Nå har Firefox tatt igjen Internet Explorer - i hvert fall på versjonsnummer.
Nå har Firefox tatt igjen Internet Explorer - i hvert fall på versjonsnummer.Vis mer

Firefox 9 er klar

Versjonsnumrene fosser på, men er egentlig nyhetene så store?

Tidligere kunne det gå år mellom hvert nytt versjonsnummer av Firefox, og så sent som i mars i år ble versjon 4.0 lansert. Nå, 9 måneder senere, har nettleseren kommet i versjon 9. Mozilla har nemlig som mål å lansere en ny versjon hver 6. uke.

Høyere er bedre

En av årsakene til denne gallopperende lanseringsraten er at Firefox begynte å henge etter. Ikke nødvendigvis på funksjoner, muligheter og sikkerhet, men på versjonsnummer. Når de største konkurrentene for 9 måneder siden var på versjon 9 (Internet Explorer), og 12 (Google Chrome), er det kanskje ikke så underlig at Mozilla følte at de trengte et puff. Det ligger sannsynligvis en viss psykologisk effekt i dette; høyere versjonsnummer -> nyere -> bedre.

En naturlig konsekvens av så tette lanseringer er at nyhetene fra forrige gang ofte er meget beskjedne. Dermed er heller ikke alltid nyhetsverdien så stor lenger, verken for Firefox eller Chrome.

Les også: Dette er verdens mest brukte nettleser akkurat nå

De viktigste nyhetene

Men noe nytt er på plass i Firefox 9, blant annet er det gjort forbedringer i Javascript-motoren, som skal være inntil 30% raskere enn hos forgjengeren. I tillegg er det gjort en god del bug-fiksing, og noen forbedringer i grensesnittet for Mac-brukere. Støtte for webstandarder som HTML5, MathML og CSS skal også være forbedret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Offisielt blir ikke versjon 9 tilgjengelig før senere i dag, men hvis du ikke vil vente finner du direktelenker til engelske utgaver av nettleseren her: Windows, Mac og Linux.

Norske versjoner ventes å bli tilgjengelig på denne siden hos Mozilla i løpet av dagen.

Samleside: Nettlesere