vi sjekket så lydmiks med 16 lydspor og flere interne virtuelle effekter med Logic Audio Platinum 5. Det var fullstendig problemfritt, disken viste ingen tegn til anstrengelser.

Opptak på 2 spor mens 16 spor ble avspilt var heller ikke noe problem. Her brukte vi Emagic EMI 2|6 USB-Audio interface med de siste driverne.

Så for redigering og miks av lydopptak, pålegg og reparasjoner, så kan du trygt ta med deg FireWire-harddisken til den bærbare.

Men vær obs på jording, skjerming og bruk kvalitetskabler. Databusser har frekvenskomponenter som ikke er velkomne i lydbildet.