Det finnes mange fotoapplikasjoner til iPhone - vi har samlet noen av våre favoritter.
Det finnes mange fotoapplikasjoner til iPhone - vi har samlet noen av våre favoritter. Vis mer

Fem fine foto-apps for iPhone

Mye å velge blant – her er fem av våre favoritter.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden tok vi for oss fem fine fotoapplikasjoner til Android, og nå er turen kommet til iOS-plattformen.

Mens den medfølgende kameraapplikasjonen fikk seg en oppgradering da iOS 4.1 ble lansert (med støtte for HDR-bilder), er det allikevel mange som har laget mye fiffig som gir enda flere muligheter når du tar bilder med iPhone.

Under finner du fem av våre favoritter:

Camera+ (kr 11,-)

Her får du mye for seks kroner (riktignok på salg om dagen, så prisen kan stige) - Camera+ er en finpolert kameraapplikasjon som gir deg utvidede muligheter både før og etter bildet er tatt. Når du tar bilde, kan du bruke selvutløser, aktivere seriefotofunksjon eller angi at bildet ikke skal tas før du holder telefonen stødig nok. Du har også muligheten til å sette separate fokus- og eksponeringslåsepunkter ved å bruke to fingre på skjermen.

Camera+ har mye funksjonalitet både når du skal ta bilde og etterpå. Som du ser kan du både ta seriefoto, bruke selvutløser og sørge for at telefonen ikke tar bilde før du holder den stille nok.
Camera+ har mye funksjonalitet både når du skal ta bilde og etterpå. Som du ser kan du både ta seriefoto, bruke selvutløser og sørge for at telefonen ikke tar bilde før du holder den stille nok. Vis mer


Når bildet er tatt, finnes det et hav av muligheter for bildeeffekter, rammer, rotering, beskjæring etc. I tillegg kan bildene deles direkte på Facebook, Twitter eller Flickr, og du kan selv velge hvorvidt bilder skal lagres direkte til kamerarullen på telefonen, eller internt i Camera+ (du kan selvsagt eksportere bilder).

Merk at Camera+ dog ikke lar deg ta videopptak.

Slik har du aldri sett DinSide-journalist Brynjulf Blix.
Slik har du aldri sett DinSide-journalist Brynjulf Blix. Vis mer


Oldbooth (kr 11,-)

Hvordan hadde du sett ut om du hadde vært så gammel som du er nå på 80-tallet? Nettopp det kan du finne ut med Oldbooth, som har flere titalls ulike portrettyper du kan bruke og deretter sette på ditt eget ansikt. Veldig, veldig gøy her på kontoret, i hvert fall.

Merk at du kan kjøpe 80-talls og 20-talls-tilleggspakker i programmet, kr 6 pr stk.

DropPhox (kr 11,-)

Denne applikasjonen fungerer på samme måte som den innebygde kameraapplikasjonen, men med én vesentlig forskjell – i stedet for å lagre bildene på telefonen din, legges de direkte på Dropbox-kontoen din. Dermed er bildene automagisk tilgjengelig på alle enheter du har koblet til denne kontoen.

Vil du lese mer om Dropbox, peker vi deg til et par artikler:
Slik bruker du Dropbox smartere
Motta store filer med Dropbox
Dropbox - din harddisk på nettet

Vintage video maker (kr 11,-)

Også denne er på begrenset salg om dagen, så prisen kan være høyere etter at denne artikkelen er publisert. Også på videofronten finnes det noen godbiter, som Vintage video maker, som lar deg gjøre et filmopptak for deretter å gi filmen et preg av 60-tallet, 20-tallet eller hva du måtte ønske. Se opp for blasse farger, riper i bildet, film som går raskere etc.

Under ser du et eksempel på film tatt med denne applikasjonen:


Pano (kr 11,-)

Med Pano kan du ta ekstra brede bilder.
Med Pano kan du ta ekstra brede bilder. Vis mer


Mobilkameraene har begrenset vidvinkel, men med et panoramaprogram kan du dekke hele horisonten. Pano er ett av de beste i så måte, som lar deg ta flere bilder etter hverandre, før applikasjonen syr dem sammen til ett bilde. Resultatet kan bli opp til 6400x800 piksler, så her er det utskriftsmuligheter av sluttresultatet også.

Også verdt å nevne
Noen flere tips til deg som ble litt ekstra inspirert:
Instagram - Et nettsamfunn for deling av bilder. Har også noen snasne effekter.
Animoto - Lar deg lage tøffe lysbildeshow direkte fra telefonen (artikkel om Animoto).
Tiltshift - Lar deg lage "fake" miniatyrbilder (slik som dette).

Hvilke fotoapplikasjoner liker du best på iPhone? Del gjerne flere tips i kommentarfeltet under artikkelen.

Saken ble publisert også tidligere i år. Sist oppdatert 27.5.2011

(Se også: Fem fine fotoapplikasjoner til Android)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer