Film - siste spikeren i kista?

Sverger proffe fotografer fremdeles til film? Hva med store formater?

Fremskritt gjør at noe blir bedre eller billigere, eller begge deler. Samtidig mener mange at man mister noen kvaliteter, og sverger til gammel teknologi. Vi har vinylentusiaster og filmfreaks som fremdeles tviholder på sus og spraking i lyden og hakking og fargeforvregning i film.

Dette er greit så lenge man har klart for seg at man foretrekker forvrengt lyd og bilde, det er smak og behag. Dessuten er det både nostalgi og gruppepsykologi inne i bildet. Derfor kjører noen særinger Harley-Davidson, spiller på Hammond B-3 orgel og foretrekker gitarer og rørforsterkere fra 50-tallet. Men dette har sin pris.

Folk flest velger det som er enklest og billigst - og kanskje det til syvende og sist er best?

Digital vs film

Det er noen profesjonelle fotografer som sverger til film, da snakker vi først og fremst om kunstfotografer som har sitt helt eget uttrykk. Her er det ikke bare ett av elementene som teller, men hele arbeidsprosessen fra motiv via kamera og mørkerom til papir. Forskjellen på bruk av kjemikalier og lys eller datamaskin og programvare er som to verdener. Det man kan i den ene verdenen kan ikke overføres til den andre annet enn som generell erfaring.

Men hva med fotografi hvor det er snakk om naturtro gjengivelse, som tradisjonell studiofotografi?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Engelske The Gadget Show tok utfordringen.

The Gadget Show er web-TV som tester alt mulig av dingser, elektriske og mekaniske, med en underholdende vri. I denne sammenligningen testet de forskjellen på film og digitalfoto på en litt spesiell måte som ikke er så lett å gjenta for menigmann.

Programlederne ble stylet opp i klassisk britisk gentlemanstil for det mannlige innslaget, mens det kvinnelige framsto i catsuit i sort skinn med matchende støvletter.

Film - siste spikeren i kista?


De ble fotografert i studio av en profesjonell fotograf, med Nikon D700 (35mm sensor) og Nikon F5, begge med identisk optikk, samme innstillinger og samme belysning.

Film - siste spikeren i kista?


Så ble begge bildene skrevet ut på en gedigen fargeskriver, her snakker vi om virkelig stort format, og hengt opp på en husvegg!

Film - siste spikeren i kista?


Og resultatet?

Digital var klart best, både når det gjelder hudfarger og detaljer og spill i alle de forskjellige valørene av sort som antrekkene frambringer.

Du kan se videoen her.

Konklusjon?

At digitalt er langt mer praktisk, billigere og bare blir bedre og bedre vet de fleste. Noen tror kanskje at film har et eller annet magisk ved seg som gjør det bedre uansett.

Film - siste spikeren i kista?


Men film er ikke bedre, det er bare slik at i visse erfarne og kunstneriske hender kan det gi et kreativt uttrykk som du ikke får på digitale formater. Men her er det som nevnt ikke bare filmen det står på, men hele prosessen og alle kreative valg som gjøres underveis.