Firefox 4 klar for beta

Safari og Opera har nylig blitt oppdatert, nå står Firefox for tur.

Firefox var tidligere Selve Den Alternative Nettleseren, spesielt da alt spetakkelet om Internet Explorer var på sitt mest intense. Senere har Google Chrome og Safari kommet lenger inn på banen og Opera har også sin trofaste skare, som sikkert har blitt større etter den nyeste og ganske omfattende oppdateringen.

Firefox har hatt en høy stjerne hos de som setter kompatibiliteten høyt, i forhold til gjeldende webstandarder og -praksis. Men i det siste har Firefox sakket akterut i ytelse, både oppstart og sidevisninger har vært klart tregere enn med Chrome, Safari eller Opera. Dessuten har designet vært litt gammelmodig - relativt sett.

Versjon 4 i beta

Nå har Firefox blitt sluppet i betaversjon, som kan testes av alle. Vi har lastet den ned og sjekket rundt og dannet oss et førsteinntrykk, som vi må si er positivt.

Først og fremst har designet blitt mer moderne, enklere og mer oversiktlig. Det er en god trend, som vi også har sett i de andre nettleserne. Det er innholdet som teller, det er ikke noe poeng at selve nettleseren tar opp skjermplass.

Tabs - eller faner - har nå blitt plassert på topp, og menyen har blitt samlet og organisert på en langt mer oversiktlig måte. En viss likhet med Chrome må vi kunne si...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elementene i designet har blitt mindre uten at de er vanskeligere å finne eller forstå. Du kan også endre utseendet på og plasseringen av verktøylinjene etter egen smak.

Firefox 4 klar for beta


Et stykke unna

Denne versjonen er fremdeles et stykke unna. Du kan ikke laste inn norsk stavekontroll, og den går stadig tilbake til å aktivere stavekontroll selv om du har slått det av.

Du kan heller ikke skrolle med mushjulet hvis pekeren er over en flash-objekt, f.eks. i YouTube, du må flytte musepekeren til et annet sted på siden først.

Oppstartstiden er heller ikke imponerende, og tegningen av sider opplver vi ikke som noe raskere enn tidligere. Men dette er en betaversjon, og ytelse er noe man tar tak i når andre nye ting har kommet på plass.

Men på javascript er den raskere enn gamle Firefox, som klarte Sunspider på 1006. Den nye betaen klarte 651. Det er likevel et stykke ned til Chrome og Opera som ligger rundt 350/360.

På kompatibilitetstesten Acid3 kom Firefox 4 beta ikke helt i mål, den stoppet på 97/100

Firefox 4 klar for beta


Du kan laste ned og teste selv, de nyeste versjonene for forskjellige platformer finner du her. Vær dog klar over at den nye versjonen ikke er kompatibel med alle utvidelsene, og at dette er en betaversjon som kan krasje og by på problemer (derav navnet Minefield).