FireWire ekstern disk på eldre Mac

SCSI-løsningene på eldre Mac'er hører ikke til de siste og raskeste utgavene av arten. Det er også på mange måter noe herk med SCSI, med tykke kabler, klumpete kontakter og kranglete konfigurasjoner. Vi testet derfor vårt FireWire-kort fra Western Digital på vår eldre, oppgraderte Mac.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vår gamle PowerMac 7600 har tidligere fått ny G3-prosessor, og fungerer helt glimrende til sine spesifikke oppgaver. Den har den originale interne Quantum Fireball SCSI-disken på 1,2 GB, og i tillegg en ekstern Quantum Atlas på 9 GB.

På disse Mac'ene klarer den interne SCSI-bussen en overføringshastighet på 10 MB/sekund mens den eksterne er begrenset til 5 MB/sekund. I forhold til hva dagens rimelige EIDE/ATA/66 disker er i stand til, er ikke dette imponerende. Det finnes rimelige ATA-kort til Mac, men disse er oss bekjent ingen norske distributører som leverer.

Det finnes raskere SCSI-kort, både dyre og rimelige, men vi var først og fremst interessert i å finne ut hvordan FireWire-kortet og den eksterne harddisken fra Western Digital fungerte i forhold til de eksisterende diskene.

Installasjon

Som forventet var det enkelt å installere kortet og harddisken. Det var, i god Mac-tradisjon, enda litt enklere enn på PC, og uten snev av tekniske spissfindigheter av noe slag.

Sammen med kortet finner vi, i tillegg til installasjonsprogrammet, QuickTime, Adobe Premiere og Acrobat Reader. Vi hadde ikke tid til å teste utstyret sammen med videokamera i denne omgang.

Det følger også med en kabel beregnet på DV-kamera, med en standard FireWire kontakt i den ene og en 4-pins iLink-kontakt i den andre enden.

Sammen med harddisken følger det med en standard FireWire-kabel og et oppsettsprogram for harddisken.

Målinger

Etter at vi hadde kjørt oppsettprogrammet for harddisken, kjørte vi det medfølgende, svært enkle testprogrammet. Det rapporterte følgende tall:

image: FireWire ekstern disk på eldre Mac

Dette stemte ganske bra med våre tester på PC.

Mer interessant var å kopiere et større prosjekt, som består av 205 filer på til sammen 510 MB, mellom de forskjellige diskene.

Her kom vi fram til følgende tider for kopiering:

image: FireWire ekstern disk på eldre Mac

Det fremgår tydelig at den eksterne SCSI-løsningen er den tregeste, mens den interne SCSI og ekstern FireWire er nærmere hverandre i ytelse.

Konklusjon

Ønsker du å utvide lagringskapasiteten hos en eldre Mac, og samtidig ha mulighet for å jobbe med annet FireWire-utstyr som for eksempel digital video, så slår dette kortet fra Western Digtial to fluer i en smekk.

Ytelsen står ikke tilbake for den interne SCSI-løsningen, og dette alternativet er også dyrere.

PCI-kortet med to 1394-porter koster 1000.- eks mva.

Norsk distributør er Electronic Equipment Trading AS Tlf 22 91 95 00

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!