Fedora 15 er klar for nedlasting

Bruker det nye Gnome-grensesnittet.

Fedora 15 er blant de aller første operativsystemene som benytter det nye Gnome 3.0-skrivebordet som standard. Operativsystemet er helt gratis.
Fedora 15 er blant de aller første operativsystemene som benytter det nye Gnome 3.0-skrivebordet som standard. Operativsystemet er helt gratis. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gnome 3.0 er navnet på det ferskeste og friskeste som har kommet fra Linux-leiren på mange år, mener vi. Det nye grensesnittet ser både oppdatert og brukervennlig ut, med store, trykkvennlige ikoner og lekre farger - og vi tør gjette på at Gnome 3.0 også blir å se på nettbrett etterhvert.

Dette er den første store oppgraderingen av Gnome-grensesnittet på nesten 10 år, og det har blitt stort sett godt mottatt i Linux-kretser.

Gnome har i mange år vært det dominerende skrivebordet for Linux, sammen med KDE. Sistnevnte gjennomgikk store forandringer for et par år siden, med lanseringen av KDE 4.0.

Videoen under viser Gnome 3.0 i aksjon:

Ny Fedora bruker Gnome 3.0

Nå begynner de første Linux-distribusjonene som benytter det nye grensesnittet å komme, deriblant en av de aller mest populære; Fedora. Den 15. utgaven av operativsystemet ble nylig lagt ut i ferdig utgave, og kan lastes ned og installeres uten kostnad.

Fedora 15 er basert 100% på åpen kildekode, og kommer med en rekke programmer ferdig installert. Likevel er ikke nedlastingen på mer enn 580 MB. I tillegg finnes det tusenvis av programmer som kan lastes ned og installeres fra nettet.

Krever ikke allverden

Operativsystemet krever en PC med minimum 400 MHz prosessor, og det anbefales minst 1 GB minne og 10 GB ledig harddiskplass. Det skulle bety at det meste av PC-er som har sett dagens lys de siste 10 årene bør kunne kjøre Fedora greit. Så hvorfor ikke blåse liv i en gammel PC med utdatert operativsystem?

Fedora kan også kjøres direkte fra CD uten installasjon, hvis du bare er ute etter å danne deg et inntrykk av operativsystemet - og det nye grensesnittet.

Mer informasjon og nedlastingslenker finner du hos fedoraproject.org.

Ubuntu 11.04 er en annen populær gratis Linux-distribusjon, og en åpenbar konkurrent til Fedora.

Hva mener du om Fedora 15 og Gnome 3.0? Bruk debatten under!