Finjustering for SSD-en din

Samspillet mellom SSD og operativsystem byr på visse utfordringer. Smart program tar tak i dette.

<B>FOREBYGGENDE TILTAK:</B> SSD-disker trenger gjerne litt mer TLC ("Tender Loving Care") enn tradisjonelle harddisker. Dette gratisprogrammet hjelper SSDen få et lenger liv.
FOREBYGGENDE TILTAK: SSD-disker trenger gjerne litt mer TLC ("Tender Loving Care") enn tradisjonelle harddisker. Dette gratisprogrammet hjelper SSDen få et lenger liv. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SSD og harddisker har én ting til felles, du kan lagre data på dem. Men det er også den eneste likheten, alt annet er forskjellig. SSD har én stor fordel og det er hastigheten. Lagringscellene i selve flashminnet har derimot flere begrensninger sammenlignet med de magnetiserbare partiklene i belegget på harddisker. Dessuten er SSD-teknikken langt dyrere enn harddisker i forhold til kapasitet, i hvert fall foreløpig.

I flashminnet opererer man med lagringsceller som har et begrenset antall mulige skrive/lesesykluser. I tillegg kan man ikke skrive og lese til disse én og én, men i blokker av en gitt størrelser. Når dataene ikke stemmer med størrelsen på blokkene må man bruke flere blokker, men man kan ikke skrive videre på en blokk som allerede inneholder data.

Derfor blir det et evig puslespill hvor systemet innimellom må flytte data internt i flashminnet for å samle opp data og skrive dem inn i nye blokker, for ikke å sitte med en mengde delvis brukte blokker og rest-kapasitet som ikke kan brukes. Deretter kan disse blokkene merkes for sletting for så å kunne brukes på nytt.

Disse prosessene kalles "garbage collection" når de håndteres av kontrolleren på SSD-enheten. Samspillet med operativsystemet innebærer den svært effektiviserende kommandoen TRIM, som operativsystemet sender til SSD når et antall blokker med data ønskes slettet, før SSD-enheten selv går i gang med opprydding på egen hånd.

Les også:Minne og lagring kan bli ett

Hva med å løse problemene før de oppstår?

For å redusere behovet for å rydde er det mest effektivt å ikke rote. I denne sammenhengen dreier det seg om å redusere skrivingen til SSD, noe Windows ikke uten videre er spesielt flink til. Det lastes stadig vekk data fra minnet over på disk og så tilbake når oppgaver byttes og minneplassen må ryddes.

Men dette går det an å gjøre noe med.

Tweak-SSD er et lite program som tar tak i dette og administrerer hva som skal skrives til disk og når. Dermed unngår man å belaste SSD og flashminnets svakeste punkt mer enn høyst nødvendig.

Programmet tar tak i følgende:

• Deaktiver Windows Prefetcher og Superfetch
• Deaktiver Windows indeksering
• Systemfiler beholdes i minnet
• Bruk en stor system cache
• Ikke begrens NTFS minnebruk
• Deaktiver Windows-dvale
• Deaktiver datostempling av filer
• Deaktiver defragmentering under oppstart
• Vekslingsfil slås av (hvis du har 8 GB eller mer minne)
• Slett vekslingsfil ved avslutning
• Send slettebeskjeder til SSD
• Deaktiver 8.3 format filnavn til NTFS partisjoner
• Deaktiver program-kompatibilitetsassistent

image: Finjustering for SSD-en din


Merker du forskjell?

Programmet lover ingen dramatisk endring i brukeropplevelsen, det er heller ikke poenget. Her snakker vi om forebyggende tiltak som gjør at vi utsetter en reduksjon av ytelsen på grunn av "slitasje" på minnecellene.

Les også: SSD-en din kan bli enda raskere

Programmet er gratis, men du kan betale for en lisens som blant annet åpner for optimering av TRIM-funksjonen.

image: Finjustering for SSD-en din


Programmet kan du lese mer om og laste ned på denne nettsiden.

image: Finjustering for SSD-en din


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!