Fedora 15 er klar for nedlasting

Bruker det nye Gnome-grensesnittet.

Fedora 15 er blant de aller første operativsystemene som benytter det nye Gnome 3.0-skrivebordet som standard. Operativsystemet er helt gratis.
Fedora 15 er blant de aller første operativsystemene som benytter det nye Gnome 3.0-skrivebordet som standard. Operativsystemet er helt gratis.Vis mer

Gnome 3.0 er navnet på det ferskeste og friskeste som har kommet fra Linux-leiren på mange år, mener vi. Det nye grensesnittet ser både oppdatert og brukervennlig ut, med store, trykkvennlige ikoner og lekre farger - og vi tør gjette på at Gnome 3.0 også blir å se på nettbrett etterhvert.

Dette er den første store oppgraderingen av Gnome-grensesnittet på nesten 10 år, og det har blitt stort sett godt mottatt i Linux-kretser.

Gnome har i mange år vært det dominerende skrivebordet for Linux, sammen med KDE. Sistnevnte gjennomgikk store forandringer for et par år siden, med lanseringen av KDE 4.0.

Videoen under viser Gnome 3.0 i aksjon:

Ny Fedora bruker Gnome 3.0

Nå begynner de første Linux-distribusjonene som benytter det nye grensesnittet å komme, deriblant en av de aller mest populære; Fedora. Den 15. utgaven av operativsystemet ble nylig lagt ut i ferdig utgave, og kan lastes ned og installeres uten kostnad.

Fedora 15 er basert 100% på åpen kildekode, og kommer med en rekke programmer ferdig installert. Likevel er ikke nedlastingen på mer enn 580 MB. I tillegg finnes det tusenvis av programmer som kan lastes ned og installeres fra nettet.

Krever ikke allverden

Operativsystemet krever en PC med minimum 400 MHz prosessor, og det anbefales minst 1 GB minne og 10 GB ledig harddiskplass. Det skulle bety at det meste av PC-er som har sett dagens lys de siste 10 årene bør kunne kjøre Fedora greit. Så hvorfor ikke blåse liv i en gammel PC med utdatert operativsystem?

Fedora kan også kjøres direkte fra CD uten installasjon, hvis du bare er ute etter å danne deg et inntrykk av operativsystemet - og det nye grensesnittet.

Mer informasjon og nedlastingslenker finner du hos fedoraproject.org.

Ubuntu 11.04 er en annen populær gratis Linux-distribusjon, og en åpenbar konkurrent til Fedora.

Hva mener du om Fedora 15 og Gnome 3.0? Bruk debatten under!