Bilde fra andre folks stue

Fikk nettkamera-bilde av fremmed par i sofaen

Produsenten innrømmer feilen.

FREMMED BILDE: Atle Høidalen fikk et bilde fra en helt annen stue enn sin egen i bildestrømmen fra nettkameraet sitt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FREMMED BILDE: Atle Høidalen fikk et bilde fra en helt annen stue enn sin egen i bildestrømmen fra nettkameraet sitt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere nordmenn installerer nettkameraer hjemme for å følge med på hva som skjer i huset når de ikke er hjemme. Dette kan være en god sikkerhet mot innbrudd, og kan også fungere som bevis for politiet i etterkant.

Det var akkurat det Atle Høidalen (39) gjorde. Drammensmannen installerte et D-Link Omna C310 nettkamera, som en del av Apples HomeKit-system. Med kameraet følger det en app der videostrømmen fra kameraet lagres.

Mini-bilde i videostrøm

SJOKKERT: Atle Høidalen skjønte ikke hvordan det kunne være mulig å få se et bilde fra et annet kamera. Foto: Privat
SJOKKERT: Atle Høidalen skjønte ikke hvordan det kunne være mulig å få se et bilde fra et annet kamera. Foto: Privat Vis mer

I påsken oppdaget Høidalen noe uvanlig. Da han sjekket videostrømmen i appen som fulgte med kameraet, lå det et frimerke-stort bilde fra et helt annet hjem enn hans eget der.

Bildet viser et par som ligger sammen på en sofa og ser på TV. Kvinnen ligger med hodet i mannens fang, og etter ansiktsuttrykkene å dømme har de ingen anelse om at noen andre følger med.

Når Høidalen klikker på bildet, kommer ganske riktig videostrømmen fra hans egen stue opp - akkurat som normalt. Men miniatyrbildet som brukes for å markere at det ligger et videoklipp under, viser noe helt annet.

- Jeg fikk en litt vond følelse. Du tror at du har valgt en løsning som skal være trygg med tanke på personvern. Så oppdager du at det kanskje ikke var slik likvel, sier Høidalen til Dinside.

FREMMED TV-KOS: Videeopptaket var Atle Høidalens eget, men miniatyrbildet kom fra en helt annen stue enn hans. (Ansiktene er etterbehandlet digitalt for å unngå gjenkjenning) Foto: Atle Høidalen
FREMMED TV-KOS: Videeopptaket var Atle Høidalens eget, men miniatyrbildet kom fra en helt annen stue enn hans. (Ansiktene er etterbehandlet digitalt for å unngå gjenkjenning) Foto: Atle Høidalen Vis mer

Her er D-Links svar

Han kontaktet D-Link for å få en forklaring. Kort tid etter fikk han en e-post fra D-Links brukerstøtteavdeling, signert «Dmitry B.» :

Problemet skyldes en feilaktig hash-nøkkelkode. Hver bruker må ved hver SD-avspilling ha en unik hash-nøkkel, så det burde ikke bli konflikt.

Appen bruker imidlertid samme nøkkel hver gang for hver bruker. Hvis to brukere ber om videoklipp samtidig, vil det oppstå en navnekonflikt mellom de to miniatyrbildene, og begge brukere vil da se samme miniatyrbilde. Heldigvis håndteres det faktiske videoklippet på en annen måte, og dermed påvirkes ikke selve opptaket av dette problemet.

(Teksten, som opprinnelig er på engelsk, er oversatt av oss)

Direktør for produktledelse og teknologi Osbert Ong ved D-Links europakontor ga Dinside dette svaret pr. e-post:

- Dette er ikke et problem vi er kjent med fra før, og vi har ikke mottatt noen meldinger om lignende hendelser siden vi startet salget. Vårt utviklingsteam har lagt inn en endring som løser problemet i dag, og tjeneren vår vil foreta tilleggskontroller for å sikre at noe lignende ikke skjer igjen.

Del av Apples smarthjem-satsing

PASSERTE NÅLØYE: D-Link Omna C310 er godkjent av Apple.
PASSERTE NÅLØYE: D-Link Omna C310 er godkjent av Apple. Vis mer

D-Link-kameraet Omna C310 er ett av de relativt få produktene som har fått innpass i Apples smarthjem-satsing HomeKit.

Alle som har en nyere mobiltelefon fra Apple har allerede HomeKit-appen om bord, men så langt har det vært lite man har kunnet bruke den til.

Apple har et strengt sikkerhetssystem som alle HomeKit-produktene må igjennom. Det var nettopp derfor Atle Høidalen valgte akkurat dette kameraet

Selv jobber han som konsulent i IT-bransjen, og er dermed godt kjent med sikkerhetsproblematikk.

Hva synes du om forkaringen fra D-Link?

- Det er jo forsåvidt positivt at de bekrefter at det er en feil. Likevel synes jeg det er underlig at feilen var der i utgangspunktet. Systemet deres er jo verdensomspennende, og det samme ville jo sannsynligvis ha kunnet skjedd igjen dersom feilen ikke hadde blitt oppdaget.

LES OGSÅ:
Ansiktsgjenkjenning for Hvermansen
Denne babycallen nekter uvedkommende adgang
Piper NV: Det beste hjemmeovervåkingskameraet vi har testetLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!