Firefox har blitt enda smartere

Firefox har blitt enda smartere

Sjekk hva som er nytt i versjon 3.5, og last ned!

Publisert
Sist oppdatert

Firefox har allerede svevd rundt i internett-universet, eller interverset om du vil, i lang tid, men da i form av beta-versjoner som i utgangspunktet ikke er ment å tas i bruk av andre enn de som liker å rive seg litt i håret i frustrasjon mens de surfer.

Det vil si, helt fra versjon 3.1 ble klar for nedlasting har Firefox vært mer enn stabilt nok for vår del, så når 3.5 i dag utgis i ferdig utgave er det ikke de store omveltningene som venter.

(Forvirrede sjeler behøver ikke bry seg så mye om versjonsnummerne, bare vite at det som nå er 3.5 egentlig skulle slippes som 3.1, men Mozilla mener opplagt at forbedringene krever et større inkrementelt byks enn 0.1.)

Det nyttigste nye

Det er ikke så veldig mye nytt på overflaten, men én av de mest opplagte forbedringene (eller forverringene hvis du liker å snoke andres netthistorikk) er "Private nettlesing". Navnet på funksjonen er ikke til å misforstå, og selv om den av rorbua-humorister kalles pornomodus, kan den faktisk ha sin nytte også i situasjoner som ikke involverer tre store X-er.

<strong>PRIVATSAK:</strong> Slik hindrer du Firefox 3.5 fra å huske noe som helst av surfingen din, så slipper du å blånekte slik du måtte med Firefox 3.0.
PRIVATSAK: Slik hindrer du Firefox 3.5 fra å huske noe som helst av surfingen din, så slipper du å blånekte slik du måtte med Firefox 3.0. Vis mer

Når den er aktivert vil det blant annet ikke eksistere logg over nettsteder du har besøkt, ingen såkalte informasjonskapsler vil lagres på maskinen, oversikt over nedlastede filer registreres ikke, og verken brukernavn eller passord vil fylles ut automatisk på nettsteder som krever innlogging. Alt dette er veldig kjekt å ha hvis du for eksempel bruker en offentlig tilgjengelig datamaskin i inn- eller utland, eller hvis du deler maskin med din ektemake, som du akkurat har bestilt en helt spesiell presang til.


Tidligere har det vært en smal sak å åpne faner som nylig er lukket uten at du egentlig ville det. I Firefox 3.5 blir det nå også mulig å gjenåpne lukkede vindu, nyttig hvis du uheldigvis lukker et vindu stappfullt av faner.

Adressefeltet har allerede fra Firefox 3 hatt en strålende søkefunksjon, som blar gjennom alt fra bokmerker til surfehistorikk på jakt etter søkefrasen. Det fine er at hele URLen gjennomsøkes, ikke bare den første delen. Likevel, dette kan fort bli rotete hvis for eksempel søkefrasen er generell, eller hvis du ønsker å utelate

Nå kan URL-søket avgrense ved å skrive inn for eksempel "dinside *", som bare leter gjennom URLer som er bokmerket (Firefox bruker en stjerne som symbol for sider som er bokmerket). Har du tagget bokmerkene dine kan tagge-frasene søkes opp ved å legge til et "+"-tegn, for eksempel "iphone +" eller "windows +".

Gjør krasjen litt mykere

GLEM DET! Det er ikke alle nettsteder som behøver ligge i historikken din. Denne funksjonen glemmer dem for godt.
GLEM DET! Det er ikke alle nettsteder som behøver ligge i historikken din. Denne funksjonen glemmer dem for godt. Vis mer

At Firefox krasjer er dessverre ikke helt uvanlig. Takket være gjenopprett-funksjonen har det stort sett vært mulig å gjenkalle alle sidene du hadde oppe da krasjen inntraff.


Problemet er bare at denne gjenkallingen også henter tilbake sida som krasjet Firefox til å begynne med, og dermed kan du, hvis du er uheldig, bli fanget i en catch-22-situasjon.

Med den forbedrete gjenopprett-funksjonen kan du nå velge hvilke sider som skal gjenkalles, og selv om det her ikke står noe om hvilken side som forårsaket krasjen, har du helt sikkert en mistanke.

Under panseret

Ikke alle nyvinningene i Firefox 3.5 er like synlige, som for eksempel TraceMonkey JavaScript-motoren.

Ifølge Mozilla skal den være mellom "20 og 40 ganger raskere" enn javascriptmotoren i Firefox 3.0, noe vi har funnet det vanskelig å måle i daglig bruk.

Ny er også den såkalte dynamiske fargeprofilen. Vanligvis når en side tegnes opp av nettleseren, så benyttes en generell fargeprofil, mens med Mozillas nye løsning skal bilder, illustrasjoner og liknende angivelig vises slik kunstneren eller fotografen ønsket det.

Geo-location sørger for å orientere Firefox 3.5 i forhold til hvor du befinner deg. Skriver du "pizza" i en kart-applikasjon ønsker du garantert å få opp en pizzakjede i nærheten av hjemstedet eller arbeidsplassen din, og ikke en som er lokalisert i Argentina eller USA.

Foreløpig har vi ikke funnet noen nettsteder som støtter geo-location, inkludert Google Maps, men det kommer.

Vi skal heller ikke glemme støtten for HTML5, den neste standarden for HTML-kode. Den gjør det blant annet mulig å bruke såkalte lyd og video-tagger, med den konsekvens at blir mulig å spille av, eh, lyd og video uten å bruke tilleggsprogramvare som Adobe Flash og Microsoft Silverlight.

Idet denne saken publiseres ligger ikke Firefox 3.5 ute på Mozillas hjemmesider, men tar du en kikk på FTP-servereren ligger siste utgave tilgjengelig der.

Har du erfaringer med nye Firefox? Si din mening i kommentarfeltet under!

Kilder: Mozilla og Lifehacker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer