Filene på CDen blir skrivebeskyttet

Hei !

Jeg har et kort spørsmål som jeg håper dere kan hjelpe meg med.

Jeg har brent en CD på jobben med endel store Word- og Excel-filer som skal legges inn på min bærbare PC. Når jeg henter filene frem på den bærbare er de skrivebeskyttet og for å lagre de på nytt må jeg dermed gi filene et nytt navn. Dette er veldig upraktisk og jeg mener å ha vært borte i en måte å fjerne skrivebeskyttelse på tidligere (attrib...?)

Håper på et svar for hvordan jeg kan løse dette problemet. Jeg har Windows 98 og 2000 på PCene mine.

Med vennlig hilsen

Christian
Bergen

Datadoktoren svarer

Hei Christian,

Alle filer som brennes på CD får automatisk skrivebeskyttelse, og det kan du ikke gjøre noe med.
Kommandoen du tenker på er ATTRIB. For å fjerne skrivebeskyttelsen på filer som ligger på harddisken, åpner du et DOS-vindu og flytter deg til katalogen hvor filene ligger. Der skriver du attrib -r *.*

Hvis du vil fjerne skrivebeskyttelsen for filer i undermapper også, skriver du attrib -r *.* /s.

En annen løsning kan være å pakke filene i filarkiv før du brenner CDen, for eksempel ZIP. Da vil du i tillegg få plass til flere dokumenter på CDen. Bruker du for eksempel WinZip for å åpne ZIP-filene, kan du dobbelklikke på det aktuelle dokumentet som du ønsker å åpne, og dette vil da ikke være skrivebeskyttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan også formatere CDen med et filsystem som lar deg bruke CDen som en stor diskett, for eksempel ved hjelp av programmet DirectCD fra Roxio (http://www.roxio.com). Da kan du åpne dokumentene direkte fra CDen, og også lagre tilbake på CDen direkte fra f. eks Word.

mvh
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar