Finn rett vindu med Switcher

For dere Vista-brukere som alltid har ett åpent vindu for mye finnes det noen alternativer til ALT+TAB og Flip 3D. Switcher er et av de bedre alternativene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når vi sammenligner de mest populære operativsystemene - som MacOS, Windows og Linux i alle sine former - er det klart at selv om grensesnittet i bunn og grunn er nokså likt er det også visse forskjeller. Ikke alle disse er like viktige, men når det gjelder produktivitet for de som stadig fikler rundt med mange åpne vinduer har vel egentlig ikke Windows imponert.

Både Linux og MacOS med sitt Exposé vært et og annet gigantisk hestehode foran noen løsning Microsoft har klart å hoste opp. Windows Vista har riktignok fått Flip 3D, noe som unektelig ser kult ut, og derfor også gjerne brukes for å "show off" Aero-grensesnittet til intetandende.

image: Finn rett vindu med SwitcherVistas Flip 3D-visning er fin å se på, men...

Problemet med Flip 3D er det som er pent å se på ikke nødvendigvis er spesielt funksjonelt - med mange åpne vinduer samtidig byr den ikke på den helt store oversikten, og det kan faktisk være bedre å bruke "gode gamle" ALT+TAB. Men dette kan som sagt i seg selv heller ikke betegnes som den ultimate løsningen.

Derfor er det nok en og annen Windowser som har kastet et eller flere lengtende blikk når Mannen med Mac har lekt seg med Exposé - som er en langt bedre måte å finne et gitt åpent vindu på. Du kan slå deg til ro med at vi sier det er det, eller sjekke ut dette klippet på YouTube, der Herr Jobs selv demonstrerer ved Exposés ur-fremføring.

Switcher

I sommer skrev vi om 10 smarte Vista-tips, og det eneste vi husker å ha fått kjeft for var at vi ikke hadde med Switcher i den sammenhengen. Vi er egentlig enig i den kritikken.

Switcher er et lite program - så å si en Exposé-klone - skrevet av en Microsoft-ansatt. Dette er likevel ikke noe offisielt Microsoft-produkt, bare mer å regne som et hobbyprosjekt for vedkommende. For oss er det likevel ingen tvil om at dette er en av de tingene som selvfølgelig allerede skulle vært innebygd i Vista.

Kort forklart fungerer Switcher på samme måte som Exposé - den gir deg altså en anstendig oversikt over åpne vinduer. Med Switcher 2.0 (beta) som har kommet nå i høst, har Switcher fått tre forskjellige måter å gjøre dette på:

Tile View:

image: Finn rett vindu med SwitcherTile View lar deg se alle vinduene samtidig, og justerer størrelsen på disse dynamisk. Vinduene vil altså krype slik at alle får plass på skrivebordet ditt. Ulempen ved Tile View er at vinduene flyttes litt hulter til bulter - men dette er da for å utnytte plassen bedre.

Dock View:

image: Finn rett vindu med SwitcherDock View lager en stripe med alle vinduene helt øverst, og viser ett og ett i stor størrelse. Du kan "bla" frem og tilbake i rekka ved å skrolle med mushjulet eller bruke piltastene.

Grid View:

image: Finn rett vindu med SwitcherGrid View er nytt i versjon 2.0, og det samme er tallene - disse lar deg velge vindu ved å trykke nummertastene (men da kun 1 - 9). Grid View ligger ganske nærme Vistas ALT+TAB, men du får altså større vinduer med Switcher.

Mange muligheter

Switcher starter du normalt sett med Windowstast+Caps Lock for hurtigmodus, og Windowstast+| (tasten over Escape) for vanlig. Men da programmet er opprinnelig er beregnet for engelsk tastaturoppsett blir sistnevnte på våre tastaturer til Windowstast+ø, noe som ikke er like optimalt. Dette - og alle andre snarveier - kan du likevel forandre på i programoppsettet.

I tillegg til å bare få en oversikt over åpne vinduer med Switcher kan du også gjøre en del operasjoner. Vanlig klikking med musa på et vindu vil for eksempel gå ut av Switcher og bringe valgt vindu til front. Høyreklikker du vil det samme skje med det valgte vinduet, mens alle de andre minimeres. Klikker du med senterknappen - for de fleste skrollhjulet - lukker du vinduet (gjelder versjon 2.0).

Det er også mulig å filtrere vinduer, for eksempel vil CTRL+F la deg søke på vindustittel, mens CTRL+W velger ut vinduer fra samme applikasjon. For en grei oversikt anbefaler vi deg å klikke "Edit Shortcuts" under Shortcut-menyen i programmet:

image: Finn rett vindu med Switcher


Switcher finner du her, men enn så lenge trenger du denne direktelenken for å laste ned 2.0 beta.

Programmet krever ingen installasjon, er fullt konfigurerbart, støtter flere skjermer og er ikke minst gratis. Men merk at programmet krever at du kjører Vista med Aero-grensesnittet, noe som betyr at dere med Vista Home Basic ikke får være med på moroa denne gangen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!