Finner filmene du vil elske

Glad i film? Da vil du like Jinni.

De siste åra har det sprunget frem flere nettjenester som tar sikte på å gi deg anbefalinger.

Mest kjent er kanskje musikktjenestene Pandora og Last.fm, og også vår nye musikkfavoritt, Spotify, inneholder en viss funksjonalitet for å gi deg anbefalinger basert på hva du tidligere har hørt på.

Disse tjenestene bruker ulike tilnærminger på å anbefale deg musikk. For eksempel bruker Pandora en algoritme som baserer seg på sangenes innhold - f.eks. rytme, bruk av vokal, volumvariasjoner, sangoppbygging etc., der et titalls aspekter ved en sang er vurdert av en haug av eksperter. På den måten kan de si at dersom du liker sang A vil du også like B - fordi sangene har mye til felles. Denne teknologien har de kalt The Music Genome - prosjektet der "genene" til sanger samles inn.

Last.fm bruker en annen tilnærming - hvis du liker sang A og mange som liker sang A også liker sang B, vil Last.fm anbefale deg å høre sang B, som du også etter all sannsynlighet vil like. Helt uavhengig av om sangene ligner på hverandre.

Andre igjen, som for eksempel Meemix, tar også høyde for hva slags humør sangene passer til. Er du i godt humør og ønsker noe upbeat, får du andre anbefalinger enn om du har kjærlighetssorg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jinni anbefaler film

Som du sannsynligvis har gjettet deg til, er Jinni en anbefalingsmotor for film (og tv-show, som du kanskje ikke gjettet). Jinnis Movie Genome Project baserer seg ikke bare på objektive fakta om en film, men også på din og andres smak, samt humøret du er i. Med andre ord er Jinni en kombinasjon av de omtalte tjenestene, men myntet på film i stedet for musikk.

Finner filmene du vil elske


Filmgenene er delt i to hoveddeler - tone og innhold, der sistnevnte igjen er brutt opp i handlingselementer, struktur (lineær, flettede handlinger etc.) og såkalte flagg, som går på f.eks. nakenhet, voldsbruk etc. Dataene brukes så for å finne hvilke filmer som har mye til felles med hverandre - objektivt sett, og filmene er klassifisert i mer enn 2000 kategorier. Denne klassifiseringen er gjort ved å bruke en egenutviklet naturlig språk-algoritme.

På toppen av dette kommer den "sosiale" delen, der Jinni vurderer hvilke andre brukere som ser ut til å like samme type filmer som deg, og gir deg anbefalinger deretter. Litt av poenget er nemlig at du deler ut karakter til filmer du har sett (0-10) slik at anbefalingene blir så gode som mulig.

Hva liker du?

Når du logger inn for første gang, blir du bedt om å angi hvilke kategorier du liker og ikke liker. For eksempel kan du si at du liker action, komedie og thrillere, mens du kan styre din begeistring for westernfilmer og musikaler. Du bes også ta stilling til hva slags type handlinger du liker og ikke - kanskje er du en hund etter politietterforskning, mens du sjelden leier filmer basert på legender og myter.

Du oppfordres også til å fullføre en såkalt taste type-test, der Jinni kartlegger hva slags filmtype du er. Systemet bruker tolv ulike "smakstyper", og her er et eksempel på én av dem:

Finner filmene du vil elske


Du ikke fullføre dem, men det hjelper selvsagt Jinni i gang for å anbefale deg filmer. Hvordan du bruker Jinni etter det, er opp til deg. Du kan søke på titler for å fortsette utdelingen av karakterer, trykke på "recommendations" for å få noen aktuelle titler du bør sjekke ut, eller (vår favoritt) - skrive litt om hva slags type film du har lyst til å se i kveld.

La oss ta et eksempel - i kveld kunne jeg tenke meg å se en thriller med en uventet slutt:

Finner filmene du vil elske


Nå har jeg ikke sett alle filmene her, men jeg kan skrive under på at både Seven, The Sixth Sense, The Usual Suspects og The Prestige tar en ganske overraskende vending mot slutten. Hvis No country for old men er i samme gate, er det en brennaktuell kandidat. Størrelsen på filmbildene angir i hvilken grad Jinni vil anbefale deg filmen - store bilder betyr sterk anbefaling.

Vi rekker et eksempel til. Vi skal på guttetur til Las Vegas neste år, og derfor kunne jeg gjerne tenke meg å se en film fra las vegas neste gang gutta samles. Jeg taster inn Las vegas boys' night og får anbefalingene: Oceans 11, Very Bad Things og Casino; filmer jeg definitivt er enig i at vil passe godt neste gang gutta skal samles.

...eller bare titte

Du kan også bare titte litt rundt. Du kan snevre inn anbefalingene basert på en rekke kriterier, og for hver film kan du også trykke på den og velge "more like this" for å få filmer som ligner. Hva ligner på 12 monkeys (like: 12 monkeys)? Dark City og Children of Men. Gode paralleller.

I venstre marg kan du velge hva slags humør du er i, hvilken tidsepoke du vil at handlingen skal være fra, hvem du skal se filmen sammen med og mer til. Her ser du et eksempel på morsomme filmer der kappløp med tiden er ett av handlingselementene:

Finner filmene du vil elske


Nå skal det sies at ikke alt er helt 100% ennå. For eksempel mangler det mange titler, spesielt av nyeste sort, og Jinni hadde ingen side hverken for Wanted eller The curious case of Benjamin Button. Tjenesten er imidlertid i beta, og da betaversjonen ble lansert, hadde Jinni 10.000 filmer; et antall som selvsagt øker for hver dag.

I tillegg har vi opplevd noen småproblemer under testingen, der søk som har fungert én gang plutselig ikke har fungert et par minutter etterpå. Community-funksjonaliteten er heller ikke på plass, selv om Jinnis egen demonstrasjonsvideo viser at også dette er å forvente i nær fremtid:


Finner filmene du vil elske


Dessverre er vi ikke like heldige som amerikanerne når det gjelder muligheter til å se filmen. Jinni er integrert med populære amerikanske tjenester som Netflix, Amazon og Blockbuster, men det er jo lov å håpe at noen av dem vil åpne for verdensomspennende salg etter hvert.

Jinni er foreløpig i privat beta, som betyr at du trenger en invitasjon for å prøve ut programmet. Du kan selvsagt registrere deg på deres forside og vente på tur, eller ...

Vi har invitasjoner!

Selvsagt har vi smisket litt med skaperne av Jinni for å få noen invitasjoner til DinSides lesere. Alt du trenger å gjøre er å registrere deg fra denne siden, så får du invitasjonen pronto.

Oppdatert: Invitasjonene er delt ut De 500 invitasjonene gikk unna, men Jinni-mannskapet var så fornøyde med DinSides omtale at de skrudde opp antallet et par hakk.

Tips en filmnerd om denne artikkelen!