Farvel til lydkortet

Lydkortet i PCen har laget mye spetakkel på mer enn én måte. Installasjonsproblemer, spraking, knitring og tvilsom lydkvalitet. For de som først og fremst skal spille av lyd, kommer det nå en enkel løsning på problemer med lydkort: Fjern det. I stedet plugger du inn et sett med USB-høyttalere.

Selv om lydkortene etter hvert har blitt bedre og installasjonsproblemene mindre, kan du stadig støte på problemer. En PC er nemlig et utrivelig miljø for analoge lydsignaler. Den digitale elektronikken fungerer som en støysender og setter store krav til skjerming og utførelse av et lydkort.

Tilkoblingene med mini-jackplugger er også et problem fordi de har liten kontaktflate og dårlig kontakttrykk. Det skal derfor lite til før pluggen får dårlig kontakt eller faller helt ut. Med gode komponenter og skikkelig konstruksjon blir prisen på et godt lydkort høyere enn de fleste av oss vil spandere.

De som er villige til å betale for å få topp kvalitet, bruker et lydkort med digitale inn- og utganger og kobler til en separat boks med digital/analog-konvertere. Denne kobles så til et lydanlegg. Problemet er at denne løsningen er svært dyr.

Løsningen er USB

Datastrømmen fra et digitalt lydkort ligger på ca. 150 Kb pr. sekund, noe som er vesentlig høyere enn det serieportene klarer. Moderne PCer leveres nå med USB-porter, og disse har ikke problemer med å håndtere denne datastrømmen. I tillegg er denne nye standarden langt lettere å bruke, siden den konfigurerer seg selv. Det er bare å plugge inn enheter, så blir de automatisk satt opp av Windows 98.

Microsoft og Philips lanserer nå USB-baserte høyttalere hvor konverteringen fra digitale til analoge signaler skjer ute i høyttalerkabinettet. Kabinettet inneholder også forsterker. Dette tilsvarer i prinsippet en avansert hi-fi-løsning, men selges til langt lavere priser. Dessuten sparer du inn lydkortet.

Flere andre leverandører lanserer lignende systemer, bl.a. Altec Lansing, som også har et godt rykte for sine tradisjonelle lydsystemer. Både 2-veis systemer og systemer med sub-bass blir tilgjengelig så snart Windows 98 er i salg.

Windows 98 inneholder en MIDI-synth i programvare med lydsamplinger på lisens fra Roland. Senere i år kommer også DirectX 6 som støtter opplastbare lyder (DLS - DownLoadable Sounds) og enda mer avansert MIDI/lydhåndtering.

Dermed blir behovet for maskinvare kraftig redusert: Det eneste du trenger av ekstrautstyr er da aktive høyttalere med USB.