FastStone Capture

Ta opp alt som skjer på skjermen, Inkludert nett-TV med lyd!

FastStone Capture
Publisert
Sist oppdatert

Du kjenner sikkert til at du kan trykke på tasten merket Prt Scr for å "ta bilde" av skjermen din, som deretter kan limes inn i dokumenter, eposter og lignende. Du kan også holde ned Alt-tasten når du trykker Prt Scr, da vil du kun ta bilde av det aktive vinduet du jobber med.

Hvis du ønsker mer avanserte former, for eksempel hele nettsider, bare deler av skjermen, ta opp video av skjermbevegelser etc, finnes det mange langt mer avanserte metoder enn de ovennevnte. Da trenger du et såkalt screen capture-program, og slike finnes det mange av. Vi har omtalt flere av dem på DinSide Data tidligere.

FastStone Capture - superenkelt

Denne gangen har vi sett på et program som er spesielt brukervennlig, og som er svært bra på å ta video av det som foregår på skjermen. En slik funksjon er super når du for eksempel skal beskrive et problem for IT-avdelingen, eller ganske enkelt ønsker å lage presentasjoner og veiledninger. FastStone Capture kan dessuten ta opp det som skjer i et videovindu, for eksempel nett-TV-sendinger, YouTube og lignende, og lagre videoene i Windows Media Format.

FastStone Capture


Programmet legger seg som en liten verktøylinje over alle andre vinduer, slik at det blir lett tilgjengelig når du trenger det. Du kan selv bestemme om det skal aktiveres når man trykker Prt Scr eller andre taster/tastekombinasjoner, eller du kan aktivere ved å trykke på knappene i verktøylinjene.

Trykker du for eksempel Prt Scr, tas bilde av hele skjermen, og så åpnes bildet automatisk i den innebygde bildebehandleren. Der kan du gjøre modifiseringer, for eksempel utheve detaljer, legge på piler, klippe til osv, før du lagrer eller sender fra deg skjermbildet:

FastStone Capture


Lag film

Trykker du på filmrull-ikonet får du valget mellom å ta opp video av hele skjermen, av et vindu/objekt eller et rektangulært område. I det du trykker på Record-knappen, må du merke området som skal fanges på video, med mindre du har valgt å filme hele skjermen. Et trykk på F11 avslutter opptaket, og du blir til slutt bedt om å navngi videofilen. Enkelt og greit!

Under finner du et eksempel på videofunksjonen, der vi også har filmet en nettvideo. Legg merke til at vi har krysset av for å merke musepekeren godt, noe som gjør det enkelt å følge med:

Video_2009-10-06_120340 (wmv 4 135 kB)


FastStone Capture er shareware. Du kan imidlertid bruke det gratis i 30 dager. Ønsker du å bruke det etter denne perioden, koster det 19,95$, eller rundt 120 kroner. Mer informasjon og nedlastingslenke finner du på www.faststone.org.

Sjekk også ut det glimrende gratis bildeprogrammet fra Faststone, Image Viewer.

Les også:
Screen Capturer: Gratis video av skjermen din
Snagit - skjermdumper av klasse

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer