Farvel til dårlig videolyd?

Nesten alle kameraer tar opp bra video, men ingen tar opp god lyd!

Mikrofonåpninger på speilreflekskamera Foto: Brynjulf Blix
Mikrofonåpninger på speilreflekskamera Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Kan det ta bilder kan det ta video", det er nesten en universell sannhet i dag. Kvaliteten varierer svært fra de enkleste apparatene til de dyreste profesjonelle, men det er en ting de aller fleste av dem har felles: De stinker når det gjelder opptak av lyd!

Det er flere grunner til at kameraer generelt har et problematisk forhold til lyd. Noen skyldes valg produsentene har tatt, mens andre skyldes den grunnleggende forskjellen mellom kamera og mikrofon.

Bedre lyd: Slik blir du kvitt brum i lydanlegget

Plassering

Du kan gjerne zoome inn og velge et lite utsnitt når du filmer, men mikrofonen i kameraet følger ikke med. Dermed fanger du ikke inn lyden fra det du ser, men lyden fra der kamera er plassert. Det blir som regel feil.

Det finnes mange forskjellige mikrofoner med forskjellige egenskaper. Noen fanger lyden like godt fra alle kanter, mens andre typer er retningsbestemte i forskjellig grad. Men det er vel så viktig hvordan mikrofonen er plassert i forhold til lydkilden.

Og det er som regel ikke der kamera befinner seg.

Mikrofoner plassert på samme sted som kamera fungerer til opptak av store lyder som fyller hele lydbildet med brede strøk. Da snakker vi om store bølger som slår mot klipper, bilrace, store orkestre, kor og kirkeorgel og lignende - vidvinkellyder.

Kvalitetsmikrofon for montering på kamera. Foto: Brynjulf Blix
Kvalitetsmikrofon for montering på kamera. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Men så snart det er snakk om lyd som er i fokus, mens bakgrunnen er diffus og ikke framtredene eller forstyrrende - da må mikrofonene være nær lydkilden. Du kan ikke zoome med en kameramikrofon.

Slik vil de fjerne støy i bilen

Svakhetene i kameraets lydløsninger

Det er mange løsninger kameraprodusentene har valgt som skaper problemer. Det verste er automatisk nivåkontroll, som justerer volumet slik at opptaket hele tiden er sterkest mulig. Da får du bakgrunnslyder som slår mot deg i det ene øyeblikket og forsvinner så snart det dukker opp en sterk lyd i nærheten, uansett om den er uønsket eller svært viktig i sammenhengen.

Et annet problem er spesielt framtredende på speilreflekskameraer med autofokus. Lyden fra fokuseringsmotoren høres tydelig hver gang den jobber, og det er stort sett hele tiden. Åpningen til mikrofonen er som regel bare noen små hull i kamerahuset, plassert rett ovenfor objektivet.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Når man filmer skal man derfor gjøre som proffene, fokusere manuelt, men det er ikke så lett i praksis. Proffene har gjerne kameraet i en rigg, med stort fokuseringshjul, og ikke minst en plan og oversikt over hva som skal være i fokus i de forskjellige klipp og scener.

Nå får Wimp bedre lyd

Enda et problem er tilkoblingen til eksterne mikrofoner, som pleier å være en liten 3,5-millimeters minijack. Denne kontakten passer til andre kameramikrofoner som kan være noe bedre enn den innebygde, men passer ikke til kontaktene til standard mikrofoner for lydopptak. Det er heller ikke plass til slike kontakter på et lite kamerahus uten å gjøre om på hele konstruksjonen.

Mikrofoninngangene er ikke tilpasset generelle mikrofoner. Foto: Brynjulf Blix
Mikrofoninngangene er ikke tilpasset generelle mikrofoner. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Løsninger

Det er to forskjellige løsninger på disse problemene. Den ene løsningen er å koble bedre mikrofoner til opptakeren i kameraet. Dette krever både mikrofoner, mikrofonforsterker med strømforsyning til mikrofonene (fantommating) samt kabler og overganger. En forutsetning for at dette skal gi et bedre resultat er at kameraet har mulighet for manuell innstilling av opptaksvolum. Har det bare automatisk nivåjustering får du ikke noe godt resultat uansett.

