Feilmelding om harddisken

Hei,

Hver gang jeg slår på dataen min (Bærbar Hp, 3 år gammel) kommer følgende melding: "Smart failure predicted on harddisk 1, immediately backup your files" etc..Det står at jeg må trykke "F1" for å komme videre, og gjør jeg det starter dataen som normalt. Dette har vart i flere mnd, og jeg er litt bekymret for hva dette er og hva jeg burde gjøre. Dataen har også blitt veldig treg, og det kommer hele tiden opp at jeg har lite diskplass, selvom jeg "rydder opp" hele tiden og ikke har så mange filer på dataen. Kan du hjelpe meg?

Mvh Cecilie

Datadoktoren svarer

Hei

Denne feilmeldingen er ganske klar, selv om du ikke er datakyndig. Det står at det er sannsynlighet for feil på harddisken, og at du bør ta sikkerhetskopi av disken din.

Dette rådet bør du følge, og lagre alt du har av viktige data på et passende medium, som en ekstern harddisk.

Deretter tar du kontakt med forhandleren der du kjøpte disken og ber dem sjekke harddisken og be om en ny på garanti hvis den fremdeles er gjeldene. En harddisk bør vare mer enn tre år, selv om mange leverandører ikke tilbyr mer enn tre års garanti på en løs harddisk. Men kjøpsloven kommer også inn i bildet, og gir deg fem år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis denne prosessen likevel vil koste penger bør du vurdere å kjøpe en ny harddisk i stedet. En ny harddisk koster ikke mange hundrelappene, er raskere på alle måter og kan gi den bærbare nytt liv.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar