Filmen fyller ikke 16:9-skjermen


Hei!

En ting som jeg ikke forstår helt. Det selges flere og flere bærbare pc’er med 15.4” widescreen skjerm, formatet som skal være det beste til spill og film.

Jeg har prøvd å spille dvd film på flere pc’er med widescreen, både fujitsu siemens, acer, asus, hp osv osv. På alle sammen får jeg sorte striper oppe og nede. Jeg prøver programvare som win dvd, power dvd, windows media player, bs player med flere.. Prøver å gå inn i oppsett og sette til 16:9. Men det går ikke, jeg får ikke fylt ut hele skjermen.

Håper du har noen tips!

Mvh
Thore

Datadoktoren svarer

Hei!

"Widescreen" har blitt et kjent begrep etter at den nye generasjonen TVer fikk innpass i heimen. Problemet ligger i at det ikke er et standard format. Opprinnelig ble "widescreen" brukt om alt om var bredere enn standard 4:3 (også kjent som 1.33:1), altså det klassiske "gamle" TV-formatet.

Det finnes altså en rekke formater som passer innenfor widescreen-begrepet. 1.78:1 (eller 16:9 om du vil) er bare et av dem. De fleste filmer er faktisk enda bredere, 1:85:1 og 2.39:1 (kalles dog fremdeles 2.35:1 av gammel vane) er de vanligste formatene.

Så når du ser en film som er bredere enn skjermen kommer du nok ikke unna de sorte stripene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NB! som "Slartibartfast" minnet meg på i diskusjonstråden under, er de fleste bredskjermer til databruk 16:10, ikke 16:9. Så selv om du faktisk ser en 16:9-film på den vil du få (riktignok ganske smale) sorte striper oppe og nede.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar