Firefox 2 denne uka?

Det ryktes om at den første betaversjonen er rett rundt hjørnet. Her er nyhetene i versjon 2!

Firefox er en stadig populær nettleser, og da vårt søstermagasin ITavisen sjekket statistikken her om dagen, var det faktisk Firefox som var den mest brukte nettleseren blant ITavisens lesere.

Siden nettleseren er et åpen kildekode-prosjekt, betyr det også at planene for neste versjon, kodenavn "Bon Echo" ligger åpne. På torsdag ble det utstedt en såkalt "code freeze", der de som er med å utvikle setter en strek, og da betyr det at neste versjon er rett rundt hjørnet.

"Howdy Everyone,
Friendly reminder that tonight is the code freeze for FF2 Beta 1 in preparation for a release next week. We are tracking the list of critical b1 bugs here.
We need everyone’s help in producing patches, doing reviews, and verifying bugs."

Hva har så neste versjon av FireFox å by på? Dette ser ut til å være hovedpunktene:

Nytt bokmerke og historikksystem - Det nye denne gangen er såkalte places som gir deg som bruker mulighet til lettere å navigere i bokmerker og historikk. Dette vil også gjøres søkbart, slik at det blir lett å finne tilbake til den fine kameraomtalen du leste i forigårs. Undersøkelser viser at cirka 39% av alle sidevisninger er av sider som brukerne har sett før, og bare 1-3% av dem kommer fra bokmerker. Det har Mozilla tenkt til å gjøre noe med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbedret "tabbed browsing" - Litt vagt foreløpig, men Mozilla har lagt merke til de stadig flere utvidelsene som er knyttet til dette. Det skal bli lettere å bruke, det skal bli mulig å angre på en lukket flipp etc.

Forbedret sikkerhet ifm. extensions - For at du ikke så lett skal få installert utvidelser du egentlig ikke vil ha, vil sikkerheten rundt dette bli trappet opp. Det skal også være mulig å blokkere ulike utvidelser.

Forbedret søk - Den lille boksen øverst til høyre skal få en liten oppussing med bedre inkludering av nøkkelord, lettere å legge til/fjerne søkemotorer etc.

Utseende - Utseendet skal pusses opp, spesielt med tanke på Windows Vista, men også slik at nettleseren lettere tilpasses fargeskjemaet som er valgt i operativsystemet.

Session restore - Det skjer en gang i blant - et vindu henger hele programmet og du blir nødt til å drepe det via oppgavebehandlingen. Når du starter igjen skal det bli mulig å få opp alle flippene slik du hadde dem før skuta sank.

Bedre RSS-støtte - Slik RSS fungerer i Firefox i dag, er det bare feeds som ligger i -tager som blir oppdaget. Dette skal utvides til å omfatte web services, klientprogrammer og andre RSS-aggregatorer.

Offline-modus - Det skal implementeres smartere cachingrutiner; spesielt dersom forbindelsen mot nettet blir brutt.

Anti-phishing - Ikke noe særlig informasjon om denne foreløpig, men forhåpentligvis kan nettleseren advare deg dersom du er i ferd med å bli lurt av falske nettsteder.

Les mer om alle de nye tingene i Mozilla-wikien.

Les også: Firefox' finesser