Denne PC-en fra Lenovo er ikke Norges billigste, men den er etter vår mening den som kanskje gir aller mest for pengene dersom du har et budsjett som begrenser seg oppad til 3000 kroner.
Denne PC-en fra Lenovo er ikke Norges billigste, men den er etter vår mening den som kanskje gir aller mest for pengene dersom du har et budsjett som begrenser seg oppad til 3000 kroner.Vis mer

Fem PC-er til under 3.000 kroner

Flere nettbutikker har nå fullformats bærbare PC-er til under 3.000 kroner. Men hva er det egentlig du får? Vi har gått tilbudene i sømmene.

At prisene på PC-er og PC-utstyr stadig synker, kan vel knapt kalles en nyhet, og i mange år har vi vært vitne til at enkelte leverandører dumper prisene på utgående modeller, til nivåer vi aldri tidligere har sett.

Fra 2.590 kroner

Nå er det lenge siden vi første gang skrev om en bærbar PC i fullformat til under 3.000 kroner. I dag er det fortsatt sjelden å se slike tilbud, men ikke fullt så oppsiktsvekkende lenger. Det finnes i dag et knippe modeller i norske nettbutikker til priser helt ned mot 2.590 kroner, og spesifikasjonene er ofte på nivå med mellomsegmentet for bare et par år siden.

Det er samtidig helt på det rene at disse maskinene ikke egner seg for alle. De er i første rekke myntet på brukere med begrensede behov for rå datakraft, men svært mange brukere faller inn i den kategorien. Det er etter vår mening helt feil å sette likhetstegn mellom den lave prisen og en søppelbøtte.

Ofte utgående modeller

Svært ofte dreier det seg om utgående modeller, som skal ut for å gjøre plass til nyhetene. Derfor kan man ofte gjøre gode kupp dersom man er på vakt, de beste tilbudene har nemlig en lei tendens å forsvinne raskt.

Vi har tatt en runde i noen av de mest populære nettbutikkene, og har trukket ut fem fullformat PC-er til under 3.000 kroner. Aller billigst er en modell fra Asus, som fås helt ned i 2.590 kroner. Alle PC-ene har 15,6-tommers bredskjerm, veier rundt 2,5 kg og leveres med Windows 7 Home Premium 64-bits versjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Asus X52N-EX166V - fra 2.590 kroner

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Denne PC-en får du flere steder til under 3.000 kroner, aller billigst er i skrivende stund Spaceworlds nettbutikk. Da vi sjekket prisene 22. mars lå prisen på 2.590 kroner her. Dagsaktuelle priser finner du hos Prisjakt.no.

Maskinen har en 15,6 tommer blank skjerm, 3 GB minne og 320 GB harddisk. Vekten er rundt 2,5 kg. Den har støtte for trådløst nettverk, men ikke den siste N-standarden som byr på høyere hastighet og bedre rekkevidde. Bruker du kabel får du heller ikke høyeste hastighet, men disse begrensningene vil du ikke merke om du har normal tilkoblingshastighet til Internett.

Det største ankepunktet er prosessoren, som sammen med Intels Celeron 900 er markedets svakeste beregnet for vanlige bærbare PC-er (ikke minibærbare). Den har kun én kjerne, noe som betyr at den ikke er optimal hvis du bruker å kjøre flere (krevende) programmer samtidig.

Egner seg best til: Enkel kontoroppgaver, som tekstbehandling, presentasjon og regneark, nettsurfing, chat, musikk og bilder. Pluss for 2 års garanti.

Egner seg dårlig til: Spilling, HD-video, videoredigering, filkomprimering, fleroppgavekjøring.

HP Compaq Presario CQ56-110so/eo - fra 2.690 kroner

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Nesten like rimelig er denne PC-en fra HP, og den har mange likhetstrekk med den ovennevnte Asus-en, blant annet den samme prosessoren, størrelsen og vekten er også omtrent lik. AMD-prosessoren betyr at du må leve med de samme begrensningene med hensyn til ytelse.

Maskinen har derimot mindre harddisk og mindre fysisk minne, og spesielt sistnevnte kan bidra til at ytelsen blir enda mer skadelidende, spesielt under fleroppgavekjøring. Heldigvis kan minnemengden oppgraderes til 8 GB ved behov.

Det trådløse nettverkskortet støtter den siste 802.11n-standarden, noe som åpner for høyere hastighet enn hva som er oppnåelig med Asus-maskinen, dersom du har en trådløs n-ruter.

Merk videre at HP - og de andre i denne oversikten - opererer med ett års garanti, mot Asus' to år. Vi fant den til 2.690 kroner hos Komplett. Andre leverandører og dagsaktuelle priser finner du her.

Egner seg best til: Enkel kontoroppgaver, som tekstbehandling, presentasjon og regneark, nettsurfing, chat, musikk og bilder.

Egner seg dårlig til: Spilling, HD-video, videoredigering, filkomprimering, fleroppgavekjøring.

