FireWire harddisk på bærbar

Det er ikke mange bærbare PCer som har FireWire innebygget. Det er i hovedsak Sony som tilbyr dette, men de selger ikke sine bærbare PCer på det norske markedet. Det er likevel en smal sak å installere FireWire på en moderne bærbar PC, det er bare å sett i et PC-kort og installere programvare. Så kan man koble til eksternt utstyr som harddisker og digitale kameraer.

Kortet er av Cardbus-type, som innebærer at det har omtrent de samme egenskapene som et PCI-kort for intern montering. Cardbus-standarden spesifiserer en 32-bits buss, 33 MHz båndbredde og BusMaster-funksjoner.

LES OGSÅ:

Derfor var vi ganske optimistiske med hensyn til ytelse, og som vi skrev i den første testen av harddisken, er det jo en svært praktisk løsning.

Installasjon

Kortet, som heter Western Digital 1394 CardBus PC Card, er kompatibelt med Windows 98 SE, 2000 og Mac OS 8.6 eller senere.

På den originale Windows 98 er det ikke mulig å installere kortet, du er nødt til å oppgradere til SE først. Det er ikke tilstrekkelig å bare oppdatere eller legge til nye systemfiler.

På Windows SE var det bare å kjøre installasjonsprogrammet som ligger på CD, og dette gikk uten problemer på den bærbare IBM ThinkPad 390X, som vi nylig har testet i vår test av bærbare PCer.

Hva vi målte

Vi kjørte vårt vanlige testprogram og kom fram til følgende resultater. Til sammenligning har vi ført opp målingene fra testen på den stasjonære testPCen.

FireWire harddisk på bærbar

At skriveytelsen er så lav, og at CPU-forbruket også er så lavt, finner vi merkelig. Spesielt sammenlignet med målingene av skriveytelsen i kombinasjonstesten, som gir vesentlig bedre resultat, men med et dramatisk høyere CPU-forbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er det et eller annet med hurtigbufring som kommer inn i bildet, uten at vi kan sete fingeren på noe spesielt. Vi vil undersøke dette nærmere ved en senere anledning, siden vi ikke får beholde testproduktene lenger i denne omgang.

Konklusjon

Selv om 1394-disken ikke er en portabel enhet med spesielle beskyttelsesmekanismer for hard behandling, er den i alle fall svært transportvennlig.

Ytelsen er også svært kurant, og vet ikke om noe lagringsalternativ som kan konkurrere både i kapasitet, ytelse og pris.

1394 CardBus PC Card koster 1625.- eks mva (1998,75 inkl)

Distributør er Electronic Equipment Trading AS Tlf 22 91 95 00