KDE 4-grensesnittet i Fedora 11, her med miniprogrammer på skrivebordet Foto: Fedora Project
KDE 4-grensesnittet i Fedora 11, her med miniprogrammer på skrivebordet Foto: Fedora ProjectVis mer

Fedora 11 er lansert

Den 11. versjonen av den populære Linux-distroen lover kraftig forbedret hastighet, også på eldre maskinvare.

Linux har en stor utbredelse i server-miljøer, men på skrivebordet har Linux aldri klart å hamle opp med MacOS og Windows, til tross for at det som regel gis bort helt gratis. Men disse miljøene jobber intenst med å gjøre Linux mer konkurransedyktige på funksjoner og grensesnitt, og et av de peneste og mest populære Linux-alternativene heter Fedora.

Dette prosjektet, som har sitt utspring i Red Hat Linux, har nå lansert den ellevte utgaven av sitt gratis Windows-alternativ, og lover mange forbedringer.

Operativsystemet skal nå være raskere enn noen gang, blant annet hevdes det at normal oppstartstid på nyere maskinvare ligger på rundt 20 sekunder.

Les også: Her er vår Linux-favoritt

Nytt filsystem

Filsystemet er også oppgradert til ext4, som også skal by på generelle ytelsesforbedringer i forhold til ext3, som var standard i Fedora 10 - og de fleste andre Linux-distribusjonene på nåværende tidspunkt.

Fedora 11 inneholder også siste betaversjon av Firefox 3.5 og Thunderbird 3, og nå skal det også være enklere å koble seg til Microsoft Exchange-servere ved hjelp av Openchange. Sikkerheten skal også ha blitt bedre i den nye versjonen.

Det er nå også mulig å kjøre en såkalt "minimal install" av operativsystemet, som vil oppta rundt 500 MB harddiskplass. Dette skal være et spesialoppsett for alle som først og fremst ønsker å kjøre Fedora til serverformål, men skal også være gunstig for deg som sitter på en eldre PC.

Grafisk grensesnitt får du uansett med, og Fedora 11 inneholder selvsagt siste versjoner av Gnome og KDE.

Kjør fra CD

Og i likhet med de fleste nyere Linux-distribusjoner, kan Fedora kjøres rett fra CD, uten behov for installasjon. Dermed kan du gjøre deg kjent med operativsystemet før du eventuelt installerer det på harddisken.

Mer informasjon og nedlastingslenker finner du på fedoraproject.org.

Kjør Windows-programmer i Linux