Packard Bell EasyNote TH36-AV-313NC - Fra 2.690 kroner

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Denne PC-en har, i motsetning til de to ovennevnte, både prosessor og grafikkort fra Intel. Det er imidlertid snakk om en enkeltkjernet Celeron 900-prosessor og integrert GMA-grafikk med begrenset ytelse. I praksis vil det si omtrent samme opplevelse som i de to.

Det som imidlertid trekker ned, er harddiskstørrelsen. 160 GB blir gjerne i minste laget hvis du har et snev av samlemani og har for vane å lagre filmer og musikk på PC-en. Vi gjør også oppmerksom på at 2 GB internminne blir i snaueste laget sammen med den øvrige, begrensede maskinvaren.

Men støtte for N-standarden er på plass, og det betyr potensiell høy hastighet på det trådløse nettet. Kablet nett har makshastighet på 100 Mbit, noe som er mer regelen enn unntaket i denne prisklassen.

Også Packard Bell opererer med kun 1 års garanti. Vi fant den til denne prisen hos Netonnet. Andre leverandører og dagsaktuelle priser finner du her.

Egner seg best til: Enkel kontoroppgaver, som tekstbehandling, presentasjon og regneark, nettsurfing, chat, musikk og bilder.

Egner seg dårlig til: Spilling, HD-video, videoredigering, filkomprimering, fleroppgavekjøring.

Lenovo G565 4385-DHG - fra 2.990 kroner

Denne PC-en fra Lenovo er ikke Norges billigste, men den er etter vår mening den som kanskje gir aller mest for pengene dersom du har et budsjett som begrenser seg oppad til 3000 kroner.
Denne PC-en fra Lenovo er ikke Norges billigste, men den er etter vår mening den som kanskje gir aller mest for pengene dersom du har et budsjett som begrenser seg oppad til 3000 kroner. Vis mer


Går du opp tre hundrelapper får du en langt mer potent maskin i Lenovo G565. Denne PC-en leveres med en relativt effektiv dobbelkjernet prosessor fra AMD, og er dessuten utstyrt med 4 GB minne og romslig harddisk på 320 GB. Vekten er omtrent den samme som på de ovennevnte, rundt 2,6 kg.

Maskinen bør tilfredsstille et gjennomsnittlig behov for datakraft, og er i stand til å løse de fleste oppgaver kjapt og greit.

Støtte for N-standarden er på plass, og det betyr potensiell høy hastighet på det trådløse nettet. Kablet nett har makshastighet på 100 Mbit, som de øvrige.

Vi fant den til denne prisen hos MPX. Vi gjør oppmerksom på at dette er en modell som for kort tid siden kostet rundt 1000 kroner mer flere steder. Dagsaktuelle priser og leverandører finner du her.

Her får du mye for relativt lite penger.

Egner seg best til: Både enkle og tyngre kontoroppgaver, inkludert tekstbehandling, presentasjon, regneark og database, nettsurfing, chat, video, musikk og bilder.

Egner seg dårlig til: Spilling, høyhastighets dataoverføring i lokalnett.

Acer eMachines E728 - fra 2990 kroner

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Denne PC-en er også utstyrt med en dobbelkjerneprosessor, men fra Intel. Det er ikke siste generasjon, men ytelsen bør ligge omtrent som på den nevnte Lenovoen. Dette er den eneste av de fem maskinene som har HDMI-utgang for enkel tilkobling til TV, samt støtte for gigabit nettverk, noe som betyr at det er mulig å overføre data svært raskt i lokalnett via kabel.

Også støtte for den trådløse 802.11n-standarden, muliggjør markedets raskeste trådløse dataoverføringer, dersom du har en N-kompatibel ruter.

Du må imidlertid klare deg med kun 2 GB minne og en mindre harddisk enn dersom du går for Lenovoen, spesielt førstnevnte kan bli en flaskehals hvis du bruker å kjøre flere tyngre oppgaver samtidig. Minnemengden kan imidlertid oppgraderes til 4 GB ved behov.

Vi fant den til denne prisen hos Dustin Home. Dagsaktuelle priser finner du her.

Egner seg best til: Både enkle og tyngre kontoroppgaver, inkludert tekstbehandling, presentasjon, regneark og database, nettsurfing, chat, video, musikk og bilder.

Egner seg dårlig til: Spilling, tung fleroppgavekjøring med mindre du oppgraderer minnemengden.

Viktig å huske på

Denne oversiktssiden hos Prisjakt.no er et fint utgangspunkt for deg som er ute etter en billig, bærbar PC.

I denne artikkelen har vi plukket ut noen av dem vi anser som mest kurante, men har kun tatt utgangspunkt i spesifikasjonene. Artikkelen sier derfor ikke noe om byggekvalitet (den er ofte ikke den aller beste i denne prisklassen) og den totale bruksopplevelsen, men gir kun indikasjoner på hva du kan forvente av ytelse. Det anbefales derfor at du både leser mer om hver PC hos leverandøren og produsenten, og uavhengige tester der disse foreligger, før du går til innkjøp.

Et godt utgangspunkt kan for eksempel være google-søk av typen "Modellnavn review".

Merk at også stadig flere produkttester, både fra magasiner og privatpersoner, publiseres på YouTube.

Flere oversikter over PC-tilbud