Fargestikk

Innendørsbilder uten blits blir ofte gule, og utendørsbilder om vintereren kan fort bli blå. Hva gjør du når "auto color"-funksjonen ikke strekker til?

De fleste bildebehandlingsprogrammer har en såkalt "auto color"-funksjon, som justerer fargene enten de skal være litt lysere, mørkere eller mindre røde. Den strekker allikevel ikke alltid til når det gjelder fargestikk, og da blir du i så fall nødt til å ordne det selv. Her er en teknikk som fungerer ganske bra i Photoshop Elements.

Åpne først bildet du ønsker å kurere. Vårt bilde (under) har et tydelig blåskjær.

Fargestikk


Det første du nå skal gjøre, er å finne det lyseste punktet i bildet. En teknikk får å finne det, er å bruke brightness-funksjonen og gjøre bildet mørkere. Det kan være at du må gjøre det i to omganger for å få det mørkt nok - cluet er å gjøre det så mørkt at det kun er den lyseste delen som er synlig. Hold muspekeren over det lyeste punktet, angre brightness-funksjonen med ctrl+z og klikk på punktet som var lysest. På mitt eksempel har jeg ringet rundt der bildet er lysest.

Fargestikk


Fargestikk


Bruk så pipettverktøyet for å ta en fargeprøve av det lyseste området. Den lyseste fargen på vårt bilde ser du til høyre for pipetten - den snøen skulle ha vært hvit!

Fargestikk


Det neste vi gjør er å opprette et nytt layer. Velg Layer->New->Layer... fra menyen og trykk OK. Fyll så dette med fargen du fant med pipetten (Edit->Fill layer...). Deretter inverterer du det ved å trykke ctrl+i. I vårt eksempel får vi nå en brunaktig farge. Til slutt endrer du "normal" til "color dodge" (se bildeeksempel). Fargestikket er borte! Du kan velge graden ved å justere "opacity" på det øverste laget. Under har vi splittet bildet så du kan se forskjellen før og etter justeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fargestikk


Lurer du på noe?