Fem tips om egen HD-video

Lyst på nytt videokamera for HD? Her er fem viktige ting du må passe på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har fått deg stor og fin flat TV og det gamle DV-videokameraet er ikke lenger like imponerende. Du er klar for noe bedre og mer avansert som utnytter den nye TVen i all sin prakt.

Du er ikke alene, kameraprodusentene har sett dette komme og de store navnene er klare med sine fristelser. Nå får du kameraer med spesifikasjoner som slår det meste, til priser som gjør at du fremdeles har råd til ferie etter å ha gjort innkjøp.

Men er alt bare fryd og gammen? Er det bare løp og kjøp?

Vi begynte å teste den nyeste generasjon videokameraer for omtrent et år siden, og i løpet av det siste året har det kommer flere produsenter og modeller på markedet. Men som med de fleste generasjoner er det forskjellige stadier som man må gjennom, man er som kjent ikke moden når man fødes. Også nye produktfamilier må gjennom barnestadiet og ungdommen før de trer inn de voksnes rekker, og de nyeste videokameraene skaper fremdeles en del problemer i tillegg til gleder.

Les også: To varianter av lommevideo testet

1: Hvilket format skal jeg velge?

Snakker vi om HD har du to valg: Enten HDV på DV-tape eller AVCHD på alt annet enn tape. Bildekvaliteten er for alle praktiske formål like bra, men AVCHD bruker mye mindre lagringsplass. Derfor får du AVCHD-kameraer med harddisk, DVD-R, Blu-ray eller minnekort og potensielt mye lenger opptakstid enn på HDV.

Synes du det er greit med tape, og har ikke problemer med å vente på overføring i sanntid for redigering, har orden i arkivet og liten lyst til å investere mye i nytt redigeringsutstyr - da er HDV tingen. Det kreves ikke så mye av PCen, og de aller fleste redigeringsprogrammer støtter HDV.

Men er du lei av tape og vil overføre alle dataene fort og greit til PCen fra disken i kameraet eller fra kortleseren - da er det AVCHD som gjelder. Det er ikke mange sekunder det tar å overføre mange og lange opptak. Og kopiering av arkivet til en annen harddisk tar heller ikke lange tiden.

Om du skal velge harddisk eller minnekort er en smaksak og avhengig av hvor mye du tar opp. Vil du slippe å passe på de små kortene og kopiere oftere til PCen er det lurere med en harddisk. De er fremdeles større og billigere enn minnekort. Harddisken er heller ikke mindre robust enn resten av kameraet, faller det på betongen blir det gjerne krise uansett. Selve minnekortet tåler likevel det meste.

Mange redigeringsprogrammer håndterer nå AVCHD, og flere av disse er heller ikke i den kostbare enden av skalaen, du kommer i mål under tusenlappen.

Les også: DinSides guide til AVCHD

2: Er det en fordel med et lite og lett kamera?

Det er veldig praktisk med et lite kamera når du ikke bruker det. Men så snart du tar det i bruk opplever du at det er vanskeligere å holde stødig og lettere å få fingre og annet i veien for linsen. De fleste kameraer har bildestabilisatorer, men det er ikke alltid nok, særlig ikke den du finner i de enkleste og rimeligste kameraene.

Skal du få gode opptak i HD-oppløsning er det veldig viktig at kameraet står rolig. Først da får du virkelig glede av den høye oppløsningen, ustøe hender blir nemlig enda tydeligere i HD enn på DV-opptak.

En annen ting er at de aller minste kameraene neppe har annet enn LCD-skjermen som søker. I sterkt sollys er det ikke lett å se hva du filmer, noen ganger er det omtrent umulig. Bruker du kameraet mye ute er det en stor fordel med en klassisk søker som man legger øyet inntil. Disse er ikke optiske, det sitter en liten LCD-skjerm der inne, men du slipper sollyset og ser hva du filmer.

image: Fem tips om egen HD-video


3: Trenger jeg en kraftig datamaskin for å redigere HD?

Svaret er definitivt ja. Du trenger minst en Core 2 Duo, godt med minne og rikelig med diskplass. Dette gjelder både Mac og PC. En tre år gammel maskin vil neppe klare å spille av AVCHD-filer uten hakking.

Noen programmer er mer effektive enn andre for redigering av AVCHD, andre må tygge og kverne i lang tid før det skjer noe.

image: Fem tips om egen HD-video


Det er prosessorkraften som aldri kan bli stor nok når det gjelder videoredigering og konvertering, så det er på den komponenten du skal bruke pengene hvis du skal ha ny maskin.

4: Trenger jeg en Blu-ray brenner for å dele materialet med andre?

Nei, flere av redigeringsprogrammene gir deg mulighet til å lagre det ferdige resultatet i andre formater som kan spilles av på andre og svakere PCer, som f.eks. WMV-filer som kan spilles av i MediaPlayer.

Les også: De beste Blu-ray-kjøpene

Du kan også brenne AVCHD-disker på vanlige DVD+/-R plater som så kan spilles av i PS3 eller frittstående Blu-ray spillere. Du får ikke så lang spilletid som på Blu-ray plater, men det er ikke noe problem for de fleste. Det er de færreste av oss som lager helaftens hjemmevideoer. Heldigvis.

image: Fem tips om egen HD-video


Mange redigeringsprogrammer kan også brenne HD-DVD på vanlige DVD+/-R plater, men det er ikke så interessant lenger siden formatet er erklært dødt.

5: Hva med enklere opptak til web osv.?

Flere av AVCHD-kameraene vi har testet kan ikke ta opp i annet enn AVCHD, mens Sony sine harddiskbaserte AVCHD-kameraer også kan ta opp i vanlig SD-format (samme som DV) i MPEG2.

Skal du også ta opp en del videosnutter for å legge ut på web er det som regel mye raskere å konvertere MPEG2 til mindre formater enn å kverne AVCHD. Og er det MPEG2 som er målformatet sparer du jo masse tid, siden det barer er å kopiere rett over fra kamera til PC - i ferdig format.