Fedora 10 er klar

En av de mest populære Linux-pakkene er klar i ny utgave. Her er litt av hva du får - helt gratis.

Selv om Linux på minibærbare ser ut til å bli en flopp her på bjerget, er interessen rundt gratisalternativer til Windows fortsatt stor. Og det er nettopp det Fedora er, et gratis alternativ, basert på Linux-kjernen. Nå er nettopp den tiende utgaven av den solide distroen klar for nedlasting.

I motsetning til mange av de andre Linux-distribusjonene inneholder ikke Fedora noe som helst som kan minne om lukket kode, men har derimot satset på en pakke som er 100% fri og åpen.

Det behøver ikke å bety at det er et dårlig valg for nybegynnere. Det finnes som kjent open source-løsninger på det meste, også når det gjelder kodeker og drivere til diverse tilleggsutstyr, og det meste av det andre kan uansett installeres i operativsystemet senere, hvis du gjør noen grep på egenhånd.

Det må også legges til at Fedora har støtte for et bredt utvalg av relevant og mindre relevant utstyr, og er i så måte blant de beste Linux-distroene.

Les også: Ubuntu på steroider

Komplett

Fedora 10 er uansett en komplett pakke med "alt" du trenger. Her finner du kontorprogrammer, multimediespillere, nettleser, epostprogram, sanntidsklient, grafikkprogrammer og mye mer. Til og med gode norske oversettelser, får du hvis du velger Fedora, noe som ikke akkurat er en selvfølge i Linux-verden.

Fedora 10 er klar

(Fortsetter under bildet)

Blant nyhetene i Fedora 10 finner vi blant annet en mykere, grafisk oppstart, i tillegg er den vesentlig kjappere enn i tidligere versjoner. Linux-kjerne 2.6.27 sørger for bedre støtte for diverse maskinvare, deriblant webkameraer, og dersom du støter på en videofil, musikkfil eller annet media som ikke lar seg avspille, skal automatikken løse problemene i langt større grad enn tidligere.

Pakkehåndtering skal også være lagt opp på en mer logisk måte i den nye versjonen.

I tillegg byr Fedora 10 på ntt bakgrunnsbilde og nypolerte ikoner, og selvfølgelig nyeste versjon av skrivebordsmiljøene Gnome/KDE samt programmene som følger med.

Prøv uten risiko

Dersom du skulle ønske å prøve Fedora 10 er den enkleste metoden å laste ned en såkalt Live-CD av operativsystemet. Denne kommer i form av en ISO-fil på 690 MB som må brennes til CD (for eksempel ved hjelp av ISOBurn.

Deretter kan du starte PCen din med CDen i drevet, og dersom PCen er satt opp til å søke etter oppstartsfiler på CD/DVD først, kan du utforske operativsystemet uten å installere det på harddisken.

Skulle du like det du ser, kan du installere det til harddisken i etterkant, men husk at selv om det er mulig å ha Linux og Windows på én og samme harddisk, er det tryggest å bruke separate disker. Husk uansett å ta backup av verdifulle data du måtte ha på harddisken(e) fra før.

Mer informasjon og nedlasting finner du på Fedoraproject.org.