Fem nye Facebook-funksjoner som kommer snart

Bedre personvern for nye brukere, Shazam-lignende funksjonalitet og innebygd antivirus er blant nyhetene.

<b>HVA SKJER'A:</b> På Facebook er det i hvert fall mye som skjer i tiden fremover.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HVA SKJER'A: På Facebook er det i hvert fall mye som skjer i tiden fremover. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Med over 800 millioner daglige brukere skulle man kanskje tro at Facebook var fornøyde med tingenes tilstand. Men de kommer med stadige påfunn for å kapre nye medlemmer, for å ikke snakke om å beholde de eksisterende.

Ikke minst de yngre.

Her er fem nye funksjoner du kan se frem til (eller grue deg til) på Facebook i løpet av nær fremtid.

Les også: Kan du alle Facebook-hurtigtastene?

Bedre personvern for nye brukere

Personverninnstillingene på Facebook kan være vanskelige å forholde seg til. Derfor lar mange også være, noe som kan være dumt. Plutselig har du delt et pinlig festbilde eller krass kommentar med hele verden som egentlig bare var ment for din innerste vennekrets.

Du kan selv stille inn hvem dine innlegg skal deles med. Frem til nå har standard vært at de skal deles med alle (offentlig). Det har det være mye klager på, så endelig tar Facebook grep.

FOR NYE BRUKERE: Slik vil det se ut første gang en ny bruker skriver et innlegg på Facebook. Foto: FACEBOOK
FOR NYE BRUKERE: Slik vil det se ut første gang en ny bruker skriver et innlegg på Facebook. Foto: FACEBOOK Vis mer


Så fra nå av vil alle nyregistrerte brukere få personverninnstillingene satt til at innlegg skal deles med venner som standard. Første gang et innlegg skrives vil man dessuten få en påminner om hvem det blir delt med, og muligheten til å endre om man ønsker det.

For eksisterende brukere vil Facebook dessuten lansere et nytt verktøy som vil ta en ny gjennomgang av eksisterende personverninnstillinger.

Les mer hos Facebook her.

Vil vite hva du ser og hører på

Shazam er en utrolig kjekk mobilapp som kan brukes til å finne ut hvilken sang som spilles på radioen eller i butikken. For å ikke snakke om at den er populær. Det har Facebook også lagt merke til. Så nå lanserer de lignende funksjonalitet i sine apper for Android og iOS.

Tanken er at det skal brukes når du skriver en statusoppdatering. Funksjonen vil ta i bruk mikrofonen på brukernes smarttelefoner for å identifisere musikk og TV-serier, og så bake det inn i statusen, på samme måte som det er mulig å legge til humør.

DEL HVA DU HØRER OG SER PÅ: Hvis du synes dine venner har behov for å vite det ... Foto: FACEBOOK
DEL HVA DU HØRER OG SER PÅ: Hvis du synes dine venner har behov for å vite det ... Foto: FACEBOOK Vis mer


Hvis man deler musikk, vil venner kunne høre et 30-sekunders klipp av låta. På TV-serier vil det stå hvilken episode i hvilken sesong det er snakk om. Men Facebook lover ingen spoilere!

Synes du det høres skummelt ut, fortvil ikke. Funksjonen er valgfri å bruke, og skal enkelt kunne skrus av og på etter behov. Den er ennå ikke klar, men Facebook lover at den kommer ut til alle brukerne i løpet av de kommende ukene.

Lanserer ny Snapchat-utfordrer

GJENOPPSTÅR: For noen år siden lagde Facebook en Snapchat-klon kalt Poke. Den er nå død, men skal visstnok slippes i helt ny utgave. Foto: FACEBOOK
GJENOPPSTÅR: For noen år siden lagde Facebook en Snapchat-klon kalt Poke. Den er nå død, men skal visstnok slippes i helt ny utgave. Foto: FACEBOOK Vis mer


Ungdommen flykter fra Facebook til fordel for Snapchat. Det liker Facebook dårlig.

De prøvde faktisk å kjøpe opp Snapchat i fjor, men fikk blankt nei. Ifølge Financial Times er de nå i stedet i ferd med å lansere en konkurrent.

«Slingshot» er navnet på en ny app som skal fungere på samme måte som Snapchat ved at du skal kunne sende tekst, bilder og video som automatisk slettes kort tid etter at de er lest.

Facebook prøvde seg riktignok på det samme i 2012 med en app kalt «Poke», men de dro ut pluggen på den for bare noen uker siden. Kanskje fordi en ny en er på vei?

Les også: Derfor bør du være ekstra bevisst på Snapchat

«Er du singel?»

Ikke alle deler like mye informasjon om seg selv på Facebook. Hemmeligholdet kan ha mange årsaker, for eksempel det at man ikke vil at venner skal vite alt om en selv eller at annonsører skal få tilgang på informasjonen - og bruke det til sin fordel.

SPØR OG FÅ SVAR: På venner som ikke har fylt inn alle sine personlige opplysninger, vil du nå få opp en knapp som du ser her. Så kan de velge å svare eller ikke om du trykker på den.
SPØR OG FÅ SVAR: På venner som ikke har fylt inn alle sine personlige opplysninger, vil du nå få opp en knapp som du ser her. Så kan de velge å svare eller ikke om du trykker på den. Vis mer


De siste månedene har imidlertid Facebook testet ut en funksjon som skal få deg til å dele dine private opplysninger med andre.

Med funksjonen, kalt Ask eller Spør, kan du spørre dine venner om alt fra hjemby, adresse, telefonnummer, jobbinformasjon og ikke minst sivilstatus dersom de ikke allerede har fylt ut informasjonen.

For å ta den i bruk, går du bare til en hvilken som helst brukerprofil, og ser i Om-feltet på venstre side under profilbildet. Alle ufullstendige felter vil ha en Spør-knapp ved siden av seg som du kan trykke på.

Det eneste som kreves er at begge brukerne allerede er venner, så du og andre vil ikke kunne gjøre det anonymt. Heldigvis, eller dessverre, alt ettersom.

Les også: Derfor liker vennene dine falske Facebook-videoer

Innebygd antivirus

Det deles enormt mange lenker, video og bilder på Facebook hver eneste dag, men ikke alle er ekte vare.

Nå har Facebook inngått en avtale med sikkerhetsselskapene F-Secure og Trend Micro om å integrere sikkerhetsverktøy i nettsamfunnet. Det vil ikke bare gi brukerne advarsler neste gang de klikker på noe ondsinnet, men som også vil kunne fjerne eventuell skadevare.

Kilder: Uptodown, Yahoo Tech, ZDnet, Digi og ITavisen