Foto: Erik Andersen
Foto: Erik AndersenVis mer

Feilfri CD-brenning i sikte

Alle som har benyttet en CD-brenner, har av og til støtt på den fryktede "buffer underrun"-meldingen. CD-R-platen blir verdiløs og du må starte på nytt. Sanyo har sett nærmere på problemet og en løsning er nært forestående.

Sanyo har brukt to år på å utvikle en løsning som de kaller BURN Proof. BURN Proof står for "Buffer UnderRuN sikker" og lar brenneren fortsette automatisk etter et "buffer underrun"-problem. Løsningen består av en egen integrert krets som plasseres i brenneren. I tillegg må brenne-programvaren støtte denne nye funksjonen. Det er derfor ikke håp for eksisterende brennere.

Hva er "buffer underrun"?

Når du brenner en CD skal den helst brennes i en omgang. Det betyr at PCen må levere en datastrøm som til en hver tid er større enn den hastigheten en brenner skriver med. Hvis hastigheten faller under denne minimumshastigheten, begynner hurtigbufferen å tømmes.

Hurtigbufferen er internminne (RAM) i brenneren som fylles opp når hastigheten er større enn brennehastigheten og tømmes når hastigheten er lavere. Hvis hurtigbufferen går tom kommer den irriterende "buffer underrun"-meldingen. I praksis betyr det at du må kaste CD-R-platen og begynne på nytt. En CD-RW-plate kan brukes om igjen hvis den slettes. Du du må likevel begynne helt på nytt.

Løsningen

BURN Proof gjør brenneren i stand til å finne tilbake til det stedet den var og koble det sammen med området rett etter stopp-området. Fordelen er at bare et lite område går tapt på CDen. Det er alltid litt ekstra plass på en CD så det skal ikke påvirke selv helt fulle CDer. Flytdiagrammet viser BURN Proof-prosessen i detalj.

Programvare

BURN Proof-funksjonen må støttes av brennerprogramvaren. Vi vet konkret at neste versjon av Nero BurningROM vil støtte BURN Proof. Vi forventer også at Adaptec med Easy CD Creator og WinOnCD (etter oppkjøpet av CeQuadrat) vil følge etter.

Brennerne

Sanyo vil naturligvis bli den første produsenten som tar dette i bruk. Allerede i januar eller februar kommer den en ny versjon av Sanyos 12X-brenner med BURN Proof-teknologien. Utover våren forventer vi at en rekke andre produsenter vil følge etter.

Fordelene

Med BURN Proof vil alle normale PCer kunne brenne en CD med 12X-hastighet. Du vil kunne benytte andre programmer samtidig som brenningen pågår uten problemer. I tillegg kan dette bli en ny renesanse for EIDE-brennere som i dag er spesielt følsomme for "buffer underrun". BURN Proof vil også bane vei for nye 16X-brennere som kommer til våren.