FRUSTRERENDE: Noen liker det, andre ikke. Om rulleretningen på PC-en din plutselig har blitt merkelig, kan det fikses.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FRUSTRERENDE: Noen liker det, andre ikke. Om rulleretningen på PC-en din plutselig har blitt merkelig, kan det fikses. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Fiks omvendt rulling i Windows 8 og Mac OS X Lion

Går det oppover når du sveiper nedover? Og nedover når du sveiper oppover?

Skillet mellom datamaskin og nettbrett blir stadig mindre. Apple har lagt inn mange "iOS-funksjoner" i Mac OS X, som varslingssenteret og Launchpad; en samling ikoner som gjør Mac-en din svært lik en iPad.

Les også: Dette er nytt i Mac OS X Lion

Mac OS X Lion var også først ute med å innføre det de kaller for "naturlig rulleretning", men som mange tvert i mot vil kalle unaturlig rulleretning. Å sveipe opp på musen eller styreflaten betød nemlig plutselig å rulle nettsider og dokumenter ned. Og sveiping ned betød å rulle opp. Apple ville nemlig at man skulle tenke som på en iPad eller iPhone, hvor en fingerbevegelse opp betyr nettopp å gå ned.

Microsofts Windows 8 tar sikte på å smelte PC-er og nettbrett sammen en gang for alle, med sitt mye omdiskuterte Metro-grensesnitt som åpenbart er skapt for fingre, og ikke mus. Og nå opplever mange Windows 8-brukere det samme: Sveiping ned på styreflaten betyr opp, og opp betyr ned. Ikke på alle maskiner, vel og merke, men noen.

For mange blir dette forvirrende, og det finnes heldigvis løsninger. Og de samme løsningene kan du bruke om maskinen din har den tradisjonelle rullelogikken, men du ønsker å bruke "Apple sin".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik vil Samsung at du skal bruke Windows 8 - test av Samsung ATIV Smart PC Pro XE700T1C

ULIKT: I Windows 8 finnes det ikke en felles, enkel løsning for å bestemme hvordan rulleretningen skal fungere. Men slik ser det ut på ultrabook-en Samsung Series 9.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ULIKT: I Windows 8 finnes det ikke en felles, enkel løsning for å bestemme hvordan rulleretningen skal fungere. Men slik ser det ut på ultrabook-en Samsung Series 9. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Fiks for Windows 8

Windows 8 har i skrivende stund ikke en felles innstilling for hvordan rulling skal foregå. Dermed er det opp til driverne i de ulike PC-ene å gi deg valget.

Men ut fra egen erfaring og forumposter på nettet bør dette være veien å gå for de fleste:

  1. Åpne kontrollpanelet, for eksempel ved å trykke på Windows-knappen og skrive "kontrollpanel" etterfulgt av enter.
  2. Finn frem innstillingene for mus, for eksempel ved å bare skrive "mus" (søkeboksen i kontrollpanelet har fokus) og trykke på "Endre museinnstillinger".
  3. Innstillingene vi trenger finnes vanligvis i fanen lengst til høyre, som kan hete "Touchpad". Trykk på knappen "Alternativer...".
  4. Her er det opp til driveren din hvordan ting ser ut, men på vår Samsung Series 9 heter valget det noe ulogiske "Tilbake" under "Rulling". Andre ganger kan det kalles "Reverse scrolling direction" eller noe i den duren.
Om dette ikke lar seg gjøre på din maskin, finnes det andre løsninger. Èn er å installere AutoHotKey og konfigurere den til å overstyre rullingen. Dette kan forøvrig selvfølgelig også brukes til å skru omvendt muserulling, om du liker det.

Slik får du tilbake startmenyen i Windows 8

"NATURLIG RULLERETNING": Ikke like naturlig for alle. Her ordner du det i Mac OS X Lion.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
"NATURLIG RULLERETNING": Ikke like naturlig for alle. Her ordner du det i Mac OS X Lion. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Fiks for Mac OS X Lion

Har du oppgradert til Mac OS X Lion kan du plages av den nye rullelogikken.

Vil du ordne det, gjør du slik:

  1. Trykk på eplet øverst til venstre og velg "Systemvalg".
  2. Velg "Mus" eller "Styreflate", alt ettersom hva du bruker.
  3. Trykk på "Pek og klikk"-fanen og finn "Rulleretning: Naturlig". Er dette unaturlig for deg, fjerner du haken.
Slik blir du kvitt de irriterende nyhetene i Mac OS X Lion

Hva synes du? Er den nye rullelogikken logisk, eller plagende? Hør fra deg under artikkelen, og tips gjerne om alternative løsninger!