Hvor kommer all spammen fra? Det kan du finne ut. Foto: colourbox.com
Hvor kommer all spammen fra? Det kan du finne ut. Foto: colourbox.comVis mer

Finn ut hvem som spammer deg

Smart Gmail-triks avslører syndebukkene.

Sist jeg snakket med IT-avdelingen fikk jeg vite at rundt 97% av all epost vi får tilsendt lukes ut i spamfilteret på serveren, og selv om kun 3% slipper igjennom, dukker det støtt og stadig opp spam i innboksen.

Nå skal det sies at Gmail har et usedvanlig godt innebygd spamfilter som automatisk legger tvilsomme eposter i spam-mappen, men heller ikke dette er perfekt, og man kan jo begynne å lure på - hvor får spammerne tak i epostadressen din?

Dette gjør de på flere måter - den mest populære måten er selvsagt å tråle verdensveven på jakt etter formuleringer av typen etellerannet@etellerannet.etellerannet. En annen måte er via virus og spionvare der de får tilgang på folks adressebøker, eller via kjedebrev der folk aldri pusser bort historikken og der det til slutt finnes hundrevis av epostadresser som er gyldige.

Les også: Slik får du en midlertidig e-postadesse

Men, du kan også få spam dersom du har oppgitt epostadressen din til et nettsted, som igjen selger epostadressen din til spammere. Nettopp dette kan du gjøre litt smart. Bare se her:

Gmail ignorerer +

La oss si at du har epostadressen roger23907@gmail.com (la oss satse på at det ikke er en stakkar som har den). I stedet for å oppgi denne overalt, kan vedkommende f.eks. gjøre slik når han registrere seg hos DinSide: roger23907+dinside@gmail.com. Gmail filrerer bort alt som er mellom + og @, og derfor vil han motta eposten allikevel.

Det kjekke er nå at dersom Roger (la oss kalle ham det av praktiske årsaker) oppdager at han får mye spam sendt til roger23907+dinside@gmail.com (helt utenkelig, selvsagt), så skjønner han at vi er syndebukkene.

Finn ut hvem som spammer deg


Denne teknikken er også smart å bruke når du bestiller diverse nyhetsbrev og andre ting, og det praktiske er at du kan sette opp et filter dersom du ikke lenger vil ha e-poster til denne adressen. Det gjør du ved å trykke create a filter (se bildet over), setter inn den aktuelle e-postadressen i to-feltet, og på neste side kan du velge hva du skal gjøre med e-posten.

Ikke bare kan du slette den - du kan for eksempel velge å tagge eposter sendt til diverse adresser med "nyhetsbrev", flytte dem til arkivet, videresende dem til en annen e-postadresse etc.

Les også:
Guide: Slik får du mest ut av Gmail
Nytt og nyttig i Gmail
Slik flytter du e-post til Gmail

Flere saker om spam fra DinSide