FireBox med FireWire gjør IDE-disker flyttbare

Trenger du å flytte store datamengder, eller å veksle mellom flere disker med store datasett? Da kan Firebox være kabinettet som gjør livet enklere

Vi har tidligere skrevet om behovet og løsninger for flyttbare lagringsmedia med stor kapasitet. Et av alternativene var kabinetter med FireWire/1394 for montering av ordinære EIDE-harddisker. Nå har vi testet et slikt kabinett, med det hete navnet FireBox 401.

LES OGSÅ:

Selve kabinettet består av en enkel metallbrakett med et hus i myk plast som minner litt om oppbevaringsbokser for matvarer. Det er iMac-effekten som gjør seg gjeldene igjen, og smaken er som kjent delt på dette og andre områder.

Det er enkelt å bytte 5,25-tommers enheter, men du trenger ekstra bøyler for å bruke 3,5-tommers enheter.

Lengden er litt snau, spesielt hvis du har planer om å sette i kassettløsning for harddisker.

På baksiden er det kontakt for nettledning, siden FireWire ikke leverer nok strøm til alle slags enheter som kan passe i kabinettet.

Det er også tre FireWire-kontakter, som gjør kabinettet til en liten HUB. Vi finner dessuten to phonokontakter, som kan være praktiske ved tilkobling av CD-ROM eller tilsvarende enheter med analog lydutgang.

Alle slags enheter

På PCer støtter dette kabinettet alle typer drev, fra harddisker til CD-brennere eller DVD-spillere. Mac-brukere får ikke de samme mulighetene, her er bruksområdet begrenset til harddisker.
Vi testet kabinettet med harddisken IBM 75GXP på 46 GB. Vi koblet kabinettet til vår testPC som allerede har FireWire-kort installert, og disken dukket opp i systemet uten videre, siden disken allerede var ferdig formatert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten "hot swap"

Hvis du får plass til rammer for utagbare harddisker kan du få en "fattigmanns-hotswap-løsning". Siden du kan koble til og fra FireWire-kabinettet uten å ta omstart på PCen, kan du "jukse litt" ved å bytte harddisk mens kabinettet er "kaldt". Det kan være en praktisk løsning i mange sammenhenger, hvor du ikke ønsker å ta ned PCen, men vil skifte ut datasettet.

Ytelse

Vi har tidligere testet lignende enheter, teknisk sett, og opplevde da at dagens FireWire-løsninger ikke gir den samme ytelsen som når harddisken kobles direkte til EIDE-kontrolleren på hovedkortet. Det samme opplevde vi også i dette tilfellet.

Årsaken til dette er at driverne ikke er optimalisert for ytelse. FireWire som grensesnitt klarer mer enn dette, det er støtten i Windows som er flaskehalsen.

SiSoft Sandra ga indeksen 11537 mens den samme disken ga 19146 koblet til hovedkortets kontroller og 25688 koblet til en Promise Ultra 100 kontroller.

FireBox med FireWire gjør IDE-disker flyttbare

Vårt eget testprogram ga også lavere resultater, som du ser av denne tabellen.
På kombinert skriving og lesing ser vi i mye større grad resultatet av mellomlagring (bufring), og forskjellen i ytelse er ikke like stor.

Konklusjon

Dette er en relativt rimelig og rask løsning for flytting og utskifting av store datamengder. Den er ikke så rask som en SCSI-løsning, men prisnivået er mye lavere. I tillegg får du muligheten til å koble til og fra kabinettet uten å slå av PCen, noe som du som regel må betale svært dyrt for i SCSI-verdenen.

Prisen er 1590.- kroner og kabinettet selges av Multimedia Express