FAT32 eller NTFS?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei!

Jeg har nettopp kjøpt en Western Digital 120 GB harddisk. Denne ønsker jeg å bruke til backup og som ftp-server. Det jeg lurer på er om det er nødvendig å dele harddisken opp i flere partisjoner grunnet tap av data som følge av "cluster size"? Lønner det seg å bruke fat32 eller ntfs? Jeg sitter med et inntrykk av at det er vanskeligere å gjenopprette harddisker som bruker ntfs filsystem, samt at harddisken blir treigere?

Takk for svar

mvh
Ketil

Datadoktoren svarer

Hei,

Hvis du bruker FAT32-filsystemet bør du absolutt lage flere partisjoner på den. Allerede ved 8 GB begynner FAT32 å "sløse" med plassen, ved at clusterstørrelsen øker fra 4 til 8 KB. Clusterstørrelsen forblir uendret frem til 32 GB, og dersom du har mange små filer mister du fort flere GB hvis du har partisjoner som er større enn 32 GB.

NTFS allokerer data på en helt annen måte, og minste bestanddel overstiger aldri 4 KB, uansett størrelse på partisjonen. Men du har helt rett i at filsystemet kan være kronglete å jobbe med dersom du skal hente ut data etter full maskinkrasj. Hastighetsmessig vil du derimot ikke merke noen betydelige forskjeller mellom FAT32 og NTFS. NTFS har dessuten mange andre fordeler, som f. eks komprimering av kataloger, innebygd sikkerhet, støtte for kryptering osv.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar