Final Fantasy X

Her er det endelig, det ferskeste Final Fantasy-spillet. Er dette virkelig det beste spillet i serien? Og hvordan ser det ut på PS2? Les anmeldelsen vår og få svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Final Fantasy-serien er blant de lengste spillseriene som finnes: De første seks spillene kom på Nintendo-konsollene NES og SNES, og var egentlig ganske lite kjent for spillere utenfor Japan. Dette endret seg med utgivelsen av Final Fantasy VII på den originale PlayStation-konsollen, som viste seg til å bli en formidabel suksess også i USA og Europa. Final Fantasy X er det første spillet som gis ut på PlayStation 2, og også det foreløpig siste tradisjonelle FF-spillet. Nå er det nemlig internett-spilling som gjelder, med den online-baserte Final Fantasy XI, som allerede er utkommet i Japan. Final Fantasy XII skal også være under utvikling – og ikke være et online-spill – men det ser vi nok ikke før tidligst 2004.

image: Final Fantasy X

La oss først se litt på grunnlaget for spillet, som tross alt kan virke ganske uvant for uerfarne spillere. I samtlige FF-spill stifter vi bekjentskap med nye verdener og nye karakterer, og det nyeste spillet er intet unntak. Som i alle tidligere spill er meningen å bygge opp personene du styrer ved å slåss mest mulig, som gir poeng du kan bruke til å oppgradere magi-kapasiteten, styrken, lære nye angrepsmetoder og mye mer. Dette kommer vi tilbake til senere. Naturligvis er også historien og karakterenes bakgrunn en svært viktig faktor i Final Fantasy.

Spill eller bok?

Historien i Final Fantasy X er enda mer komplisert og involverende enn i de tidligere spillene. Som vanlig blir du oppdatert takket være filmklipp som dukker opp med jevne mellomrom – og filmene er av imponerende høy kvalitet. Du må imidlertid huske at spillet er laget i Japan, og følgelig inneholder mange pompøse og tåredryppende scener, men når dette er sagt så er historien vanvittig involverende, og du kommer garantert til å tenke på heltene fra Final Fantasy X også når du ikke sitter foran TV-skjermen.

Hva er det spillet egentlig handler om? I begynnelsen møter vi en ung, blond kar ved navn Tidus. Tidus bor i byen Zanarkand, og er stjernen i den populære sporten Blitzball, som kan karakteriseres som en slags undervanns-fotball. Det går ikke mange minutter før hele byen blir angrepet og knust av et enormt monster som bare kalles Sin, og Tidus havner plutselig i en annen, helt ukjent verden. Etterhvert begynner brikkene å falle på plass, og det viser seg at Sin har plaget innbyggerne i denne nye verdenen (som heter Spira) også. Tidus møter snart flere som deler hans ønske om å bli kvitt Sin en gang for alltid, og blant disse er Yuna, en ung ”summoner” som er på et korstog for å stoppe Sin, Wakka, en noe mislykket, men sjarmerende Blitzball-spiller, Lulu, en mørk og mystisk trollkvinne, og flere andre.

image: Final Fantasy X

Etterhvert som historien utfolder seg får vi vite mer om forholdet mellom Tidus og hans far, Wakka og hans døde bror, Wakkas døde bror og Lulu, Tidus’ far og Sin, og så videre. Vi garanterer uansett at du vil bli trollbundet av denne enorme og levende verdenen spillet foregår i.

Nok å gjøre!

Historien i Final Fantasy X er én ting, men det som er viktig er hvor gøy selve spillet faktisk er. Det var svært hyggelig å se at SquareSoft faktisk tok seg tid til å utvikle flere nye elementer som gjør spillet til en mye dypere opplevelse enn de tidligere titlene.

