Filmpiratene skal tas

Oslo (NTB): Filmbransjen i Norge planlegger nå store aksjoner mot nordmenn som gjør store mengder piratkopiert innhold tilgjengelig på internett.

Film- og musikkbransjen i Norge har i mange år sittet på gjerdet og nølt. Men endringen av åndsverkloven fra i fjor, som innebærer innføring av EU-direktivet Infosoc, også kjent som MP3-loven, gjør at bransjen nå kan sette i gang aksjoner.

Tirsdag formiddag deltok filmbransjen i Norge på et seminar om piratkopiering og fildeling hos advokatselskapet Simonsen & Føyen, som representerer filmselskapenes bransjeorganisasjon MPA i Norge. Musikkbransjen, representert ved IFPI, var også med. Representanter for internettleverandører, universiteter og IT-sjefer i flere store selskaper deltok på møtet, melder digi.no.

- Vi skal i nær framtid gjennomføre brede aksjoner mot større grupper med norske fildelere, sier advokat Espen Tøndel.

I Danmark og Sverige har det allerede blitt gjennomført flere runder med å spore opp brukere som har delt ut film og musikk. De har fått krav om erstatning, ofte på sekssifrede beløp.

Nå skal samme fremgangsmåte benyttes i Norge. Målet er å spre frykt blant fildelere.

- Vi er først og fremst på jakt etter store opplastere, de som deler ut flere hundre gigabyte, men vi skal også gå etter de mindre, sier Tøndel.

Han opplyser at MPA først og fremst vil konsentrere seg om fildelingssystemet Direct Connect.

- Det finnes en del store norske Direct Connect-servere der opp til 1.500 brukere deler ut opp til flere hundre gigabyte hver for å få være med, sier han. (©NTB)

frode.kvam@ntb.no