FastStone Image Viewer 4.0

Jobb effektivt med bildene dine. Dette programmet er både på norsk og gratis, i rykende fersk utgave.

«Programmet jobber meget kjapt, sett i forhold til de fleste andre bildeviserne vi har omtalt.»


Har du hatt digitalkamera en stund, begynner sannsynligvis også bildesamlingen din å bli mer og mer uoversiktlig.

Behovet for et godt program for å organisere og vise bilder er skrikende, spesielt dersom du bruker Windows XP eller eldre versjoner av Windows. Windows Vista har derimot en glimrende bildeviser/behandler innebygd; Windows Fotogalleri, og Windows 7-brukere kan laste ned Windows Live Fotogalleri gratis - eller lese denne artikkelen.

Ved første øyekast skiller ikke FastStone Image Viewer fra mengden av bildefremvisere for PC som florerer på nettet. Den har et ryddig og tiltalende grensesnitt, der mappestrukturen vises til venstre, og innholdet i mappene vises som miniatyrbilder til høyre. Den støtter også alle de vanlige bildeformatene.

Det er først når du viser bildene i fullskjerm - og bruker musen, at det begynner å bli spesielt interessant. Bildet krympes automatisk til å å passe skjermbildet, og klikker du et sted på bildet, zoomes delen til full størrelse, slik at du for eksempel kan vurdere skarphet og støy. Du kan selv justere hvor stort utsnitt som skal vises, form og zoomfaktor, fra menyen.

Når du høyreklikker et bilde, får du fram en lang liste med valg.
Når du høyreklikker et bilde, får du fram en lang liste med valg. Vis mer


Redigering, visning, organisering

Høyreklikker du på bildet, får du fram en usedvanlig fyldig meny, som inneholder alt fra enkle redigeringsverktøy og konverteringer, til åpning i eksterne bildeprogrammer. Du kan også velge å se bildene i mappen som slideshow, akkompagnert med MP3-musikk, eller åpne flere bilder ved siden av hverandre for sammenligning; en funksjon som er blitt umulig å klare seg uten for når vi i DinSide tester bildekvaliteten fra digitalkameraer.

Beveger du musepekeren mot de fire sidene av skjermen når du betrakter bilder i fullskjermmodus, skjer det noe annet interessant. Til venstre dukker redigeringsverktøyene opp, i toppen dukker innholdet i den aktuelle mappen opp, slik at du enkelt kan bytte til et annet bilde, til høyre får du EXIF-informasjon, og nederst får du tilgang til blant annet rotering-, utsnitt- og lagrefunksjoner:

FastStone Image Viewer 4.0


Også tastaturet kan brukes, og det finnes en rekke snarveier til forskjellige kommandoer. Trykker du for eksempel på L, roteres bildet mot venstre, R mot høyre, og piltastene høyre/venstre brukes for å navigere mellom bildene i en mappe.

Dobbelklikker du bildet kommer du tilbake til bla-modus igjen, mens et enkelt trykk på Escape-tasten gjør at du forlater bildet - og avslutter programmet umiddelbart.

Programmet jobber meget kjapt, sett i forhold til de fleste andre bildeviserne vi har omtalt. Det har også svært mange muligheter med tanke på spesialtilpasning av funksjonene.

Helt gratis

Det aller beste med FastStone Image Viewer er imidlertid prisen, på 0 kroner og 0 øre. Det er et program med mange og praktiske funksjoner, og anbefales til alle som ønsker å jobbe effektivt med digitale bilder. En liten perle av et program, rett og slett.

Nylig ble versjon 4.0 lansert, og blant nyhetene finner vi bedre støtte for Windows 7, geotagging med integrasjon mot Google Maps, utvidede konverteringsmuligheter og effekter, samt generelt bedre ytelse.

Og programmet er nå tilgjengelig på 15 forskjellige språk, inkludert norsk.

Du finner mer informasjon og kan laste ned programmet (kun 5 MB) fra denne siden