FinePrint PDF Factory

PDF-formatet har mange fordeler. Den største er at dokumentene kan leses like bra på Mac og Linux som Windows. Vi ser nærmere på et lite verktøy som lar deg lage slike filer.

Adobe Portable Document Format (PDF) er blitt en standard for elektronisk dokumentdistribusjon verden over. Filformatet med etternavn .pdf er universelt, og beholder alle skrifttyper, formateringer, farger og grafiske elementer fra hvilket som helst kildedokument, uavhengig av program eller operativsystem det ble laget i.

Gratis leser

Dokumentene er lette å navigere i, og kan skrives ut på papir nøyaktig slik de fremstår på skjermen. For å lese PDF-filer trenger du Adobe Acrobat Reader, som kan lastes ned gratis fra Adobes nettsider. Sannsynligheten er for øvrig stor for at du allerede har programmet på en eller annen CD som fulgte med datautstyr som du har kjøpt. De aller fleste elektroniske brukerveiledninger kommer nemlig som regel i dette formatet.

PDF-filene er i tillegg kompakte, og kan inneholde hyperlinker. Det gjør dem velegnet for bruk på Internett. Også PDAer og andre håndholdte enheter har etter hvert fått støtte for formatet.

Adobe har egen programvare for å lage PDF-filer, først og fremst programmet Adobe Acrobat. Men det finnes også enklere løsninger, og vi har sett på en meget effektiv og kreativ løsning fra selskapet FinePrint.

Elektronisk utskrift

I det du sender dokumentet til "utskrift", vil styreprogrammet (med forhåndsvisning) dukke opp. Vis mer

PDFfactory er rett og slett en virtuell skriverdriver med styreprogram som kan brukes fra hvilket som Windows-program. Du trykker bare på utskriftsknappen i programmet du jobber i, og velger skriveren som har navnet "FinePrint pdfFactory". Deretter kommer det opp en dialogboks som lar deg skreddersy hvordan dokumentet skal "skrives ut" elektronisk til en PDF-fil. Det spiller ingen rolle om programmet du jobber i heter Word, Photoshop eller Internet Explorer; PDFfactory vil være tilgjengelig fra alle Windows-programmer med utskriftsfunksjonalitet.

PDF-filen vil se nøyaktig ut som en vanlig utskrift ville sett ut. Tenk deg for eksempel at du sitter og jobber i Corel Draw på kontoret. Du ønsker å skrive ut en tegning, men har ikke tilgang til fargeskriver. Hjemme har du fargeskriver, men ikke Corel Draw. Alt du behøver er å ta med deg PDF-filen på diskett eller sende den via epost til hjemmekontoret.

Billig

PDFfactory gir deg ikke tilgang til kryptering, hyperlenker, dynamiske skjemaer osv som du får i Adobe Acrobat, men er til gjengjeld svært mye rimeligere. Demoversjonen har ingen tidsbegrensning, men det vil stå en liten reklametekst nederst på hver side i PDF-filen. Hvis du registrerer programmet koster det deg 49.95 amerikanske dollar, eller rundt 370 norske kroner.

Du kan laste ned PDFfactory ved å følge denne lenken.

OPPDATERT:
Norsk distributør for FinePrint og pdfFactory er nå West Soft AS, http://www.westsoft.no