Firefox' finesser

Du installerte Firefox fordi du hørte den var bedre enn Internet Explorer, men vet du egentlig hvilke muligheter du nå har fått?

Publisert
Sist oppdatert


Firefox' populæritet når stadig nye høyder, og i følge w3schools.com er det nå cirka en fjerdedel av alle internettbrukere som bruker nettopp denne nettleseren. Bare via nettstedet Spreadfirefox.com har den blitt lastet ned over 160 millioner ganger.

Så, hva er det som gjør denne nettleseren så populær, annet enn at den er basert på åpen kildekode, er helt gratis og mer sikker enn Internet Explorer? Jo, den har svært mye funksjonalitet og et community som lager enorme mengder med tillegg. Våre erfaringer viser dog at mange har lastet den ned uten å være klar over hva den har å by på, og derfor tenkte vi å se litt på finessene.

RSS-bokmerker

Firefox' finesser


En av finessene er støtte for RSS-bokmerker. RSS står for Really Simple Syndication og fungerer som oftest ved at en XML-fil til en hver tid inneholder en kortversjon av nyhetene for en webside. Ved å monitorere denne fila, vil du da kunne se for eksempel de siste overskriftene hos en nettavis.

Her på DinSide har vi også RSS-feed. Dersom du tar en titt i adresselinja, vil du finne et lite oransjt ikon. Det betyr at siden har en RSS-feed, og ved å klikke på det, kan du velge å bokmerke denne feeden. Da vil du til en hver tid finne de siste overskriftene fra DinSide som bokmerker i nettleseren din. Legger du den i folderen Bookmarks toolbar og sørger for å vise den (view->toolbars), vil den være lett tilgjengelig til en hver tid. Det er med andre ord en veldig effektiv måte å sjekke alle nettavisene på når du sitter på jobb; uten at det vises så mye som en webside!

De fleste har fått med seg at Firefox støtter såkalt "tabbed browsing". Dette betyr at dersom du ser på flere websider, ligger de heller side om side innenfor samme programvindu, enn at det blir liggende flere nettlesere nede på oppgavelinjen. Et godt tips er at du kan holde CTRL-knappen inne når du klikker på en link, så vil den åpnes i en ny tab. Du kan også via tools->options->tabs sette opp nettleseren slik at lenker åpnes slik du selv ønsker.

Nøkkelordsøk

"Keyword-search" er en av Firefox' best skjulte hemmeligheter. Kort og godt går det ut på at du kan tilordne et nøkkelord til et bestemt søk, slik at du kan søke direkte i adresselinjen uten å måtte gå veien om nettsiden først. Vi illustrerer med vårt eget søk på DinSide: Først høyreklikker vi i søkefeltet og velger "Add a keyword for this search...". Vi kaller bokmerket "DinSide-søk" og gir det nøkkelordet "ds". Når du har gjort det, kan du søke i DinSide ved å skrive ds i adressefeltet; uansett hvilken nettside du måtte ha oppe.

Firefox' finesser


Men det er først når vi begynner med utvidelsene at alle finessene kommer frem. På den neste siden har vi samlet et knippe av våre favoritter, og du finner veldig mange flere på de offisielle sidene.

Ti nyttige extensions >>

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer