Firefox 3 beta 1

Vi har testet den nye betautgaven av Firefox, og her er det mye snasent! Få oversikt her.

Publisert
Sist oppdatert
For en uforsiktig nettbruker er det et par nyheter som er verdt å merke seg.


Det er ikke mange dagene siden jeg lot Flock ta over jobben som primær nettleser på min maskin, men det spørs om ikke gleden var kortvarig - Firefox 3 er nemlig en betydelig oppgradering av den forrige versjonen.

Tirsdag gikk den stadig populære nettleseren ut av alpha-fasen og har nå fått beta-status. Det betyr at den er langt mer stabil enn forrige gang, selv om det understrekes fra Mozilla at dette er en betaversjon som ikke nødvendigvis er verken stabil eller optimal.

Vi gleder oss uansett over at det ser ut til at minnelekkasjen (som har vært et stort problem på versjon 2) ikke er så ille som før, og etter å ha brukt nettleseren en halv dag, ligger den jevnt på rundt 100MB med en god håndfull åpne flipper. På undertegnedes Mac har også nettleseren vært langt mer stabil enn forrige versjon (småting her og der setter vi på beta-regningen), som frøs opptil flere ganger hver eneste dag. (Det var for øvrig kanskje den største inspirasjonen til å skrive 10 myter om Mac for et par uker siden.)

Nok om det - Firefox 3 har fått en rekke nye funksjoner som er ramset opp på denne siden, men i denne artikkelen skal jeg trekke frem det jeg setter mest pris på med den nye versjonen.

Smartere håndtering av bokmerker og historikk

Jeg liker programmer som gjør meg mer effektiv, og i Firefox 3 er det kommet en rekke godbiter i så måte:

  • Bruk av tagger - Å sette bokmerke er enklere enn noen gang. Du trykker på bare på stjerneikonet ved siden av adressefeltet, så er bokmerket satt. Trykker du én gang ekstra, vil du imidlertid få muligheten til å tagge nettsiden med relevante ord. Dermed kan du bokmerke alle avisene du pleier å lese med "avis", og når du så skriver "avis" i adressefeltet, dukker disse opp øverst i nedtrekkslisten slik du ser eksempel på under:

    Tagging av favoritter er én av nyhetene i Firefox 3
    Tagging av favoritter er én av nyhetene i Firefox 3 Vis mer


    Taggene vises også i sidepanelet slik at du får rask tilgang til aktuelle bokmerker. Du kan selvsagt bruke flere tagger pr nettside.

  • Bedre bruk av sidetitler - Ofte hender det at jeg går igjennom historikken på jakt etter en artikkel jeg har lest, men også dette er nå blitt mer effektivt. Har du for eksempel lest artikkelen Hasj mot kreftspredning, holder det å skrive "hasj" i adressefeltet, så vises denne artikkelen i nedtrekkslisten.
  • Smart places - Nettsidene du besøker ofte og flagger som favoritter havner i denne mappen.

Endelig en fornuftig passordhåndtering

Jeg bruker ulike passord på forskjellige nettsteder, og det er ikke alltid jeg husker hvilket nettsted som har hvilket passord, eller hva brukernavnet mitt er, for den saks skyld.

Derfor er også det ofte litt trøblete å bli spurt om Firefox skal huske navnet og passordet i det jeg trykker på knappen for å sende det fra meg - jeg er jo ofte ikke helt sikker på at det er riktig kombinasjon, og da er det unødvendig at passordet blir lagret.

Smart er det derfor at spørsmålet om å lagre passordet vises som en egen linje øverst, og at du kan vente til innloggingen er vellykket før du velger å la Firefox huske det.

Firefox 3 beta 1


I tillegg er det lettere enn før å legge til utvidelser fordi du nå slipper å legge til nettstedet i en såkalt "whitelist". En annen ting som er smart, er at du blir spurt når du avslutter om Firefox skal åpne de samme vinduene neste gang eller starte blankt - mye kjekkere enn å få spørsmået når du starter programmet (hvem husker flippene fra i forigårs?) eller å ha en standardinnstilling.

Flerleddet merking

I versjon 3 kan du også merke flere områder med tekst ved å bruke ctrl-knappen (eple på Mac). Det er smart dersom du skal sitere flere steder fra en tekst. Du kan også dobbeltklikke og dra direkte for å merke ord for ord, eller trippeklikke for å merke avsnitt for avsnitt.

Integrasjon med operativsystem og virusprogram

Firefox har tidligere levd litt på sidelinjen i forhold til sine omgivelser, men den siste versjonen har fått samme "look-and-feel" som både Vista og OSX.

På Windows Vista er nettleseren nå blitt kompatibel med foreldrekontrollen (der foreldre blant annet kan hindre nedlasting av filer via nettleseren), og på Mac har Firefox fått støtte for innebygget stavekontroll og Growl; sistnevnte for å gi beskjed om ferdige nedlastinger, for eksempel.

I tillegg varsles kjørende virusprogramvare om ferdige nedlastinger.

Bedre sikkerhet

Det skal sies at jeg sjelden er plaget med at jeg snubler innom slemme nettsider (mye takket være dette nettlesertillegget), men for en uforsiktig nettbruker er det et par nyheter som er verdt å merke seg.

Firefox har nå fått et innebygget filter mot nettsteder som er kjent for å installere uhumskheter (les for øvrig blir du spionert på?), og også mot såkalte "phishere", som gjerne prøver å få deg til å logge inn på "Hotmail" for så å snappe brukernavn og passord og kapre kontoen din.

Firefox 3 beta 1


I tillegg sjekkes utvidelser og deres oppdateringer for usikkerhetsmomenter slik at dette potensielle sikkerhetshullet nå er mye tettere. Nytt er det også at du kan klikke på ikonet ved siden av adressefeltet for å få opp informasjon om nettstedet, om hvor mange ganger du har besøkt det før, om det lagres cookies, hva slags kryptering som brukes etc.

Firefox 3 beta 1


Ekstra sikkerhet er også lagt inn i forhold til favoritter, historikk etc. som nå ligger i en transaksjonssikker databaseløsning som lar seg gjenopprette dersom Firefox skulle krasje.

Andre nyheter som kan nevnes er at nettleseren har blitt raskere, og at du nå har mulighet til å pause nedlastinger. Fortsatt er det noen kjente bugs; blant annet at nettleseren ikke fungerer med de nye versjonene av Yahoo! Mail eller Windows Live Mail (de gamle fungerer fint).

Du kan selv prøve Firefox 3 beta 1 her: http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all-beta.html


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer