Farvel til lydkortet - del 2

Som vi har skrevet om tidligere, slås det stadig nye spikere i lydkortets likkiste. USB-høyttalere er én alternativ løsning, og nå lanserer Opcode DATport - en overgangsboks mellom USB og S/PDIF - for enkel tilkobling til det meste av eksisterende digitalt lydutstyr.

NAMM-messen i Nashville - sommerutgaven av den største internasjonale messen for musikkinstrumenter og tilhørende lydutstyr - pleier ikke å by på de mest revolusjonerende nyhetene innen musikkteknologi. Som beliggenheten indikerer, er det i hovedsak de mer tradisjonelle musikkverktøy, laget av klingende tre og metall, som står i sentrum.

Det hender likevel at noen godbiter sniker seg inn blant banjoer og stålstrengsgitarer, og en konverter mellom USB og S/PDIF er en interessant sak for alle som jobber med lydproduksjon på PC eller Mac.

S/PDIF - standardformat for digital stereo

S/PDIF (Sony/Philips Digital InterFace - uttales "espediff" i Norge og "spidiff" i USA) er en standard tilkobling og protokoll for kobling mellom digitalt lydutstyr. Den finnes på alle DAT-maskiner (digitale kassettopptakere), miksere og det meste annet av digitalt lydutstyr som jobber med stereosignaler.

S/PDIF finnes i to utgaver, optisk og elektrisk, og bruker henholdsvis fiberkabel med TOSlink-kontakter eller koaksialkabel (alle lyd- og video-kabler er koaksiale) med phonokontakter.

Den elektriske varianten er mest utbredt. Mye utstyr har begge varianter og det er stort sett CD-spillere for hjemmebruk som bare har optisk kontakt. Det finnes også relativt rimelige overgangsbokser som gjør om fra elektrisk til optisk og/eller omvendt.

S/PDIF støtter flere dataformater, både CD-standarden på 16-bit/44,1 kHz, DAT på 16-bit 48 kHz, og mange enheter håndterer også 24-bit signaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USB - Universal Serial Bus

USB har vært standard på alle nye PCer siden 1997 og kommer på Mac fra høsten 1998. Disse portene har ikke vært så nyttige på PCer siden det ikke har vært noen enheter å koble til, men det strømmer nå på med stadig nye enheter.

USB-enheter kan plugges til og fra uten å slås av, koblingen konfigurerer seg selv (i prinsippet), og den har en datarate som er tilstrekkelig til å håndtere stereosignaler med god margin. I tillegg er det ikke behov for egen strømforsyning på små enheter, siden USB også sørger for denne.

DATport - et rimelig alternativ

Det finnes allerede mange lydkort med S/PDIF inn- og utganger, men disse ligger høyere i pris enn vanlige lydkort. Prisnivået er gjerne fra 3.500 kroner og oppover.

DATport fra Opcode vil ha en listepris i USA på under 200 dollar, så dette er en klar vinner på pris. I tillegg slipper du å åpne maskinen for å installere, unngår eventuelle konflikter med eksisterende lydkort og du bruker heller ikke IRQ og DMA-ressurser i maskinen.

DATport vil leveres klar for tilkobling til alle PCer med USB og Windows 98. Så snart Apple leverer maskiner med USB og støtte for dette i sitt operativsystem, vil også disse støttes. Den mye omtalte iMac, som kommer i august, er den første maskinen fra Apple med USB. Det forventes også at neste Mac-generasjon har USB som standard og at disse lanseres i august. Det finnes også PCI-kort med USB.

Også for lyttende feinschmeckere..

Hvis du bare er ute etter optimal lydkvalitet ved avspilling av lyd, kan du koble til en separat D/A-konverter etter DATport, og derfra inn i hi-fi-anlegget. Det finnes også forforsterkere med S/PDIF inngang, riktignok i den dyrere enden av prisområdet.