Firefox 2 beta 1

Den første betaversjonen av Firefox 2 har vært tilgjengelig en ukes tid nå, og her er våre erfaringer etter en ukes prøvekjøring.

Forrige uke lanserte Mozilla den første betaversjonen av Firefox 2, kodenavn Bon Echo, som vi antydet i i en egen artikkel. Betaversjonen er åpen for alle, og har du lyst til å prøve er det bare å bruke linken nederst i denne artikkelen.

Det har vært skrevet side opp og side ned, også her på DinSide, om nettleseren som på kort tid ble svært populær, fordi den a) var sikrere enn Internet Explorer, b) bød på utallige utvidelser og god brukervennlighet og c) var mer kompatibel enn Opera. Om den er bedre enn Opera krangler man om den dag i dag, og hver eneste gang en av dem er nevnt i en artikkel blir debatten het.

Uansett - vi har prøvd den nye betaversjonen i en ukes tid nå, og i resten av artikkelen tar vi for oss hva som er nytt og forbedret i forhold til versjon 1.5. Merk allikevel én vesentlig ulempe ved å installere den nye versjonen - siden nesten ingen extensions er skrevet om ennå, er det ytterst få som er kompatible med den nye versjonen. For oss som har grodd fast i nyttige utvidelser, er det derfor et lite skritt tilbake å bruke den nye versjoen foreløpig.

Lite nytt utvendig

Utseendemessig er det ikke mye som er forandret. Først og fremst legger vi merke til tre ting:

Firefox 2 beta 1


Søkefeltet øverst til høyre har blitt lettere å tilpasse enn før. Nå kan du også fjerne søkemotorer du har lagt til, eller endre rekkefølge på dem.

Firefox 2 beta 1


Hver tab har fått et eget rødt kryss slik at du kan lukke den raskere. Apropos tabs er det også nå mulig å angre på en lukking, og du kan også få opp en oversikt over alle tabs du har lukket i gjeldende sesjon, med mulighet for å åpne dem igjen. Firefox 2 har også et innebygget remedie dersom du skulle være så uheldig at programmet går i lås eller avslutter tilfeldig - med session restore får du opp alle vinduene igjen, akkurat som de var før uhellet var ute. En ting vi dog savner, er en rask preview av en tab når man holder pila over, selv om dette finnes som extension.

Den tredje tingen er at den gamle Go-menyen, som med det navnet ble svært lite intuitiv, nå er døpt om til History.

RSS og Phishing

I forhold til RSS byr Firefox riktignok på Live bookmarks, "levende bokmerker", men disse har begrenset funksjonalitet sammenlignet med andre RSS-lesere. Det har Mozilla tatt konsekvensen av, og Firefox 2 gir deg mulighet til å abonnere på RSS-feeds ikke bare som live bookmarks, men fungerer også som et grensesnitt for å abonnere via andre RSS-lesere som Bloglines, myYahoo og FeedDemon.

Phishing blir et stadig større problem når det gjelder datasikkerhet. Kort fortalt går det som regel ut på at du mottar en epost om at du må forandre passordet ditt f.eks. på PayPal, hvorpå du klikker på en link som tilsynelatende tar deg til innloggingssiden for PayPal. Følger du med ekstra godt, derimot, ser du i adressefeltet at du er på en helt annen side, og at du ved å logge inn vil gi bort passordet ditt til uvedkommende.

Firefox 2 beta 1


I den nye utgaven av Firefox finnes det innebygget beskyttelse mot phishing, som går ut på at nettleseren jevnlig oppdateres mot kjente phishing-nettsteder. Når du så går inn på en slik side, får du straks beskjed om at denne siden er en phishing-side med mulighet for å unngå den eller trosse advarselen. Du kan også bruke Google som kilde for phishing-filteret, mot at du er villig til å sende fra deg informasjon om hva du gjør med de mistenkelige sidene (slik at Google kan holde seg bedre oppdatert).

Andre småfinesser

Firefox 2 beta 1


Firefox 2 har innebygget korrekturlesing av tekstfelt, som betyr at det du skriver i blogger, kommentarer, utfyllinger av skjemaer etc. blir korrektursjekket mot ordlista og at feilskrevne ord blir understreket med rødt, akkurat som ved autokorrektur i Word. Ved første installasjon av Firefox 2 kommer den bare med engelsk ordliste, men du kan oppdatere den med den norske ordlista (og andre, for øvrig) her.

Firefox 2 beta 1


Utviklere vil også sette pris på den utvidete feilkonsollen, som rapporterer om feil i javascript, CSS-stilark osv.

I tillegg finner vi andre små forbedringer, som flere valgmuligheter i preferences-menyen, bedre håndtering av extensions etc.

Bør du oppgradere nå?


Foreløpig synes vi ikke gevinsten ved en ny versjon er spesielt stor - det meste av ny funksjonalitet er ting du allerede kan finne som utvidelser til versjon 1.5, og siden nesten ingen utvidelser er kompatible med versjon 2 ennå, vil det for de fleste bli et skritt tilbake å installere den nye betaversjonen. I tillegg kommer det faktumet at det tross alt er en betaversjon, så en vet aldri hvor godt ting er implementert, selv om vi ikke har hatt noen ubehagelige overraskelser hittil.

Er du imidlertid opptatt av å ha det siste nye til en hver tid, finner du Firefox 2 beta 1 på denne siden.