<B>LUR SOM EN REV:</B> Firefox-tillegget FireFound kan hjelpe deg med å bli kvitt sensitiv informasjon hvis PCen eller Macen din blir stjålet.
LUR SOM EN REV: Firefox-tillegget FireFound kan hjelpe deg med å bli kvitt sensitiv informasjon hvis PCen eller Macen din blir stjålet.Vis mer

FireFound gir deg ekstra sikkerhet

Gud forby at du skulle få frastjålet datamaskinen, men når nøden er størst kan denne lille Firefox-saken kanskje hjelpe ørlite på såret.

Fjernstyrt overvåkning av egen PC er ikke noe nytt, og blir vanligere og vanligere etterhvert som kleptomane tjuvradder med ustelt hår, ubarberte kjake og hullete bukser rapper med seg laptoper og mobiltelefoner i et uoppmerksomt øyeblikk.

Så langt har ikke nettleseren spilt noen aktiv rolle når detektivarbeidet innledes, men her kan det faktisk ligge lagret mengder med sensitiv informasjon som du ikke vil at andre skal få tak i. Mange lar for eksempel Firefox, Internet Explorer, Opera eller Safari automatisk lagre innloggingsinformasjon til alt fra mail-kontoer til back-up-tjenester.

Tyverisikring

Med Firefox-tillegget FireFound kan du kanskje klare å gjøre noe med denne informasjon selv etter at den bærbare PCen eller Macen er stjålet.

Tillegget er, som vanlig er når det kommer til Firefox-tilegg, gratis, og installeres enkelt og greit ved å trykke på denne lenken.

SLETT INFO: I kontrollpanelet kan du stille inn hva som skal slettes hvis uvedkommende logger seg på. Vis mer

Ved første gangs kjøring får du beskjed om å skrive inn brukernavn og passord, noe som framstår som litt forvirrende, ettersom du ikke får beskjed om hvem som ønsker navnet og passordet ditt. Når det er gjort er du registrert i FireFounds systemer, slik at du umiddelbart
kan logge deg på kontoen din for å sjekke hvor i geografien du befinner deg.

Ikke helt presis

Det vil si, ettersom FireFound bruker IP-adressen din (eller, viktigere, til den som har stjålet maskinen) er lokaliseringsdataene omtrentlige, men det gir deg uansett viktig informasjon om hvor vedkommende holder til.

Vi fikk beskjed om at vi holdt til på "Karl Johan i Oslo", hvilket ikke er veldig langt fra sannheten, ettersom Aller Internett og DinSide faktisk befinner seg i Stenersgata - et steinkast fra Karl Johan. Millimeterpresisjon er kanskje heller ikke ønskelig, all den tid det kan oppfordre puslinger til å oppsøke den som har stjålet laptopen, som viser seg å være alt annet enn puslete. FireFound-utvikleren sier også i klartekst at eventuell pågripelse må foretas av politiet.

Med FireFound kan du også sette opp epost-varsling hvis noen starter Firefox mer enn X miles (en miles er 1.6 kilometer) unna din nåværende posisjon, og du kan også forhåndsdefinere hva som skal slettes hvis maskinen blir stjålet.

30 sekunder - ingen nåde

Skjer det, aktiverer du simpelthen funksjonen "Activate Data Protection" på kontoen du har opprettet på FireFounds hjemmesider. Etter aktivering vil den som starter Firefox få 30 sekunder på å skrive brukernavnet ditt og passordet, klarer ikke vedkommende det vil Firefox-dataene du definerte på forhånd bli slettet.

AKTIVERT: I samme øyeblikk som du aktiverer denne funksjonen, er Firefox tyveribeskytta. Vis mer


Dette kan være alt fra nettleser-cachen til nedlastingshistorikk, cookies og, ikke minst, lagrede passord.

Vi har brukt FireFound sammen med Firefox 3.6b4, og der ser den ut til å fungere bra.

Du kan laste ned FireFound her.

(Oppdatert artikkel, sist publisert 27.3.2010)