Fikk annen type grafikkort etter reparasjon


Hei!

I min pc hadde jeg POV Geforce 6800 ultra PCIe . Jeg fikk feil på dette og sendte pcen til butikken for reparasjon. Da jeg fikk den tilbake var kortet byttet ut med et POV Geforce 7800 GS AGP. Er det stor forskjell på disse kortene. I såfall ,kan jeg be om at de skifter tilbake til 6800 ultra?

Mvh
Solfrid

Datadoktoren svarer

Hei Solfrid,

Denne er ikke så enkel. nVidia GeForce 7800 GS er et kort som normalt sett skal yte marginalt bedre enn et 6800 Ultra, og i tillegg har den nyere teknologi. Det som i dette tilfellet kompliserer situasjonen er at du har gått fra en grafikkløsning med PCI Express til AGP, som jo sakte men sikkert har blitt faset ut de siste årene.

Først til ytelse, for som du kanskje vet er det en betydelig forskjell i båndbredde på AGP og PCIe. De færreste spill/applikasjoner utnytter ikke dette fullt ut, men det er likevel en viss forskjell i høyere oppløsninger. Derfor vil det lille forspranget vi vanligvis finner i favør 7800 GS bli spist opp på grunn av dette. Men her snakker vi altså om marginale forskjeller, ikke noe å egentlig henge seg opp i.

Men en mer alvorlig ting i byttet fra AGP til PCIe er at dette betyr, med mindre du faktisk har et av de få hovedkortene som har begge deler, at butikken har byttet ut hovedkortet i tillegg til grafikkortet. Og med AGP sitter du nå fast med 7800 GS som beste mulige grafikkløsning. Altså, dersom du i fremtiden vil oppgradere grafikkortet må du gå for nytt hovedkort (+ trolig ny prosessor og minne) i tillegg. Dette er selvfølgelig en langt bedre grunn til å kreve et bytte enn den lille forskjellen i ytelse. Et nytt 6800 Ultra er kanskje ikke så lett å få tak i, men et PCIe 7800 GT eller GTX vil ligge på samme pris som et AGP 7800 GS og yte bedre, så det er eventuelt hva du burde satse på å få i stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar