Fire rutere på benken

Vi har testet to helt nye, og to oppdatert modeller. Hva slags ruter skal du velge?

Det kan være veldig vanskelig eller veldig lett å velge trådløs ruter, avhengig av bruk og bolig. Hvis internett-tilbyderen leverer en trådløs ruter med abonnementet, og du bor i en 2-3-roms leilighet vil dette være en grei løsning. Spesielt hvis du bruker en bærbar og stort sett bare bruker internett til surfing, Facebook, chat og mail.

Men har du en større bolig og skal dekke flere forskjellige behov samtidig for flere brukere, er det best å velge en ruter som har mer å by på.

Hva gjør en ruter bedre?

De fleste rutere er bygd på et lite utvalg av brikkesett. Forskjellen er stort sett i navn, innpakning og design. Programvaren er også forskjellig, men kan ha svært mye til felles. Programvareleverandører tilbyr tilpassede versjoner til forskjellige produsenter, det gjelder både store og små.

Skjærer vi inn til beinet, er det noen få tekniske egenskaper som er viktige å ta stilling til. Disse er:

  • Har ruteren Gigabit-porter for hjemmenettverket?
  • Har ruteren støtte for 802.11n?
  • Har ruteren støtte for 802.11n på 5 GHz?

Gigabit er viktig når du har flere maskiner i hjemmenettet og vil kunne overføre store filer raskt uten at det plager andre.

802.11n er den raskeste trådløse standarden. Det gir deg raskest respons og raskest opp- og nedlasting til andre maskiner på hjemmenettet. Husk likevel at hvis du har en langsom internettforbindelse, så vil du ikke merke voldsom forskjell på surfing.

5 GHz er ikke så utbredt, men det kommer. Det kan gi raskere overføring, men krever at både ruter og PC støtter dette. Generelt er dessuten at rekkevidden ved en gitt effekt er lavere jo høyere frekvens som brukes. Hva slags bygningsmessige hindringer du har er derfor vesentlig. I et trehus er rekkevidden som regel over flere etasjer. Vannbåren varme i gulv er derimot en stor utfordring for slike signaler.

Apple støtter 802.11n på 5 GHz i sine maskiner med innebygd trådløst, samt den eldre standarden 802.11a. Stadig flere nye maskiner fra alle andre produsenter støtter også dette, men man må ofte lete dypt i informasjonsmateriell og spesifikasjoner for å finne ut av dette. Noen ganger er det ikke en gang oppgitt.

I praksis

Vi har nylig testet to rutere, og har i samme slengen oppdatert to rutere vi har testet tidligere som også sender 802.11n på 5 GHz.

Vi kjørte så samme tester på alle fire, med samme klient på bærbar PC. Ruteren var plassert oppunder hemsen i vårt trehus, og den bærbare med USB-basert klient var plassert i første etasje, altså med to tregulv mellom.

De nyeste produktene er Netgear WNDR3700 og EDIMAX 3G-6200N

Tidlegere tester av D-Link DIR-855 og Apple Time Capsule.

Begge disse er fremdeles kurante produkter som er i salg, og de ble oppdatert før testing med siste versjon programvare og firmvare.

På 2,4 GHz ser vi at EDIMAX-ruteren fungerte best, mens Apple og D-link ligger rundt samme resultat.

Klart dårligst var Netgear sin ruter.

Fire rutere på benken


På 5 GHz målt over identisk plassering som ved 2,4 GHz gir både Apple og Netgear vesentlig bedre hastighet, mens D-Link ikke presterer noe bedre enn på 2,4 GHz.

Fire rutere på benken


Enda en dual band n-ruter vi har testet tidligere er Linksys WRT610N. Her ser vi også at ytelsen på 5 GHz var lavere enn på 2,4 GHz.

Andre egenskaper

I tillegg til ytelse er det flere rutere som tilbyr ekstra funksjonalitet. Noen har innebygd harddisk og kommer med prgramvare til backup, som Apples Time Capsule. Andre som D-Link DIR-855 og EDIMAX 3G-6200N har mulighet for tilkobling av USB-lagringsenheter, felles skrivere eller andre nettverksenhter som 3G-modem.

Disse ekstra egenskapene kan for mange være avgjørende for valg av ruter.

Flere tester og artikler om rutere finner du her