For det første er kampsystemet blitt noe redesignet. Du bruker til enhver tid tre karakterer samtidig, men det er nå mulig å bytte personene i løpet av kampen, noe som viser seg å være svært praktisk i lange og tunge kamper. Dessuten – alle karakterene du bruker i løpet av en kamp får poeng på slutten, selv om de bare har vært med en kort periode. Ved boss-kampene er det med andre ord en stor fordel å bruke samtlige personer du har på laget ditt, slik at de til slutt får massevis av erfaringspoeng.

image: Final Fantasy X

Den unge summoneren Yuna kan tilkalle en rekke monstre som hjelper vennene våre i kampene. Det er i og for seg ikke noe nytt i Final Fantasy, men nå trekker de andre heltene seg unna og du får komplett kontroll over monsteret (kalt Aeon), og hvert av dem kommer med flere angrepsmuligheter, magisk kapasitet og mulighet for å utføre mektige Overdrive-angrep etter å ha fått nok juling.

Den kanskje mest interessante nyheten er noe som heter Sphere Grid. Dette er et system for å bygge opp personene i spillet, og er en fantastisk forbedring i forhold til tidligere titler. Sphere Grid fungerer slik: etter hver kamp får deltakerne poeng, og jo flere poeng de får, desto høyere nivå oppnår de. Disse nivåene kan da brukes på Sphere Grid, som ligner et slags stjernekart. Du beveger deg fra punkt til punkt, og på hvert av disse punktene ligger det ekstra helse- eller magipoeng, nye evner og andre elementer som forsterker og oppgraderer karakterene. For å kunne dem, trenger du imidlertid spheres, som du plukker opp fra drepte monstre. Deler av Sphere Grid er låst med nøkler, som du får tak i etter hvert.

Sphere Grid-konseptet kan virke meget forvirrende til å begynne med, men vi lover at etter en stund blir det en helt naturlig måte å utvikle heltene dine på, og fordelen er jo at du selv kan velge hvordan du vil oppgradere dem og hva du vil prioritere.

Som i alle tidligere Final Fantasy-spill er det naturligvis viktig å utforske omgivelsene og se etter nye våpen og andre gjenstander, passe på å utstyre de riktige personene med optimale våpen og rustning. Dessverre er utforskningsaspektet blitt tonet noe ned, i og med at du ikke lenger kan bevege deg fritt i verdenen slik man kunne i tidligere spill. Dermed blir Final Fantasy mer lineært enn forgjengerne, men for å være helt ærlig så har ikke vi vært så veldig plaget av det.

image: Final Fantasy X

I beste Final Fantasy-tradisjon er også denne utgaven full av sideoppdrag, hemmeligheter, små ekstraspill og overraskelser. Alt i alt er spillet fullt av ting å gjøre, oppdage og slåss mot, og hivs du virkelig ønsker å få fullt utbytte av FFX må du nok belage deg på et par uker foran din PS2. Dette er et spill hvor du virkelig får valuta for pengene.

Teknisk på topp

Utviklerne til Final Fantasy X har virkelig greid å utnytte mulighetene som ligger i PlayStation 2, og visuelt er dette noe av det beste vi har sett på lang tid. Utseendet og spesielt klesstilen til personene i spillet bærer noe preg av at dette er en japansk produksjon, men heldigvis slipper vi irriterende rase-klisjeer a la Barret i Final Fantasy VII. Animasjonene er av topp kvalitet, verden er detaljert, men det som stjeler showet er alle spesialeffektene i forbindelse med bruken av magi eller Aeons.

En stor nyhet er at personene i spillet har nå fått stemmer. Dette fungerer overraskende bra – joda, noen av stemmene passer ikke helt perfekt til karakterene de skal portrettere, men mengden av dialog tatt i betraktning er helhetsinntrykket temmelig positivt.

image: Final Fantasy X

Musikken er også et kapittel for seg selv, med noen svært velskrevne og fengende melodier (og noen ganske forferdelige). Musikk har alltid vært Final Fantasys sterke side, og dette nyeste spillet er ikke noe unntak.

Konklusjon

Vi har ikke spilt alle spill i Final Fantasy-serien, men vi vil likevel påstå at nummer ti er det mest komplette, involverende og storslåtte av dem alle – og av naturlige grunner er det også det teknisk mest gjennomførte.

Hvis du klarer å overleve noen linjer med middels dialog og en del langtekkelige filmklipp, vil du til gjengjeld oppleve kremen av konsollbaserte rollespill. Vi vil rett og slett anbefale Final Fantasy X til alle som eier en PS2-konsoll, og har godt med fritid. Dette spillet er nemlig en klassiker.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!