Tyven, tyven, skal du hete, for du stjal min CPU...  Foto: Colourbox/Kirsti Østvang
Tyven, tyven, skal du hete, for du stjal min CPU... Foto: Colourbox/Kirsti ØstvangVis mer

Finn ut hva som tømmer MacBook-batteriet

Genialt gratisprogram avslører ressurstyvene.

Lurer du på hva det er som får vifta på den bærbare Mac-en til å spinne avgårde i full hastighet? Og hvorfor batteriet på MacBook-en tømmes usedvanlig raskt?

System Lens er et lite gratisprogram på Mac App Store som kan hjelpe deg.

System Lens overvåker maskinen og programmene som kjører, og finner ut hvor mye de bruker CPU-en på maskinen. Er det et program som bruker mer prosessorkraft enn vanlig, vil System Lens se det og informere deg om det.

Les også: Bartender rydder opp i Mac-menylinjen

En enklere aktivitetsmonitor

MacOS kommer med et innebygd program kalt Aktivitetsmonitor som gjør nøyaktig det samme, men System Lens er langt enklere å hanskes med. System Lens legger seg i menylinjen og viser deg prosessene som er aktive for øyeblikket og om de bruker "low", "medium" eller "high" ressurser.

Ikonet i menylinjen avslører om det er mye ressurser i bruk etter hvor mange røde streker som lyser. Klikk på ikonet for å få opp en liste med aktive prosesser. Hvis du ser et program som bruker mer ressurser enn ønskelig, kan du bare klikke på det, og så vil du få opp en X-knapp som du kan trykke for å avslutte det helt. Stort enklere blir det ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finn ut hva som tømmer MacBook-batteriet


Velge nivå

System Lens tilbyr også en rekke innstillingsmuligheter. Ironisk nok finnes det en innstilling for redusere hvor mye ressurser programmet selv bruker på å overvåke systemet – vår erfaring er at det i utgangspunktet ikke er spesielt mye.

Det er også mulig å bestemme hva slags type aktivitet de tre nivåene skal ligge på, altså hvor mye som skal til før det går fra f.eks "low" til "medium". Det kan være spesielt kjekt på en eldre maskin med lite RAM eller tregere harddisk hvor du trenger så mye ledige ressurser som mulig for å kunne fungere raskt nok.

Innstillingene til System Lens er enkle, men nyttige. Foto: Kirsti Østvang
Innstillingene til System Lens er enkle, men nyttige. Foto: Kirsti Østvang Vis mer


System Lens er for øyeblikket gratis, så ta turen til Mac App Store dersom det hørtes ut som noe for deg.

Les også: Alfred – en av de smarteste appene til Mac