Firefox 3.6 er et (lite) steg foran

En slags beta-versjon for de som sliter med å vente på alt fra julegaveutpakking til sesongstart på TV-serier.

Mozilla, non-profit-organisasjonen som står bak utviklingen av Firefox, har for lengst annonsert at de kommer til gi ut versjon 4.0 av den stadig mer populære nettleseren mot slutten av 2010. Det vil nok noen mene er veldig lenge til, ikke minst når en tar i betraktning at vi så langt bare har nådd versjon 3.5.

De veldig, veldig utålmodige kan likevel allerede nå trøste seg med en tidlig beta av Firefox 3.6, som sannsynligvis blir den neste, større utgivelsen fra Mozilla.

Raskere? Jada

Vi har lekt oss litt med den første betaen, som noen mener knapt er en beta overhodet, og selv om det ikke er mange umiddelbare nyheter som treffer deg i ansiktet, er det likevel to ting vi legger merke til.

Det første er at den virker raskere, ikke bare i forhold til å laste nettsider, men også i responsen på enkle brukerkommandoer (museklikk, navigering fram og tilbake etc.).

Til daglig veksler vi mellom Safari og Firefox 3.5, og det er påtakelig hvor mye raskere responsen er fra førstnevnte. Med spedbarnsversjonen av 3.6 er ikke forskjellen mellom de to nettleserne åpenbar, selv om Safari fortsatt føles lettere på labben.

Hastighetsforbedringen skyldes neste versjon av Gecko, Mozillas såkalte sidetegningskjerne som, enkelt fortalt, bestemmer hvordan nettsider skal tegnes opp og behandles.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre forhåndsvisning

En annen nyhet er forhåndsvisning av tabulatorvinduer, slik du ser her:

Firefox 3.6 er et (lite) steg foran


Denne funksjonen er ikke aktivert når du først laster ned versjon 3.6 ( eksperimentell er denne virksomheten), men trikset for å aktivere den er enkelt.

Skriv først "about:config" i adressefeltet. Bekreft at du skal være veldig forsiktig når advarselen kommer opp. Bruk så søkefeltet på "about:config"-sida til å finne et punkt som heter "browser.ctrlTab.previews". Sett verdien til høyre til "true".

Start så nettleseren på ny, og bruk deretter ctrl+tabulator for å veksle mellom tabulatorer ved hjelp av forhåndsvisning. Denne funksjonen er ingen nyhet i seg selv, siste versjon av Internet Explorer har det allerede, men det er fint å se at Mozilla har sett den store verdien av denne typen navigering.

Bruker du Windows 7 vil du også få opp forhåndsvisning av nettsider i oppgavelinja.

Offisiell lansering av betaen skjer angivelig den 21. oktober, men hvis du liker å leve farlig (mens du sitter trygt i stua) kan du laste ned beta-betaen av Firefox 3.6 her.