TEST: Jackbox Party Pack 3

Fem party-spill i én pakke

Men ikke alle fem er like morsomme.

Det koster litt, men er de fem spillene i Jackbox Party Pack 3 verdt pengene? Vi tester! Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spillserien You Don't Know Jack er en aldri så liten kultklassiker fra slutten av nittitallet.

Den gangen var det et slags gameshow-spill på PC-en, med en rekke finurlig formulerte spørsmål, og med støtte for opptil tre deltakere som kunne «buzze» inn svaret ved å trykke på sin tast på tastaturet.

Selv kjøpte undertegnede flere av titlene på den tiden; ja faktisk hadde jeg klistremerker på Q, B og P-knappene på tastaturet – buzzer-knappene som ble brukt i spillet.

5 spill i ett

Men Jackbox games har laget flere party-spill enn Jack-serien. Noen av dem er tilgjengelige som enkelttitler, men det finnes også tre «Jackbox party pack»-samlinger; hver av dem med fem spill.

Det foreløpig siste tilskuddet i serien er The Jackbox Party Pack 3, og etter å ha kost oss med pakke nummer to etter et seminar i høst, ble vi nødt til å teste ut pakke nummer tre.

(Denne gangen riktignok på et møterom på jobb, i arbeidstiden og uten flasker på bordet … )

Jackbox-pakkene er for øvrig tilgjengelige på en rekke plattformer – PC, Mac, Xbox, PlayStation, Apple TV og Android TV. Du er altså nødt til å ha en av disse å kjøre spillet på, mens deltakerne bruker mobiltelefoner, nettbrett og lignende (alt med en nettleser) som spillkontrollere.

Ja, og så må du ha tilgang til internett. Om man er flere enn åtte (ingen av disse spillene støtter flere spillere), kan inntil 10.000 personer være med å se på og stemme, selv om de ikke deltar i spillet selv.

Og for ordens skyld – alt foregår på engelsk.

Her er våre vurderinger av Party Pack 3-spillene:

Spill #1: Quiplash 2

3-8 spillere

I Quiplash er det om å gjøre å komme med det beste svaret, der de andre deltakerne avgjør hvem som går seirende ut.
I Quiplash er det om å gjøre å komme med det beste svaret, der de andre deltakerne avgjør hvem som går seirende ut. Vis mer

Spillets gang:
Quiplash er et spill over tre runder. I hver runde får alle deltakere to spørsmål som skal besvares i løpet av 90 sekunder. To og to får det samme spørsmålet, og når alle har sendt inn svarene, skal de øvrige deltakerne stemme på hvilket svar de synes var best (som regel: morsomst).

I den siste runden får alle deltakere det samme spørsmålet, der alle så deler ut poeng til de beste forslagene.

Dette synes vi:
Quiplash var veldig gøy da vi spilte det i høst (Quiplash XL følger med i pakke nummer to), men slo ikke like bra an da vi testet det på kontoret.

Vi tror årsaken er at fire spillere blir litt i minste laget her, siden det da bare avgis to stemmer i hver duell, mens vi var fulltallig sist gang. Her vil vi derfor anslå at man bør være seks eller flere for å få mest ut av spillet.

Enkelte av oppgavene er også veldig «amerikanske», med referanser til ting som vi tror den jevne nordmann ikke har særlig kjennskap til. Kjekt er det imidlertid at du kan lage egne oppgaver om du vil.

Terningkast, Berit: 4
Terningkast, Hanna: 4
Terningkast, Gaute: 3
Terningkast, Pål Joakim: 5

Gjennomsnitt: 4

Spill #2: Trivia Murder Party

1-8 spillere

Her er sluttspillet i Trivia Murder Party. Hver deltaker skal svare ja/nei på om Zimbabwe, Guam og Somalia er land i Afrika.
Her er sluttspillet i Trivia Murder Party. Hver deltaker skal svare ja/nei på om Zimbabwe, Guam og Somalia er land i Afrika. Vis mer

Spillets gang:
Dette er et klassisk quiz-spill der deltakerne får servert spørsmål med svaralternativer. Vrien er at «programlederen» har stemme som om han er tatt rett ut av en grøsserfilm, og at deltakerne straffes om de svarer feil.

Det kan være i form av å miste en finger (du har fire), bli nødt til å velge et krus og krysse fingrene for at det ikke er gift i det, snurre et lykkehjul med små sjanser for å overleve, løse matteoppgaver og mer til.

I sluttfasen er det om å gjøre å komme seg raskest ut døra ved å svare på ja/nei-spørsmål. Her får den som leder to valg og de andre tre, slik at de lettere kan ta innpå den som leder, med ett poeng per riktige svar.

Dette synes vi:
Dette gikk litt for tregt, der det er mye snakking mellom hvert spørsmål og derfor i overkant mye «dødtid». Men helt grei kvalitet på spørsmålene og en morsom vri i siste runde.

Kanskje morsommere på en Halloween-fest, dog.

Terningkast, Berit: 3
Terningkast, Hanna: 2
Terningkast, Gaute: 4
Terningkast, Pål Joakim: 3

Gjennomsnitt: 3

Spill #3: Guesspionage

2-8 spillere

Hvor mange har tegnet på en dovegg? Det må Janice gjette, og så skal de andre gjette på om det riktige tallet er høyere eller lavere.
Hvor mange har tegnet på en dovegg? Det må Janice gjette, og så skal de andre gjette på om det riktige tallet er høyere eller lavere. Vis mer

Spillets gang:
I Guesspionage er spørsmålene basert på spørreundersøkelser. For hvert spørsmål får en av deltakerne anledning til å gjette hvor mange prosent av de spurte som svarte et gitt svar, og dernest får de andre deltakerne anledning til å tippe om det riktige svaret er større eller mindre enn det som ble gjettet.

Poeng deles så ut til førstemann om hun er veldig nær, samt til de andre om de gjettet riktig. I runde nummer to får de øvrige deltakerne anledning til å gamble enda mer ved å gjette «mye mer» eller «mye mindre» og dermed enda flere poeng om de treffer riktig.

Dette synes vi:
Dette spillet likte vi godt. Enkelt å spille, og med spørsmål som ofte ga en liten diskusjon i etterkant. Også her kunne gangen i spillet godt ha vært litt kjappere uten for mye dilldall mellom hver oppgave, men alt i alt ett av spillene vi likte best i pakken.

Terningkast, Berit: 5
Terningkast, Hanna: 5
Terningkast, Gaute: 5
Terningkast, PJ: 5

Gjennomsnitt: 5

Spill #4: Tee K-O

3-8 spillere

Tegn tegninger, lag t-skjorte-tekst og sett dem sammen. Får får del ble Tee K-O det svakeste spillet i denne gruppa.
Tegn tegninger, lag t-skjorte-tekst og sett dem sammen. Får får del ble Tee K-O det svakeste spillet i denne gruppa. Vis mer

Spillets gang:
Dette spillet handler om å designe t-skjorter. Hver spiller får først fire minutter til å lage tre tegninger, og deretter et halvt minutt der man kan lage et vilkårlig antall tekster – typisk ting som står på t-skjorter.

Så får hver spiller i oppgave å mikse tegning og tekst, før man i neste omgang stemmer på den beste t-skjorta. Litt spesielt er det at den som satte sammen t-skjorta får poeng, men ikke de som tegnet eller fant på teksten.

Dette synes vi:
Nei, dette var tamme saker. Merkelig nok er dette ett av spillene som får best tilbakemelding rundtom, for her synes vi hverken poenggiving eller spillmekanikken var særlig å skryte av. I siste runde ble flere av tekstene «this is boring», «er vi ferdige snart?» og lignende, for å si det sånn.

Terningkast, Berit: 1
Terningkast, Hanna: 1
Terningkast, Gaute: 1
Terningkast, Pål Joakim: 2

Gjennomsnitt: 1,25

Spill #5: Fakin' it

3-6 spillere

Alle bortsett fra én får vite oppgaven – sistemann må bare holde et vilkårlig antall fingre i været. Er det nok til at de andre klarer å gjette hvem som ikke fikk oppgaven?
Alle bortsett fra én får vite oppgaven – sistemann må bare holde et vilkårlig antall fingre i været. Er det nok til at de andre klarer å gjette hvem som ikke fikk oppgaven? Vis mer

Spillets gang:
I dette spillet starter hver runde med at én av spillerne er «fakeren», og de andre spillerne skal prøve å gjette hvem det er. Alle spillere bortsett fra fakeren får en oppgave – eksempelvis å peke på den av de andre som hadde egnet seg best som politiker, eller holde opp like mange fingre som antallet fartsbøter man har fått.

Fakeren får imidlertid ikke oppgaveteksten – kun beskjed om (i eksemplene) å peke på noen eller holde opp et vilkårlig antall fingre. Deltakerne har så tre oppgaver på seg til enstemmig å gjette hvem som er fakeren.

Dette synes vi:
Dette var veldig gøy! Det ble mye latter og moro, og ekstra morsomt når noen bommer totalt; for eksempel i oppgavene med ansiktsuttrykk, eller da Berit holdt opp fem fingre for fem fartsbøter. FAKE!

Terningkast, Berit: 6
Terningkast, Hanna: 6
Terningkast, Gaute: 6
Terningkast, Pål Joakim: 5

Gjennomsnitt: 5,75

Konklusjon

Som du ser synes juryen at kvaliteten på de fem spillene er ganske sprikende. Best ut kom Fakin' it med snittkarakter på 5,75, etterfulgt av Guesspionage der alle gav en klokkerein femmer.

Svakest ble Tee K-O, med svakest karakter fra alle fire; derav tre enere på terningen.

Gjennomsnittet for alle fem spillene ble 3,8, som vi da runder av til en firer på vår terning.

image: Fem party-spill i én pakke

Jackbox Party Pack 3 er tilgjengelig for Windows (kr 170,- via Steam), Mac (kr 170,- via Steam | 269,- via Mac App Store), PlayStation 4 (kr 219,-), Xbox One (kr 199,-), Apple TV (kr 269,-) og Android TV (kr 255,-).

Skulle du få dilla, finnes det altså to andre tilsvarende bokser, samt enkelttitler som selges frittstående. Fibbage er også veldig gøy, synes vi – en TV-variant av brettspillet Kokkelimonke, og som er mer i begge de første pakkene og tilgjengelig som et frittstående produkt.

LES OGSÅ:
Vi har prøvd Exploding Kittens – kortspillet som ble mobilspill
Cards against humanity: Den som bæsjet sist, begynner spillet
Fem party-spill til nye Apple TV

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!