Farlig å bruke AMD-prosessor?

Hva skjer egentlig med PCen din dersom kjølingen blir borte? Tom’s Hardwareguide har gjennomført en oppsiktsvekkende undersøkelse som illustrerer forskjellene mellom Intels og AMDs prosessorer på en helt annen måte enn vi har sett tidligere…

I testen som ble gjennomført har man testet hva som skjer dersom kjøleribbe og prosessorvifte skulle falle av. En Intel Pentium III 1 GHz Prosessor, en AMD Athlon Thunderbird 1.4 GHz, og en Pentium4-prosessor som kjører på 2 GHz var blant prosessorene som ble testet.

Store forskjeller mellom Intel og AMD

Testen ble utført mens PCene kjørte en spilldemo. Midt i demoen ble vifte og kjøleribbe vippet av prosessoren, og så var det bare å vente på reaksjonene.

PCen som var utstyrt med en Intel Pentium III-prosessor stoppet å fungere etter noen få sekunder. Alt låste seg, og temperaturen på selve prosessoren ble målt til 38 grader celsius i samme øyeblikk. Ved å montere viften og kjøleribben på igjen, kunne PCen startes på nytt, og alt var tilbake til normalen igjen. Maskinvaren hadde altså ikke tatt skade av testen.

Intelligent Pentium4

Pentium4-PCen oppførte seg annerledes. I det kjølingen ble fjernet, sank ytelsen til PCen betraktelig umiddelbart. Den fortsatte å synke, men kjørte videre med den reduserte hastigheten. Ved å sette på kjøleribben og viften igjen, økte ytelsen umiddelbart. Temperaturen på prosessoren oversteg ikke en eneste gang 29 grader celsius.

Det som egentlig skjedde, var at klokkehastigheten umiddelbart ble redusert av de innebyggete besyttelseskretsene for å unngå temperaturøkning som kunne skade maskinvaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stakkars AMD

Verre gikk det dessverre med Athlon-prosessorene fra AMD. Etter at kjølingen ble fjernet, låste PCen seg riktig nok etter et par sekunder, men prosessoren fortsatt å kjøre på full hastighet. Resultatet var overoppheting, og det begynte raskt å ryke fra prosessoren! En rask måling viste at temperaturen var på hele 370 grader celsius… Ingenting kunne redde prosessoren, den var og forble død, og tok hovedkortet med seg i graven. Det var på grensen til å begynne å brenne i PCen…

Problemstillingen vil av mange oppfattes som søkt, siden sjansene for at viften og kjøleribbe skal falle av er ganske små. Den illustrerer likevel grunnleggende forskjeller i måten overoppheting håndteres på hos Intel-prosessorer i forhold til AMD-prosessorer, som i for seg kan være interessante nok.

Flytter du PCen kan det jo hende at kjøleviften løsner…

Du kan lese detaljene fra testen hos Tom’s Hardwareguide, hvor du også kan laste ned en video som prosessorpyromaner vil ha stor glede av.