Men slikt utstyr er kostbart og tar mye plass, det tar tid å sette opp og pakke ned. Helst skulle man hatt en egen lydmann til å gjøre jobben.

Retningsbestemt mikrofon, nesten halvmeteren lang. Foto: Brynjulf Blix
Retningsbestemt mikrofon, nesten halvmeteren lang. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Den andre løsningen er rett og slett å kjøpe seg en separat lydopptaker. Denne plasserer du der du får best lydopptak mens du filmer der du vil uten å tenke på lyden.

Du tar også opp lyd på kameraet, og det er gunstig å filme og ta opp lyden fra at noen for eksempel klapper en gang i hendene, for å ha en felles referanse når du skal synkronisere lyden til filmen etterpå. For du er nødt til å redigere opptakene etterpå, og legge på den separate lyden fra opptakeren.

I praksis er dette svært enkelt, du bare drar over lydfilene, finner referanseklappet og legger disse på samme sted på tidslinjen. Med dagens digitale video og lydopptaksutstyr vil du ytterst sjelden oppleve at lyden ikke følger videoen, selv etter svært lange opptakssekvenser. Og skulle dette skje er det en smal sak å klippe opp lydspor og video og synkronisere på nytt. Det gjør man jo uansett når man redigerer.

Ettersynkronisering i videoredieringsprogrammer er enkelt hvis du har filmet og tatt opp et klapp eller tilsvarende. Foto: Brynjulf Blix
Ettersynkronisering i videoredieringsprogrammer er enkelt hvis du har filmet og tatt opp et klapp eller tilsvarende. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Litt lyd - nok med en liten høyttaler?

Lydopptakere

Lydopptakere finnes i mange varianter, og du skal ikke høyt opp i pris for å få et langt bedre resultat enn med den innebygde løsningen.

Små digitale lydopptakere i stereo som tar opp lyd på minnekort eller internminne finnes i et stort utvalg. Alle tar opp i Wav-format eller MP3, med valg av forskjellig samplerate/oppløsning og bitrate. Noen har flere valgmuligheter enn andre som linjeinngang, innganger for eksterne mikrofoner, og noen har også mulighet for å ta opp på flere spor.

Lydopptakere finnes i mange utgaver. Foto: Brynjulf Blix
Lydopptakere finnes i mange utgaver. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Den rimeligste opptakeren vi finner i skrivende stund, er en Zoom H1 til 731 kroner. Går du litt opp i pris til rundt 1500 får du litt bedre kvalitet i komponenter og konstruksjon, og strekker du deg enda litt lenger får du enheter som kan bruke eksterne mikrofoner i tillegg til de innebygde, og kan ta opp på flere spor. En slik er Zoom H4n til rundt 2000 kroner hvor du kan koble til både mikrofoner og linjesignaler på kombi-kontakter jack/XLR.

En enkel og en mer avansert opptaker, den siste med mulighet for eksterne mikrofoner i tillegg til de faste, og opptak på 4 spor. Foto: Brynjulf Blix
En enkel og en mer avansert opptaker, den siste med mulighet for eksterne mikrofoner i tillegg til de faste, og opptak på 4 spor. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Skal du jobbe med reportasje og intervjue folk er det viktig at opptakeren ikke er følsom for håndstøy. Noen opptakere er dårlige på dette området, mens andre tåler håndtering uten at dette forstyrrer opptaket. Sjekk dette før du handler!

Skal du jobbe med musikkopptak finnes det flere varianter av rimelige opptakere som tar opp 8 spor, skal du over dette begynner prisene å stige.

Men for gode lydopptak som står i stil med kvaliteten på video fra dagens digitale speilrefleks eller andre kameraer som tar opp video - inkludert videokameraer - klarer du deg fint med en opptaker mellom ett og to tusen.

Og det er ikke mer enn du må betale for et par kurante mikrofoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer