Farstone DriveClone Pro 3.5

Med dette programmet kan du lage en ekstern kopi av harddisken, og starte PCen fra denne når noe går galt.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke hyggelig å oppleve at brukerfeil, virus eller andre uhumskheter setter PCen din fullstendig ut av spill. Det er på den annen side noe svært mange opplever hver eneste dag. Feilsøking og i neste instans reinstallasjon kan være svært tidkrevende, og tid er som kjent penger i mange sammenhenger.

MacOS Leopard har en glimrende og lettvint løsning på dette problemet, med sin Time Machine-funksjon. Du kobler til en ekstern harddisk og resten tar programmet seg av. Du kan når som helst gjenopprette operativsystemet og programmene til en tidligere tilstand.

I Windows har man Systemgjenoppretting, som delvis gjør det samme - men den gjenoppretter kun register og systemfiler, ikke brukerfiler som dokumenter, musikk og film.

Lag et speilbilde

Den beste løsningen er å ha en komplett sikkerhetskopi av rubb og rake, og en enkel måte å gjenopprette alt slik det var da alt virket. Dette kalles gjerne imaging, man lager et speilbilde av harddisken til en fil, som for eksempel kan lagres på en nettverksdisk, DVD eller en annen harddisk.

Det finnes en rekke verktøy som gjør denne jobben for deg, nylig omtalte vi for eksempel funksjonsrike Acronis True Image 11, som er blitt svært populært til denne typen oppgaver. Du kan jobbe på PCen mens programmet jobber i bakgrunnen, og du bestemmer selv om alt eller bare endringene siden sist skal tas vare på.

Et alternativ program som byr på noen spennende ekstramuligheter er DriveClone fra Farstone.

Farstone DriveClone Pro 3.5


Programmet har levd litt i skyggen av Acronis og Symantec, men med den siste Pro-versjonen som ble lansert 31. oktober (3.5) kan det bli endringer på dette.

Smarte ekstrafunksjoner

Programmet inneholder alle de vanlige funksjonene, som backup av partisjoner, harddisker, filer, samt gjenoppretting av alt eller enkeltfiler. Gjenoppretting av systempartisjon krever omstart av maskinen, men ikke en oppstarts-CD slik enkelte andre løsninger gjør.

I tillegg inneholder programmet funksjonene "Snapshot", "Universal Restore" og "USB Hot Drive". Førstnevnte "avfotograferer" systemet og lagrer informasjonen til et skjult område på intern-harddisken. Dette kan gjøres automatisk f. eks en gang i døgnet, og så kan du enkelt gjenopprette alt til et visst tidspunkt svært kjapt, for eksempel under oppstart av PCen, fra en meny som vises automatisk i noen sekunder. Du kan også be om at datamaskinen tilbakestilles til et gitt snapshot hver gang den startes på nytt, noe som kan være svært nyttig i testmiljøer, skoler, webkafeer etc.

"Universal Restore" lar deg gjenopprette et speilbilde, inkludert Windows og alle programmene, til maskinvare som avviker fra PCen der backupen blir gjort.

Dette er spesielt nyttig dersom du har lyst å ta med deg oppsettet ditt fra din gamle til din nye PC. Under gjenopprettingen vil da informasjon om den gamle maskinvaren bli slettet, slik at operativsystemet selv kan lete etter den nye. Den delen er med andre ord ikke helt ulik en ren installasjon av Windows, men når dette er gjort er altså alle programmene, innstillingene og brukerfiler på plass.

Også systemadministratorer vil ha glede av dette, i miljøer med avvikende maskinvare som skal vedlikeholdes.

Programmet jobber meget raskt, både ved opprettelse og gjenoppretting. Her gjenoppretter vi en systempartisjon på 35 GB (12 GB data) på rundt 7 minutter.
Programmet jobber meget raskt, både ved opprettelse og gjenoppretting. Her gjenoppretter vi en systempartisjon på 35 GB (12 GB data) på rundt 7 minutter. Vis mer


Start PCen fra USB-harddisk

Den tredje funksjonen er minst like interessant. Har du en ekstern harddisk eller romslig minneplugg kan du "speile" systempartisjonen til denne (krever at den eksterne harddisken/minnepluggen har like stor eller større kapasitet).

Hvis Windows senere skulle streike, kan du starte maskinen fra USB-disken i stedet, og jobbe som normalt umiddelbart. Du kan videre speile innholdet tilbake til den interne harddisken igjen. Her kreves det imidlertid at den eksterne kopien brukes på PCen den var laget for.

Av forskjellige årsaker er det ikke mulig å installere Windows på USB-disker, men disse hinderne har altså DriveClone funnet måter å omgå.

Dette krever naturligvis at PCen din støtter oppstart fra USB-disker, noe de fleste nyere PCer gjør.

Hver gang du putter i en "USB Hot Drive" vil CloneDrive dessuten spørre om innholdet skal oppdateres med de siste endringene på den interne disken. Dermed kan du med minimal egeninnsats alltid ha en oppdatert, ekstern kopi av harddisken din. Mulighetene stopper imidlertid ikke her. Du kan for eksempel ha flere disker med forskjellige operativsystemer, programmer og oppsett, hvert familiemedlem kan ha sin harddisk med Windows og fullstendig avskjermet miljø osv.

Vi har prøvd løsningen, og den fungerte fint. Den eneste indikasjonen på at vi kjørte mot en USB-harddisk var noe tregere oppstart (pga tregere diskytelse). Vi brukte Windows Vista Ultimate og en 2,5" ekstern disk i forsøket, og koblet den interne harddisken helt bort for å forsikre oss om at det fungerte uavhengig av denne. Morsomt, og ikke minst smart!

Kan prøves gratis

Drive Clone kommer i to versjoner, standardutgaven har ikke de to funksjonene som vi har beskrevet her, og koster 39,99 dollar (ca 220 kroner), og Pro-utgaven som vi har omtalt koster 59,99 dollar (ca 330 kroner). Begge programmer støtter Windows Vista, og kan prøves gratis i 30 dager først. De kan lastes ned fra denne siden.

Les også:

Acronis TrueImage 11
Gratis backup av hele harddisken
Enkel backup av DVDer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer